Ledare

En vag och allmänt hållen agenda

Publicerad 20 mars 2017

(2017-03-20) Ett Europa för jobb och inkluderande tillväxt, en mer ambitiös klimat-, energi- och miljöpolitik samt en solidarisk flykting- och migrationspolitik och en säker omvärld. Det är regeringens prioriteringar i EU-arbetet under 2017. Regeringen presenterade sin EU-politik i förra veckan.

FÖLJ ÄMNEN

Konceptet är mycket allmänt hållet. Det speglar den rådande osäkerhet som regeringen själv hänvisar till. Det gäller bland annat EU:s utveckling och framtid efter Storbritanniens utträde, de krig och konflikter som fortsätter att driva människor mot Europa i hopp om att finna en fristad och klimathotet.

Men mest visar de presenterade föresatserna hur rådvill och utan idéer regeringen är.

Det regeringen gör är att lista angelägna sakområden där den hoppas att EU agerar med mer beslutsamhet och där medlemsländerna förhoppningsvis gör gemensamma framsteg. Särskilt mycket mer sades inte heller i utrikesdeklarationen i februari. Den var också mycket vag i EU-frågorna och definierade ingen handfast svensk handlingslinje. I deklarationen lyftes det toppmöte statsministern och EU-kommissionens ordförande skall stå värdar för i Göteborg i höst om jobb och tillväxt.

Bägge programförklaringarna är behäftade med samma egenhet; de riktar sig huvudsakligen till den inrikespolitiska arenan. Allmänheten och partierna i riksdagen informeras om goda avsikter i angelägna frågor och om regeringens vaksamhet och intressebevakning inom EU. Men utåt säger regeringens deklarationer praktiskt taget ingenting. Det finns nästan inget att ta fasta på för andra EU-länder.

Just den rådande osäkerheten om EU:s utveckling och framtid är ett skäl att byta strategi. Det handlar mycket om Sveriges roll och delaktighet i processen. Tyngdpunkten i det europeiska samarbetet förskjuts i och med Storbritanniens utträde. Sverige påverkas och måste hitta en position för att få inflytande och kunna driva på saker man vill åstadkomma.

Sverige kunde tillsammans med Danmark och Finland etablera en stark nordisk enhet i unionen och profilera Norden som en handlingskraftig aktör i den europeiska politiken. Norden kunde överta mycket av den funktion som balanserande kraft Storbritannien haft mellan de dominerande länderna i EU. Det är ett sätt att kunna påverka och spela en roll i EU.

Protester mot den korrupta regimen

Ledare (2017-03-28) Demonstrationerna i ett tiotal städer i Ryssland på söndagen mot… ?

Nordebo: Tre ögonblick, tre oneliners

Opinionskrönikor ÖGONBLICK. Det finns oneliners som stannar kvar, lockar, ekar. Suveräna, karga,… ?

Nordebo: Öka stödet till demokratirörelsen i Belarus

Opinionskrönikor Dödsstraff, riggade val, tortyr som förhörsmetod, misshandel och förföljelse av… ?

Fortsatt vilset inom Moderaterna

Ledare Det snabba raset i opinionen väckte tvivel om Anna Kinberg Batras framtid som… ?

Nordebo: Civilkurage och vuxenansvar – i ungdomsidrott och samhälle

Opinionskrönikor Regelbundet – år efter år – kommer vittnesmål om hur föräldrar, ibland rentav… ?

Ola Nordebo

Ledarredaktionen
Telefon: 090 - 17 60 77
ola.nordebo@vk.se
Nordebos blogg

Debattartiklar till VK:
debatt@vk.se
Insändare till VK:
ordetfritt@vk.se

Nordebo: Det är så här det börjar när fascismen försöker ta över inifrån

Opinionskrönikor Det är så här det börjar, när fascismen försöker ta över inifrån.
I Vita huset styr nu en anhängare av tortyr. Muren mot Mexiko ska byggas. Trumps rådgivare, tidigare chefen för högerextrema Breitbart News, Steve Bannon … ?

Malin Rönnblom: Kommer landsbygden att överleva?

Opinionskrönikor Kommer landsbygden att överleva? var den avslutande frågan som vi i panelen på Allis (Aktiv, levande landsbygd i Söderhamn) 20-års jubileum fick svara på.
Under kvällen hade berättelser om Allis start och verksamhet varvats med korta … ?

Evastina Bender: Kanske kan något förfärligt leda till något bättre?

Opinionskrönikor Jag såg först Madison Paxton bakom ett berg av pudersockrade rom-kakor och croissanter. Det var dagarna efter Trump blivit president, och hon hade då kräkts i flera dagar, en inte alldeles ovanlig reaktion till nya … ?

Nordebo: Främlingsfientlighet som regeringsunderlag

Opinionskrönikor Moderaterna har haft det på tungan länge, utan att riktigt våga öppna munnen. Men nu blev det inre trycket, från djupare regioner i partiet, så stort att bekännelsen slank över läpparna. ?