Opinionskrönikor

Sofia Mirjamsdotter: Springares uttalanden hör inte hemma i rättsväsendet

Publicerad 20 mars 2017 (uppdaterad 20 mars 2017)

Opinionskrönikor GÄSTKRÖNIKA. Förtroende för våra rättsvårdande myndigheter är viktigt för rättssäkerheten. Det säger sig självt att trovärdigheten sjunker om den som ska stävja brott själv visar sig vara skyldig till dessa. Därför är det särskilt allvarligt när domare, åklagare eller poliser begår brott.

Men brott behöver inte begås för att förtroendet ska naggas i kanten. Vilken kvinna skulle känna sig trygg med att anmäla våldtäkt om polisen som tar emot anmälan uttalat sig offentligt om att kvinnor bör våldtas?

Hot mot journalister är hot mot demokratin. Därför ska de alltid anmälas. Men hur ska man känna sig trygg med att anmäla hot om polisen är en sådan som offentligt uttalar sig om att journalister borde förintas? Hur kan man då lita på att få en rättssäker process?

Örebro-polisen Peter Springare har på sin Facebook gjort just det. Den 8 mars skrev han på Facebook: ”Mitt motiv är just detta att försöka göra Sverige bättre att leva och utvecklas i för alla, både infödda ”svenskar” och invandrare. Och därigenom också förinta alla de vänsterextrema journalister som förpestar debatten med sina abnorma agendor.”

Det är ett häpnadsväckande uttalande för att komma från en polis.

Det går att tolka hans uttalande välvilligt. Det är inte troligt att Springare menar att han bokstavligen vill förinta vänsterextrema journalister. Men uttalandet måste sättas i ett sammanhang, och gör man det finns det ingenting som ursäktar Springares ordval.

Peter Springare blev en offentlig person när han för en tid sedan skrev ett uppmärksammat inlägg på Facebook, där han tog bladet från munnen och berättade ”sanningen” om invandrares kriminalitet. En stödgrupp bildades, som heter ”Stå upp för Peter Springare”.

Den har i skrivande stund drygt 200 000 medlemmar. I gruppen flödar rasism, hat, personangrepp och hot oemotsagt. Den som försöker säga emot blir avstängd. Bland annat diskuteras hur Annie Lööf borde gruppvåldtas. Folk gillar, håller med och försöker överträffa varandra i kreativa formuleringar om hur denna våldtäkt borde gå till.

Retoriken är välkänd för många av oss journalister. Även jag har fått mejl från personer som tycker att jag eller min dotter borde våldtas. I dessa personers ögon är alla journalister som står för liberal demokrati och mänskliga rättigheter vänsterextrema.

Även om Peter Springare uttalar sig som privatperson så representerar han poliskåren, den som ska skydda oss från dylikt.

Han uttalar sig politiskt, han har en agenda. Hans fans förespråkar både nazism och fascism.

Springare känner väl till detta. Ändå säger han sig vilja förinta journalister. Sant är att varje individ har eget ansvar för sina handlingar. Men vi har också ansvar för vilka ord vi använder, och hur dessa kan komma att landa hos mottagaren.

Det är till exempel knappast en slump att flera planerade flyktingboenden brann efter att Sverigedemokraterna i Skåne lagt ut adresser till dessa.

Lika lite är det en slump att en journalist på Nerikes Allehanda dödshotades efter att ha kritiserat Springare i en artikel.

Springare har yttrandefrihet. Men som representant för rättsväsendet kan han inte hetsa och uppvigla. Hans arbetsgivare måste markera mot hans agerande, kraftfullt.

Sofia Mirjamsdotter

Ledarskribent Sundsvalls Tidning

 • Pelle

  Hade varit smidigare om han skrivit journalistiken istället för journalister. Nu fick de journalister som för fram den journalistik Springare går lös på något att slå tillbaka med, och vips har fokus flyttats från problemet till budbäraren.

  Den kriminalitet som migrationspolitiken resulterat i är inte bra. Någon som tycker tvärtom? Varje gång sambandet mellan migrationspolitik och kriminalitet antyds skriks det om fascism, rasism och nazism från de som tycker rätt. Blir någonting bättre av det?

  Mirjamsdotter hade nog haft ett annan syn på själva problemet om hon hade haft Springares jobb.

 • Basic Rules

  Så här skrev Springare:

  ”Så varför kan man inte, under ledning av våra folkvalda riksdagspartier enas om att djuploda dessa frågor, som är så fundamentalt viktiga för hela vårt samhälles fortsatta utveckling. Utan att ta hänsyn till de polariserande vänsterextrema och högerextrema krafter som bara sprider kaos och hat omkring sig. Mitt motiv är just detta att försöka göra Sverige bättre att leva och utvecklas i för alla, både infödda ‘svenskar’ och invandrare.
  Och därigenom också förinta alla de vänsterextrema journalister som förpestar debatten med sina abnorma agendor”.

  Och DÄRIGENOM, två viktiga syftningsord alluderar till inledningen i texten. Ett tydligt symbolspråk, som inte alls har med fysisk eliminering att göra.
  En medveten, huvudlös misstolkning, som först gjordes av A Schulman och som inte blir bättre av att upprepas. Detta skapar bara hat och ringaktning.
  Det är således denna typ av personer som Springare vill ha bort från debattens arenor !

 • Ulf Parde

  Kanske har Sofia rätt i princip. Men hon får inte glömma att det är ju högste chefen, Dan Eliasson, som satt agendan – startat förfallet om man så vill – med att i sin egenskap av rikspolischef skriva att han vill spy på ett av riksdagspartierna (Sverigedemokraterna).

Karin Pihl: Bara hårt arbete kan lyfta dåliga skolor

Opinionskrönikor SKOLAN. Vi människor vill ofta hitta enkla lösningar på svåra problem. Den som… ?

Nordebo: Tre ögonblick, tre oneliners

Opinionskrönikor ÖGONBLICK. Det finns oneliners som stannar kvar, lockar, ekar. Suveräna, karga,… ?

Nordebo: Öka stödet till demokratirörelsen i Belarus

Opinionskrönikor Dödsstraff, riggade val, tortyr som förhörsmetod, misshandel och förföljelse av… ?

Nordebo: Civilkurage och vuxenansvar – i ungdomsidrott och samhälle

Opinionskrönikor Regelbundet – år efter år – kommer vittnesmål om hur föräldrar, ibland rentav… ?

Sofia Nerbrand: Måtte Europasamarbetet förbli starkt

Opinionskrönikor Den 25 mars fyller Romfördraget 60 år. Överenskommelsen om att bilda en… ?

Ola Nordebo

Ledarredaktionen
Telefon: 090 - 17 60 77
ola.nordebo@vk.se
Nordebos blogg

Debattartiklar till VK:
debatt@vk.se
Insändare till VK:
ordetfritt@vk.se

Nordebo: Det är så här det börjar när fascismen försöker ta över inifrån

Opinionskrönikor Det är så här det börjar, när fascismen försöker ta över inifrån.
I Vita huset styr nu en anhängare av tortyr. Muren mot Mexiko ska byggas. Trumps rådgivare, tidigare chefen för högerextrema Breitbart News, Steve Bannon … ?

Malin Rönnblom: Kommer landsbygden att överleva?

Opinionskrönikor Kommer landsbygden att överleva? var den avslutande frågan som vi i panelen på Allis (Aktiv, levande landsbygd i Söderhamn) 20-års jubileum fick svara på.
Under kvällen hade berättelser om Allis start och verksamhet varvats med korta … ?

Evastina Bender: Kanske kan något förfärligt leda till något bättre?

Opinionskrönikor Jag såg först Madison Paxton bakom ett berg av pudersockrade rom-kakor och croissanter. Det var dagarna efter Trump blivit president, och hon hade då kräkts i flera dagar, en inte alldeles ovanlig reaktion till nya … ?

Nordebo: Främlingsfientlighet som regeringsunderlag

Opinionskrönikor Moderaterna har haft det på tungan länge, utan att riktigt våga öppna munnen. Men nu blev det inre trycket, från djupare regioner i partiet, så stort att bekännelsen slank över läpparna. ?