Maria Küchen och Kent Wisti bytte av varandra i predikostolen under söndagens gudstjänst i Ålidhemskyrkan, där även deras gemensamma utställning Kyss ställs ut.
Abebe Asres

Erotik en kamp mot ondskan

Kultur.
Kent Wisti har väckt stor uppmärksamhet och uppskattning med sina kortfattade och underfundiga inlägg i samhällsdebatten, men i söndagens gudstjänst var det som präst och konstnär han tillsammans med författaren Maria Küchan ville visa på sinnlig kärlek som vapen mot ondskan.
Karin Bernspång
Publicerad 20 mars kl. 16:16

För Kent Wisti sammanfaller uppdragen som präst, konstnär och narr.

– Att ge människor ork att leva och mod att död är prästens mission, konstnärens mission och narrens mission. För mig är det svårt sätta vattentäta skott där emellan.

I fredags satt han på Littfest scen och samtalade med konstnären Carl Johan De Geer om satir och vad som är möjligt att säga. I söndags predikade han tillsammans med författaren Maria Küchen i Ålidhemskyrkan.

De tog sin utgångspunkt i Höga visan precis som i deras gemensamma konstprojekt Kyss, som hängts på kyrkrummets väggar.

Projektet började hos Kent Wisti som upplevde ett glapp och en undfallenhet från kyrkans sida gentemot samhällets bildspråk för erotiken, som enligt honom helt har annekterats av pornografin.

– Vi lever i en sexualisering som mer exploaterar oss än befriar och berikar oss. Och precis som i Aniara kan jag se strömmar i samhället i dag hur sexualiteten används för att mota meningslöshet och hopplöshet medan det finns en annan livstydning där vi inte kalkylerar våra möten och sexuella möten ur egen vinning utan som något självutgivande. Och det ser jag i Höga visan, säger han som kontaktade Maria Küchen för att utveckla sina tankar.

De träffades över en lunch och fortsatte sedan arbetet på var sitt håll.

– Konsumismen betraktas av vissa regelrätt som en religion i dag där allt, även sexualitet går att köpa och sälja.

Att därifrån tag steget och koppla intimiteten till kampen mot ondskan känns inte som en självklar koppling, och Maria Küchen kan delvis hålla med.

– Samtidigt finns ord i Efesiebrevet som är ganska tydliga med att överallt där det finns godhet och rättfärdighet, som i högsta grad finns i sinnliga möten, finns i bästa fall en väg där vi inte konsumerar varandra utan bara vill vara tillsammans. Och där i viljan att vara tillsammans ligger också kampen mot ondskan, säger hon.

Under arbetet med Kyss, som började i erotiken, har formen blivit mer och mer underordnad och oviktig för bildskaparen. Vid närmare studier av Höga visan uppfattar han den som rebell bland böckerna i Bibeln.

– Där presenteras en gudsbild som inte handlar om makt utan helt griper tillbaka på hur gud har tänkt sig relationen människa och människa emellan, utan könsmaktsordning eller hierarkisk ordning överhuvudtaget. Som en form av feministisk fredspanflett som gömmer sig i erotisk lyrik.

– Vilket ju är fantastiskt.

Annons
FÖLJ ÄMNEN
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten