Debattartiklar

replik: Hyresrätten hotad som bostadsform

Publicerad 20 mars 2017

Debattartiklar (2017-03-21) Varje gång Hyresgästföreningen använder totalavkastning som ett mått så är det att uppmana till ombildning till bostadsrätter. det skriver Karl-Erik Jonsson på Fastighetsägarna MittNord.

Skribenten

Karl-Erik Jonsson är  platsansvarig för Fastighetsägarna MittNord.

Detta är en replik på Lönsamt äga hyresrätter (14 mars). Den var i sin tur en replik på Hyresrätten måste ges förutsättning bli attraktiv boendeform (6/3).

 

Jag vet att Roland Lätth och Kerstin Granberg Lundgren också värnar om hyresrättens framtid. Även vad gäller tillkomsten av fler hyresrätter samt obalansen i beskattningen mellan olika bostadsformer. Där är vi fullkomligt överens!

Kan även tillägga att det generella förhandlingsklimatet i Umeå är acceptabelt, där vi som parter behandlar varandra med respekt.

Det jag saknar, för att värna om hyresrättens framtid, är att effektivisera själva förhandlingsprocessen.

Förutom hyressättningssystemet i sig, där vi för övrigt är oense, har vi i Umeå en administrativ modell som kallas för ”poängen”.

En modell som fungerat i flera år, men sedan ett tag tillbaka spelat ut sin rätt, i den meningen att det är ett administrativt ansträngande system och behöver uppdateras till att bli mer användarvänlig, effektivt och kunna ge snabbare återkoppling till hyresgäster och fastighetsägare.

Tid är en viktig faktor generellt i vårt samhälle. Företag och slutkonsumenter ställer höga krav på återkoppling och en snabb sådan, så även i fastighetsbranschen.

När det gäller fastighetsekonomi så blandar Hyresgästföreningen, än en gång, ihop begreppen direktavkastning och totalavkastning, när de antyder att lönsamheten på bostadsmarknaden är mycket god.

Att ansvarsfullt förvalta och förädla fastigheter ställer krav på god långsiktig ekonomi. Det är i den meningen viktigt att skilja på direktavkastning och totalavkastning.

Direktavkastning, (enkelt uttryckt årets överskott), är ett lönsamhetsmått att bland annat använda när man jämför olika alternativa investeringar. Enligt IPD:s Fastighetsindex för bostadshus var direktavkastningen 2015 3,8 procent. Totalavkastningen, som är summan av direktavkastning och värdeförändring, (vilken realiseras först vid försäljning), var för samma period 14,7 procent.

Varje gång Hyresgästföreningen använder totalavkastning som ett mått så är det att uppmana till ombildning till bostadsrätter. Det är då man som fastighetsägare får bäst betalt och det är därför hyresrätten, om inte direktavkastningen tillåts bli högre, är hotad som boendeform. Så vitt jag kan utläsa av Hyresgärsföreningens tidigare ställningstagande, ställer jag mig nu frågande till hur de resonerar gällande hyresrättens framtid.

Karl-Erik Jonsson

Platsansvarig Fastighetsägarna MittNord

Stärk de obundna krafterna i Svenska kyrkan – avveckla partipolitiken

Stärk de obundna krafterna i Svenska kyrkan – avveckla partipolitiken

Debattartiklar (2017-03-289 Den partipolitiska styrningen av Svenska kyrkan är världsunik –… ?

Vinterväghållningen i Umeå fungerar inte

Vinterväghållningen i Umeå fungerar inte

Debattartiklar (2017-03-27) Varför fungerar inte snöröjningen i Umeå? Svaga grupper drabbas på… ?

Norrlands städer bör visa ledarskap och ta ansvar för tillväxten

Norrlands städer bör visa ledarskap och ta ansvar för tillväxten

Debattartiklar (2017-03-25) Norrlands andel av Sveriges befolkning fortsätter att minska…. ?

replik: Skidanläggning positiv för Tavelsjö

Debattartiklar (2017-03-24) Henrik Sundén vill mörklägga Tavelsjö – i sitt inlägg (23/2) där… ?

Nya regler skadar företagande

Nya regler skadar företagande

Debattartiklar (2017-03-24) Förslaget till nya regler för beskattning av ägarledda företag… ?

Ola Nordebo

Ledarredaktionen
Telefon: 090 - 17 60 77
ola.nordebo@vk.se
Nordebos blogg

Debattartiklar till VK:
debatt@vk.se
Insändare till VK:
ordetfritt@vk.se

Nordebo: Det är så här det börjar när fascismen försöker ta över inifrån

Opinionskrönikor Det är så här det börjar, när fascismen försöker ta över inifrån.
I Vita huset styr nu en anhängare av tortyr. Muren mot Mexiko ska byggas. Trumps rådgivare, tidigare chefen för högerextrema Breitbart News, Steve Bannon … ?

Malin Rönnblom: Kommer landsbygden att överleva?

Opinionskrönikor Kommer landsbygden att överleva? var den avslutande frågan som vi i panelen på Allis (Aktiv, levande landsbygd i Söderhamn) 20-års jubileum fick svara på.
Under kvällen hade berättelser om Allis start och verksamhet varvats med korta … ?

Evastina Bender: Kanske kan något förfärligt leda till något bättre?

Opinionskrönikor Jag såg först Madison Paxton bakom ett berg av pudersockrade rom-kakor och croissanter. Det var dagarna efter Trump blivit president, och hon hade då kräkts i flera dagar, en inte alldeles ovanlig reaktion till nya … ?

Nordebo: Främlingsfientlighet som regeringsunderlag

Opinionskrönikor Moderaterna har haft det på tungan länge, utan att riktigt våga öppna munnen. Men nu blev det inre trycket, från djupare regioner i partiet, så stort att bekännelsen slank över läpparna. ?