Telegram

Britternas krigsälskling fyller hundra

Publicerad i måndags kl 16.08

Telegram Vera Lynn, en av Storbritanniens mest ikoniska artister fyller hundra år. Födelsedagsbarnet hyllas bland annat med sitt porträtt på Dovers lika ikoniska klippor.

FÖLJ ÄMNEN

Vera Lynn har en speciell plats i brittiska hjärtan. Under andra världskriget blev hennes röst i låtar som ”We’ll meet again” en symbol för motståndet mot Nazityskland och britternas längtan efter fred – både för trupperna i fält och på hemmafronten. Som fältartist uppträdde hon på platser som Egypten och Burma och hon blev känd som ”truppernas älskling”.

På morgonen projicerades ett portätt av en ung Vera Lynn mot Dovers vita klippor. Klipporna är en känd symbol för brittisk hemlängtan – och även ämnet för en av Lynns mest kända låtar, ”(There’ll be bluebirds over) The white cliffs of Dover”.

Lynn, som gjorde sitt sista offentliga uppträdande 1995, tackar för hyllningarna via sitt skivbolag. ”Jag känner mig välsignad att ha nått den här milstolpen och jag kan inte tänka mig ett mer betydelsefull sätt att markera tillfället på”, säger hon i ett uttalande.

Drottning Elizabeth II, som adlade Lynn 1975, skickar sina lyckönskningar. ”Du muntrade upp oss alla under och efter kriget och i kväll är jag säker på att Dovers blåsångare flyger för att önska dig en glad årsdag”, säger hon enligt BBC.

På födelsedagen släpps även en samlingsskiva som kan göra Lynn historisk – nu kan hon bli den första 100-åringen någonsin på den brittiska topplistan.

Musiken får Wingar på dansgolvet

Musiken får Wingar på dansgolvet

MUSIK Cajsa Winge är en av Umeås hetaste dj:er just nu, som spelar på de stora klubbarna. VK tog ett snack med henne. ?

Cajsa Winges bästa låtar just nu

Spellista: Cajsa Winges bästa låtar just nu

MUSIK Cajsa Winge har gjort en Spotify-lista för VK:s läsare. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
”Starkaste festivalen någonsin”

Klart: ”Starkaste festivalen någonsin”

Nöje Skulefestivalen på andra sidan länsgränsen har presenterat ett namnkunnigt startfält.  ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Gör omslag åt de största

Gör omslag åt de största

NÖJE  Umeåbon gör skivomslag åt de stora metalbanden – nu har han startat webbshop och gett sig in i filmbranschen i en bioaktuell storfilm. ?

6 nöjestips till löningshelgen i Umeå

Lista: 6 nöjestips till löningshelgen i Umeå

NÖJE Humorkväll, Ronny Eriksson, Joe Labero och musikklubbar några nöjen. ?