Detta är en debattartikel. Det betyder att innehållet är skribentens egna uppfattning.

replik: Även demokratiskt fattade beslut skapar missnöje

Debattartiklar.
(2017-04-06) Centerpartisten Robert Axebro publicerade i måndags ett angrepp på Socialdemokraterna i Umeå här i VK. Jag kan bara beklaga den låga debattnivån. Jag hoppas innerligt att det inte är denna typ av valrörelse som Centerpartiet i Umeå nu förbereder.
Västerbottens-Kuriren
Publicerad 5 april kl. 22:16

Axebro målar i sitt inlägg upp en bild av oss Socialdemokrater som odemokratiska människor som undanhåller fakta och som är ett gäng pampar. Man tar sig för pannan.

Socialdemokraterna har i över hundra år stått upp för frihet, jämlikhet, solidaritet och demokrati. Det gör vi naturligtvis fortfarande.

Att Axebro som Centerpartist inte gillar vår politik och är missnöjd med vissa i kommunen demokratiskt fattade beslut handlar inte om odemokratiska, faktaundanhållande sossepampar utan om politiska åsiktsskillnader. Det handlar alltså om demokrati.

Axebro ondgör sig över hanteringen av skolan i Bullmark och för stora barngrupper inom förskolan. Jag konstaterar 1) att en enig för- och grundskolenämnd har beslutat om skolsituationen i Bullmark och 2) att Umeå kommun satsar mer på förskolan än jämförbara kommuner och att vi trots detta har såväl utmaningar som problem.

Socialdemokraterna i Umeå är nu mitt i budgetarbetet för 2018. Umeås tillväxt är fortsatt stark och vi har lyckats vända det ekonomiska underskottet (2015) på -42 miljoner till dagens överskott (2016) på 85 miljoner kronor.

Vi ska fortsätta bygga Umeå starkt. Vi behöver fler bostäder och fler arbetstillfällen. Vi behöver en bra välfärd och en stimulerande kultur och fritid.

Vi går nu igenom samtliga verksamhetsområden, analyserar aktuella siffror, kvalitet och annan statistik som levererats av tjänstemännen. Vi penetrerar varje utmaning och varje problem.

Förskolan och barngruppernas storlek är en del av det pågående budgetarbetet. Andra utmaningar handlar till exempel om de ökade sjukskrivningstalen, de ökade barn- och elevkullarna, om kompetensförsörjningen till socialtjänsten, äldreomsorgen, förskolan och skolan och om den rådande bostadsbristen.

Umeå växer så det knakar och med det kommer såväl nya möjligheter som nya utmaningar. Det handlar om prioriteringar för att skapa en bra helhet för Umeå kommuns medborgare.

Hans Lindberg
kommunstyrelsens ordförande (S) i Umeå

Annons
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten