Inrikes
Bild 1 av 1
Bläddra med pilarna. Klicka för att förstora.

Renskötaren: Det är omöjligt att fortsätta

Publicerad i söndags kl 08.29

Inrikes Blodspår, skoterspår och försvunna renar – men polisen inleder ingen förundersökning. Nu ger renskötaren Henrik Andersson från Gällivare skogssameby upp, rapporterar Norrbottens-Kuriren.

FÖLJ ÄMNEN

– Jag ska spara några renar åt barnen men annars ska jag sälja bort resten, säger Andersson, som tillhör Gällivare skogssameby.

Han vill poängtera att det inte har något direkt samband med polisens besked att inte inleda någon förundersökning efter det misstänkta brottet i skogen nära Sundom tidigare i veckan. Minst två dräktiga vajor hade skjutits och transporterats bort med skoter.

Polisens besked är att spårningen inte kunde göras ända fram men att man kan ändra beslutet om nya uppgifter tillkommer.

– Till viss del har jag förståelse för polisens beslut. Vi spårade skotrarna till ett visst ställe men det var inget obrutet spår. Det var barmark på ett ställe. De har heller inga resurser för skjutna renar. Det är annars om det är en skjuten varg.

Stölder av ren är en faktor bakom beslutet. Men det handlar också om förluster till rovdjur och att klimatet blivit vanskligt.

– Renskötseln har så mycket emot sig i dag. Det är en heltidstjänst bara att bråka för sin rätt så då hinner man knappt vara i skogen. Folk tror att vi får ersättning för alla renar som försvinner, men det är bara för en bråkdel. Det finns inga försäkringar för försvunna eller stulna renar. Nu ska jag lägga min tid på att kämpa för samiska frågor i stället, säger Henrik Andersson till Kuriren.

Vad ska du jobba med?

– Åka runt och föreläsa. Jag tänkte leva på staten också. Socialbidrag. Eftersom jag ju fött upp rovdjur gratis åt staten i 20 år. Plus allt annat. De stjäl skogen också. Nej, det är omöjligt att fortsätta med renskötseln.

Jonny Vikström/Kuriren

En skadad i skoterolycka

Just nu: En skadad i skoterolycka

Storuman/Tärnaby Helikopter har fört den skadade till vård. ?

Oklar orsak till magsjuka

Oklar orsak till magsjuka

Vännäs Utreder vad som orsakade magsjukan som drabbade flera matgäster. ?

Flera magsjuka efter krogbesök

LOKALT Uppemot 15 personer har drabbats. ?

Våg som känner igen frukten

Våg som känner igen frukten

Weekend VK har kollat in den nya tidens smarta våg i matbutiken. ?

Lägre skatt på pension

Lägre skatt på pension

Nyheter Regeringens besked innebär att 70 procent av alla personer över 65 år får sänkt skatt.

Köper Ica-butik i Umeå

Köper Ica-butik i Umeå

Affärsliv24 – Vi hoppas att kunderna ska trivas i sin nya butik, säger vd. ?

Senaste nytt