Inrikes

Ny rättegång väntar troligen för Kaj Linna

Publicerad i måndags kl 11.17 (uppdaterad i måndags kl 11.30)

Inrikes En ny rättegång väntar troligen livstidsdömde Kaj Linna. Efter Högsta domstolens beslut om resning vill kammaråklagare Jens Göransson nu att hovrätten prövar det uppmärksammade fallet på nytt.

Fakta

I april 2004 attackerades två bröder på sin gård utanför Piteå. Den ene blev brutalt mördad, den andre skadades svårt.

Ett vittne uppgav att han hört Kaj Linna planera att råna bröderna. Men den överlevande brodern pekade ut en annan person som gärningsman, denne hade dock alibi.

Luleå tingsrätt dömde i december 2004 Kaj Linna till livstids fängelse för mord och grovt rån. Hovrätten fastställde domen i mars året därpå.

I oktober 2010 var Linna nära att beviljas resning av Högsta domstolen och en ny rättegång, men fick avslag.

I december 2016 beviljades Linnas resningsansökan.

FÖLJ ÄMNEN

Om åklagaren valt att avsluta den nya förundersökningen hade Kaj Linna släppts ur fängelset. Nu tyder det mesta på att Linna i stället hamnar i en ny mordrättegång eftersom åklagaren formellt har motsatt sig hans ändringsyrkanden i fallet.

”Jag åberopar samma bevisning som den ursprungliga åklagaren hade i tingsrätten och hovrätten, både muntlig och skriftlig. Bevisningen kommer att kompletteras när den pågående förundersökningen är klar”, säger Jens Göransson i ett pressmeddelande.

– Han redovisar sin uppfattning till hovrätten, men det är hovrätten som bestämmer, säger Karin Rosander, informationsdirektör på Åklagarmyndigheten, till TT.

Nya bevis väntar

Nu ska hovrätten för övre Norrland ta ställning till bevisuppgifterna och avgöra huruvida det blir en ny rättegång eller ej.

– Det är väl mindre sannolikt att de avslutar (förundersökningen) utan förhandling om åklagaren motsätter sig det, säger Karin Rosander.

I den nya bevisningen ingår bland annat analyser av den trafik och de telefonuppkopplingar som gjordes i samband med det uppmärksammade rånmordet som Linna är dömd för. Två bröder angreps på sin gård i Kalamark utanför Piteå i april 2004. Den ene blev brutalt mördad, den andre skadades svårt.

”Vilka ytterligare kompletteringar som är att vänta kan jag inte gå in på förrän förundersökningen är klar”, säger Jens Göransson.

Rättegång i maj

Beskedet innebär att 54-årige Kaj Linna blir kvar i fängelse, där han suttit i drygt tolv år. Han dömdes mot sitt nekande och begärde resning av HD fyra gånger innan det beviljades i december förra året. Han har aldrig begärt att få sitt straff tidsbestämt, eftersom han anser sig oskyldigt dömd.

Trots att det saknades tekniska bevis och att vittnen inte kunnat placera honom på platsen dömdes Kaj Linna till livstids fängelse för mord och grovt rån.

Den nya rättegången är planerad att starta den 9 maj och pågå i två veckor.

En skadad i skoterolycka

Just nu: En skadad i skoterolycka

Storuman/Tärnaby Helikopter har fört den skadade till vård. ?

Oklar orsak till magsjuka

Oklar orsak till magsjuka

Vännäs Utreder vad som orsakade magsjukan som drabbade flera matgäster. ?

Flera magsjuka efter krogbesök

LOKALT Uppemot 15 personer har drabbats. ?

Våg som känner igen frukten

Våg som känner igen frukten

Weekend VK har kollat in den nya tidens smarta våg i matbutiken. ?

Lägre skatt på pension

Lägre skatt på pension

Nyheter Regeringens besked innebär att 70 procent av alla personer över 65 år får sänkt skatt.

Köper Ica-butik i Umeå

Köper Ica-butik i Umeå

Affärsliv24 – Vi hoppas att kunderna ska trivas i sin nya butik, säger vd. ?

Senaste nytt