JO utreder Bullmarksärendet

Umeå.
Justitieombudsmannen har startat en utredning av Umeå kommuns hantering av den så kallade Bullmarksrapporten.
Stefan Åberg
Uppdaterad 5 april kl. 11:42

VK har i en lång rad artiklar rapporterat om Bullmarks skola, och framför allt hanteringen av den så kallade Bullmarksrapporten. Det är hanteringen av just denna som JO nu ska titta närmare på, detta efter en anmälan dels från VK, dels från Bullmarksbon Robert Axebro som numera engagerat sig i Centerpartiet.

Det var i juni 2016 som Umeå kommuns för- och grundskolenämnd beslutade att den gamla skolbyggnaden i Bullmark inte skulle rivas, utan fungera som skollokal. Politikerna hänvisade till en konsultrapport i det beslutet. När VK begärde att få ut rapporten var svaret att någon rapport inte existerade utan att det i själva verket rörde sig om minnesanteckningar som ansågs vara arbetsmaterial och som därför inte skulle lämnas ut,

VK överklagade det beslutet till kammarrätten som kom fram till att det inte fanns någon rapport och att kommunen inte heller gjort någon beställning på någon rapport. Detta efter att Umeå kommun meddelat kammarrätten att det inte fanns några anteckningar eller handlingar att lämna ut.

VK kunde i oktober visa att kommunen betalat 78 000 kronor till ett företag för att göra kontrollen av Bullmarks skola. Det var det uppdraget som resulterade i en raport. Till VK ska dock skoldirektör Ann-Christin Gradin att kommunen fick "en statusbedömning, ett analysunderlag".

Senare under hösten överklagade en privatperson på nytt beslutet att inte lämna ut handlingarna till kammarrätten som i november beslutade att rapporten var en allmän handling och att den skulle lämnas ut. Rapporten visade sig vara en fullständig rapport som kommit in till Umeå kommun i juni, då den även var daterad, och alltså inte bara några anteckningar.

VK menade i anmälan att kommunen borde ha diariefört handlingen direkt när den kom i juni och att den borde ha lämnats ut enligt offentlighetsprincipen. VK menade även att kommunen inte borde ha sagt till kammarrätten att det inte fanns någon rapport.

Nu har alltså JO valt att öppna en undersökning i ärendet och har begärt ibn ett yttrande från Umeå kommuns för- och grundskolenämnd. Senast den 29 maj ska kommunen ha svarat.

Annons
Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Denna artikel beskriver det vi känner till just nu. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats. Läs mer här
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten