Opinionskrönikor

Karin Pihl: Vänstern fortsätter att höja skatterna för vanliga löntagare

Publicerad 20 mars 2017

Opinionskrönikor Vilka är ”de rika” i Sverige? De flesta tänker antagligen på börsdirektörer med feta löner eller storägare i framgångsrika bolag. Men för regeringen och Vänsterpartiet inkluderas även butikschefer, rektorer, präster och enhetschefer inom omsorgsyrken, det vill säga personer som tjänar runt 38 000 kronor i månaden.

Vårbudgeten innebär att fler kommer att betala statlig inkomstskatt. Det har regeringen och V redan kommit överens om.

Vänsterpartiet anser att det är en seger för jämlikheten, och på SvD:s debattsida (20/3) skriver partiledaren Jonas Sjöstedt och den ekonomisk-politiska talespersonen Ulla Andersson att de därmed står upp för bättre livsvillkor för vanliga människor.

Bättre livsvillkor? De ska, tillsammans med S, höja skatten för vanlig medelklass, och har redan höjt skatterna för lärare, sjuksköterskor och poliser. Solidaritet enligt S, MP och V är uppenbarligen att jäsa staten på vanliga löntagares bekostnad.

Det finns en uppenbar paradox i resonemanget. Vänsterpartisterna skriver att de vill skapa ett ”samhälle där alla människor kan få möjlighet att leva ett gott liv” och att de motsätter sig högerns vurm för lönesänkningar eftersom det gör livet svårare för människor.

I det har de rätt – om lönerna sänks och skatten förblir densamma kommer folk att få mindre att leva på. Men just därför är vänsterns blindhet inför den egna ekonomiska politiken så märklig. Samma logik gäller även för skattehöjningar.

För den enskildes privatekonomi spelar det ingen roll om en minskning av det som kommer in på kontot varje månad är ett resultat av höjd skatt eller sänkt lön.

Visst kostar det att ha en generös välfärdsstat.

De flesta svenskar är villiga att betala mycket för en bra välfärd. Men skattehöjningar leder inte per automatik till högre kvalitet i skolan, vården och äldreomsorgen.

Kommunalskatterna har aldrig varit så höga som de är nu, och antagligen kommer de att behöva höjas ytterligare. Samtidigt växer vårdköerna.

Det skulle kunna leda till att människor blir mer toleranta för skattehöjningar.

Men det kan också bli precis tvärtom – man upplever att välfärden försämras trots att en större del av månadslönen äts upp av skatten.

Vill man skrapa in tre miljarder till statskassan finns betydligt bättre sätt än att pressa upp redan höga marginalskatter.

Karin Pihl

Liberal skribent

 • Ulf Parde

  Jag håller med vad Karin P. skriver.

 • George Bridgewater

  Då är ni två som inte kan räkna. Den här artikeln är för övrigt en kopia av en artikel i Kristianstadsbladet (20 mars). Kanske finns den på fler ställen?

  • Pelle

   Vill du redogöra för räknefelet?
   Ja den finns på fler ställen och den publicerades den 20/3 även i VK.

   • George Bridgewater

    ”För den enskildes privatekonomi spelar det ingen roll om en minskning av
    det som kommer in på kontot varje månad är ett resultat av höjd skatt
    eller sänkt lön.” Det är kanske det svåraste ”misstaget” (det är förstås en medveten bluff): Mer inkomst till staten tillkommer ju alla.

    • Pelle

     En krona in innebär inte en krona tillbaka. Så effektiv är inte den offentliga ekonomin. Det finns skäl till varför vi inte betalar in all inkomst till staten.

Karin Pihl: Bara hårt arbete kan lyfta dåliga skolor

Opinionskrönikor SKOLAN. Vi människor vill ofta hitta enkla lösningar på svåra problem. Den som… ?

Nordebo: Tre ögonblick, tre oneliners

Opinionskrönikor ÖGONBLICK. Det finns oneliners som stannar kvar, lockar, ekar. Suveräna, karga,… ?

Nordebo: Öka stödet till demokratirörelsen i Belarus

Opinionskrönikor Dödsstraff, riggade val, tortyr som förhörsmetod, misshandel och förföljelse av… ?

Nordebo: Civilkurage och vuxenansvar – i ungdomsidrott och samhälle

Opinionskrönikor Regelbundet – år efter år – kommer vittnesmål om hur föräldrar, ibland rentav… ?

Sofia Nerbrand: Måtte Europasamarbetet förbli starkt

Opinionskrönikor Den 25 mars fyller Romfördraget 60 år. Överenskommelsen om att bilda en… ?

Ola Nordebo

Ledarredaktionen
Telefon: 090 - 17 60 77
ola.nordebo@vk.se
Nordebos blogg

Debattartiklar till VK:
debatt@vk.se
Insändare till VK:
ordetfritt@vk.se

Nordebo: Det är så här det börjar när fascismen försöker ta över inifrån

Opinionskrönikor Det är så här det börjar, när fascismen försöker ta över inifrån.
I Vita huset styr nu en anhängare av tortyr. Muren mot Mexiko ska byggas. Trumps rådgivare, tidigare chefen för högerextrema Breitbart News, Steve Bannon … ?

Malin Rönnblom: Kommer landsbygden att överleva?

Opinionskrönikor Kommer landsbygden att överleva? var den avslutande frågan som vi i panelen på Allis (Aktiv, levande landsbygd i Söderhamn) 20-års jubileum fick svara på.
Under kvällen hade berättelser om Allis start och verksamhet varvats med korta … ?

Evastina Bender: Kanske kan något förfärligt leda till något bättre?

Opinionskrönikor Jag såg först Madison Paxton bakom ett berg av pudersockrade rom-kakor och croissanter. Det var dagarna efter Trump blivit president, och hon hade då kräkts i flera dagar, en inte alldeles ovanlig reaktion till nya … ?

Nordebo: Främlingsfientlighet som regeringsunderlag

Opinionskrönikor Moderaterna har haft det på tungan länge, utan att riktigt våga öppna munnen. Men nu blev det inre trycket, från djupare regioner i partiet, så stort att bekännelsen slank över läpparna. ?