Ronny Eriksson är i Umeå i helgen.
Per Landfors

Ronny Eriksson: "Jag är en 50-talsnostalgiker"

Weekend.
Han älskar loppisar och har ett lager av stringhyllor hemma. Piteåartisten Ronny Eriksson kör sin föreställning Oförhappandes i Umeå i helge
Västerbottens-Kuriren
Publicerad 24 mars kl. 17:00

Bästa musiken just nu: Jag har alltid gillat Bob Dylan.

Läser: Jag var på semester i Australien och på Nya Zeeland under två månader i början av året. Då läste jag femton böcker, bland annat en av Michael Connelly. Jag är även en stor älskare av Torgny Lindgren, Merabs skönhet är helt fantastisk.

Tittar gärna på: Jag är lite av ett sportfreak, och det har ju varit högsäsong för skidor. På flyget till Australien såg jag en ny film av Ricky Gervais, som handlar om huvudpersonens dröm att bli rockstjärna. Den var fantastiskt rolig!

Kalle Linds podd Snedtänkt är en ?favorit.Radio/ poddar jag gillar: Kalle Linds podd Snedtänkt, där han brukar ha någon gäst, det kan handla om allt möjligt. Det brukar bli bra samtal och kan handla om märkliga saker.

Det spel jag spelat mest: Rappakalja.

Min paradrätt: Jag är ingen stor matlagare, men raggmunkar och isterband äter jag gärna.

Låt jag trallade på senast: Maybellene, låten som Chuck Berry slog igenom med.

Mitt stammisställe: När man flänger runt som jag gör, finns vissa ställen man trivs på. I Umeå är det Bokcafé Pilgatan. Överlag är Umeå en trevlig stad.

Senaste impulsköpet: Jag samlar på Stig Lindberg-porslin och köpte nyligen en bricka i hans mönster Berså. Han var en fantastisk formgivare! Ovanför eldstaden, till vänster om entrén på Scandic Plaza i Umeå har de ett stort Stig Lindberg-alster. Det borde man vara mer rädd om, ibland är det så nedsotat att man knappt ser konstverket.

Costa Rica är ett av världens få länder som inte har någon armé – de satsar pengarna på skola och utbildning i stället.

Drömmer om att resa till: Jag har just varit på en drömresa, Sydney är en underbar stad! Men det finns ju fler ställen... En favorit är Costa Rica. En tjej därifrån bodde hos oss under tre månader för 15 år sedan, och vi har hållit kontakten med henne sedan dess. Naturen där är fantastisk, och Costa Rica är ett av världens få länder som inte har någon armé – de satsar pengarna på skola och utbildning i stället.

Min bästa app: Runkeeper. Jag är mycket ute och går med stavar. Med den appen ser jag både var och hur långt jag gått.

Mitt favoritplagg: Jag tar det som är rent.

Favoritbutik: Jag gillar att gå på loppisar. Man vet inte vad man behöver förrän man kommer dit, men jag är en 1950-talsnostalgiker. Redan för 30 år sedan började jag köpa stringhyllor, vi har dem uppsatta överallt och jag har till och med ett lager i garaget.

Bästa loppisfynd: Hörnhyllor och skåp till stringhyllorna. Vårt hem är lite 1950-talsinspirerat. Vitt är tröttsamt.

Senast besökta föreställning: Jag hörde Ane Brun i Sydney, och i Auckland såg vi en gitarrist i världsklass. Han heter Daniel Champagne, kolla upp honom på Youtube!

En ledig helg spenderas bäst: På sommaren går jag gärna en golfrunda. Jag har ett handikapp (14,7) men spelar inte på det.

Vad kan Umeåborna vänta sig av dig i helgen?

– Föreställningen heter Oförhappandes, eftersom den är just det. Innehållet varierar från kväll till kväll men kretsar kring vad som händer i världen. Donald Trump är ju exempelvis alltid aktuell, och Erdogan i Turkiet. det finns en massa stollar runtom i världen.

Du har uppträtt mycket på Saga, både solo och med Euskefeurat.

– Ja, det var ett riktigt vattenhål, fint och trevligt. Att Sagateatern inte finns kvar är dumt. Det var billigt, amatörgrupper hade möjlighet att repa där, och garderoben och fika sköttes av föreningar, ofta invandrargrupper. Nya skrytbyggen brukar bli dyra. Kulturhus består av två ord: kultur och hus. Kultur har dubbelt så många bokstäver, och dubbelt så mycket av pengarna borde också gå till innehållet. Men här och där springer man på kulturhus som i stället är byggda som monument över någon.

Annons
FÖLJ ÄMNEN
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten