William Spetz på omslaget av senaste QX-tidningen.
QX

William Spetz frontar QX-tidningen

Weekend.
Tv-stjärnan William Spetz från Umeå frontar omslaget av senaste numret av tidningen QX, som riktar sig till en gay- och gayvänlig läsekrets.
I reportaget berättar han bland annat hur han kom ut på gymnasiet.
Anna Lundström
Publicerad 2 april kl. 10:00

William Spetz, snart 21 år, blev kritikerrosad för sin föreställning "Mormor, jag vet att du är i himlen...", där kom han ut som bög. Föreställningens pressansvariga bad William förbereda citat inför att media skulle ringa om detta.

Men citaten behövde aldrig användas - något William Spetz är glad över.

– Det skulle inte vara en komma-ut-pjäs, det skulle vara precis som det varit under min uppväxt: Ett kapitel, precis som allt det andra i mitt liv. Jag ville ju göra en grej av att inte göra en grej av det. Jag förstår vikten av att komma ut men det måste finnas varianter på hur man gör det. Inget är rätt eller fel, säger han till tidningen QX.

I QX-tidningens senaste nummer, april 2017, syns Willam Spetz stort på omslaget med rubriken "om QX-galaglädje och om ögonblicket när han förstod".

Jag kunde ju inte vara bög och börja sjuan, det skulle vara omöjligt.

Förstod, det gjorde han på mellanstadiet, när han såg tv-serien Desperate Housewives.

william2- I en scen kollade jag på Eva Longoria och blicken vandrade över på trädgårdsmästaren hon var otrogen med. Där och då gick det upp för mig. Och det var inget ”åh nej”, utan jag accepterade att det var okej att jag i smyg kunde kolla på klipp med trädgårdsmästaren och gilla killar. Men jag fick aldrig skaffa pojkvän eller bli bög. Jag kunde ju inte vara bög och börja sjuan, det skulle vara omöjligt, säger Spetz till QX.

I gymnasiet kom han ut, och han berättar i reportaget om nervositeten inför att berätta för bästisen Linda.

– Jag kunde liksom inte ta orden i min mun, så jag skrev ner orden på ”anteckningar” i mobilen och bara satt tyst. Vi satt och väntade på bussen.
Hon var så fin och i dag skrattar vi ganska mycket åt min plötsliga dövstumhet som uppstod. Jag hade lika gärna kunnat komma ut genom
teckentolk, säger han till QX.

Det var ju jättefel och jättebögigt. Jag skulle inte säga att jag var mobbad, men jag var inte uppskattad direkt

Redan som 13-åring började William Spetz spela in egna Youtube-klipp som sedan blev språngbrädan till en karriär på scenen och i tv. Till tidningen QX säger han att Youtube-sketcherna blev lite av en terapi under högstadiet.

- I min bildklass var alla snälla. Men det var inte populärt på skolan att vara kille som hade en videoblogg och dessutom inte spelade hockey som alla andra killar. Det var ju jättefel och jättebögigt. Jag skulle inte säga att jag var mobbad, men jag var inte uppskattad direkt, säger Willam till QX.

Han berättar att hans mormor aldrig fick veta, något som bekymrade William på hennes dödsbädd. Därför viskade han det tyst i hennes öra innan hon avled.

- Jag vet att hon inte hade brytt sig. Jag minns när vi såg på nyheterna en kväll, och det var om antihomolagarna i Ryssland. Mormor bara skakade på huvudet. ”Förr var he ju ovanligt men idag är de ju it nå å bry sig om. Idag är det ju så vanligt”. Det tänker jag på ibland, säger han till QX.

Annons
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten