Insändare
ABEBE ASRES Förskolorna har inte så mycket personal som påstås.

Mer personal behövs i förskolan

Publicerad 20 mars 2017

Insändare När man i verkligheten oftast är två personal på 20 barn är det ett hån att höra siffror som får det att se ut som jag ansvarar för mindre än fem barn. Det skriver signaturen Ledsen och uppgiven förskollärare.

Äntligen börjar man diskutera förskolan i Umeå som både personal och föräldrar länge mått illa och oroat sig över.

Jag läser att barngrupperna inte blivit större och att år 2016 var antalet barn per årsarbetare inom Umeå förskolor 4,9 barn per årsarbetare. Det låter ju som en rimlig siffra men verkligheten ser annorlunda ut. Kanske räknar man in köks- och städpersonal i denna siffra? Eller så är det extremt stora skillnader inom kommunen.

Barnantalet har varit högt i några år men de senaste fyra åren har man dragit ned på personaltätheten vittnar många förskolor om. Många förskolor har nu tre personal per barngrupp. Med en öppettid på elva timmar per dag så innebär det att man är tre personal på plats mellan 9 och 15, det vill säga sex timmar av dagen. Under den tiden ska all personal ha ut en halvtimmes rast (4,5 timme kvar).

Utöver detta har man andra uppdrag och möten, både dag och kvällstid, som kräver att man går ur barngruppsarbetet såsom reflektionstid, organisering och planering, redovisningar som är ålagda verksamheten, ett inkommande informationsflöde att ta del, utvecklingssamtal och annan föräldrakontakt, fortbildning, beställningar, disk, tvätt, svara i telefon och mycket mer. För detta kan man ta man ta bort minst en timme per dag och anställd.

Med enkel matematik så ser vi att under dagens elva timmar så är vi tre personal i barngruppsarbete under endast 1,5 timme. När man i verkligheten oftast är två personal på 20 barn är det ett hån att höra siffror som får det att se ut som jag ansvarar för mindre än fem barn. 10 procent av personalen inom förskolan är sjukskriven och hur de andra 90 procenten mår skulle vara intressant om någon vågade redovisa.

Ledsen och uppgiven förskollärare

 • Pelle

  Det behövs mer folk överallt. Barn- och äldreomsorg, polis, skola, vård, försvaret, skolan. Hur kommer det sig? Gör folk något annat? Är de sjukskrivna eller går de i skola? Har kommunikationsavdelningen på Region Västerbotten sugit åt sig alla personella resurser? En hyperkänslig fråga är hur mycket resurser som hanteringen av våra nyanlända kräver. Den frågan sorterar tyvärr under ”populism” och kan därför inte besvaras. Att ens vidröra frågan vore odemokratiskt, har jag förstått. Men gissningsvis borde arbetsbelastningen per anställd påverkas om antalet barn tar ett skutt uppåt.

  • Tidigare uska nu yrkesförare

   Vissa har slutat O en del inom vården O skolan. Har gått ini väggen O är sjukskriven pga det.
   Ja skälv är i grunden vård utb men slutade när ja skälv var nära att gå in i väggen. Plus att ja tröttade på hur vårdtagarna behandlas nu när det ska sparas. Man behandlar dom som paket. Då man har så brottom med allt som ska hinnas. Så det finns int tid att se O behandla dom äldre som människor. Iallafall int där ja jobbade innan ja slutade.
   O det var int därför ja valde det yrket.
   Plus att det va jätte svårt att få nått fastare vick än sommmar jobb. Då dom int har råd att anställa.

   • Pelle

    En nedåtgående spiral alltså. Sparkrav leder till ökad frånvaro vilket leder till högre arbetsbelastning vilket leder till ökad frånvaro, osv.

    Det offentliga Sverige ser inte ut att klara sina uppdrag. Uppgiften blir då att skapa en bild av att uppdragen klaras av. För det är ju bilden av verkligheten som gäller, inte verkligheten.

  • Robin

   Politikerna har under allt längre tid ”utvecklat” arbetsuppgifterna genom att kraftigt öka administrationen. Samtidigt blir det fler barn, fler sjuka, fler gamla osv. Hur kan någon vara förvånad över att det blir svårt att hinna med?
   Men mer papper löser säkert problemen …

Snö körs på omvägar

Snö körs på omvägar

Insändare Snöröjning måste vi ha, men på det sätt som transporterna nu sker, så bidrar… ?

Våra flygresor är ett problem

Våra flygresor är ett problem

Insändare Det stora problemet är dock vårt internationella resande, när vi reser till… ?

Facklig härdsmälta

Facklig härdsmälta

Insändare Att lämna facket är ingen lösning. Men vi behöver omdana det till en… ?

Torrlägg Brännbollsyran

Torrlägg Brännbollsyran

Insändare Torrlägg Brännbollsyran, det är det enda rätta. Det menar Sveriges… ?

ABF uppmuntrar till bildning

Insändare Att ABF stöttar folkbildningsverksamhet som studerar historien är inget… ?

Ola Nordebo

Ledarredaktionen
Telefon: 090 - 17 60 77
ola.nordebo@vk.se
Nordebos blogg

Debattartiklar till VK:
debatt@vk.se
Insändare till VK:
ordetfritt@vk.se

Nordebo: Det är så här det börjar när fascismen försöker ta över inifrån

Opinionskrönikor Det är så här det börjar, när fascismen försöker ta över inifrån.
I Vita huset styr nu en anhängare av tortyr. Muren mot Mexiko ska byggas. Trumps rådgivare, tidigare chefen för högerextrema Breitbart News, Steve Bannon … ?

Malin Rönnblom: Kommer landsbygden att överleva?

Opinionskrönikor Kommer landsbygden att överleva? var den avslutande frågan som vi i panelen på Allis (Aktiv, levande landsbygd i Söderhamn) 20-års jubileum fick svara på.
Under kvällen hade berättelser om Allis start och verksamhet varvats med korta … ?

Evastina Bender: Kanske kan något förfärligt leda till något bättre?

Opinionskrönikor Jag såg först Madison Paxton bakom ett berg av pudersockrade rom-kakor och croissanter. Det var dagarna efter Trump blivit president, och hon hade då kräkts i flera dagar, en inte alldeles ovanlig reaktion till nya … ?

Nordebo: Främlingsfientlighet som regeringsunderlag

Opinionskrönikor Moderaterna har haft det på tungan länge, utan att riktigt våga öppna munnen. Men nu blev det inre trycket, från djupare regioner i partiet, så stort att bekännelsen slank över läpparna. ?