Insändare
TT S, C och L borde komma överens för att avväpna de extrema krafterna.

Sverige behöver ny kohandel

Publicerad 17 mars 2017

Insändare Om nu de politiska ledarna i S, C och L vill ta ansvar har väl sällan läget varit bättre för en Kohandel 2.0, skriver Tomas Rosengren, folkhögskolelärare, i en insändare.

Vi kom av en händelse in på begreppet kohandeln runt lunchbordet på jobbet i dag. Det är ganska lätt att konstatera att historien upprepar sig, det är bara att se sig om i världen och se hur människor och samhällen tenderar att sluta sig. Även i Sverige finns tendenserna, och så var även fallet i början på 30-talet. Tyskarna valde nazismens enkla svar och många förespråkade samma lösning i det politiskt splittrade Sverige.

Det var i det läget några partier från olika håll valde att, som det nu brukar nämnas; ”ta ansvar”, och genom att vara beredd på eftergifter i den egna politiken hitta en för Sverige bättre gemensam väg. Det var SAP som gjorde upp med Bondeförbundet i det som kom att kallas kohandeln vilket under 1900-talet kom att bli Sveriges vinnande koncept, att alltid hitta en gemensam väg, vilket även kom att ligga till grund för Den svenska modellen på arbetsmarknaden.

Visst, senare kom S att ha egen majoritet under långa perioder och de senaste 15 åren har politiken präglats av ideologisk polarisering för att nu ha nått tillståndet splittring. Detta i ett läge när krafter i världen tenderar att ställa grupp mot grupp, högerextrema krafter vinner terräng i Europas olika parlament. Läget är snarlikt det 1933 och de politiska utmaningarna i princip de samma.

Om nu de politiska ledarna i S, C och L vill ta ansvar har väl sällan läget varit bättre för en Kohandel 2.0, att gemensamt hitta en stabil mittenfåra, alla får göra vissa eftergifter i det egna partiets program, men samtidigt skapa politisk stabilitet och på samma gång avväpna de extrema krafterna. Det kanske helt enkelt dags att bestämma sig för att upprepa historien, på ett mer kontrollerat sätt, eller?

Tomas Rosengren, folkhögskolelärare

  • Bengt-Ove Karlsson

    Vill man rädda Sverige från inflytande från såväl V som SD är ett samarbete mellan S, C och L en absolut nödvändighet. Men jag tror nog att det kan bli nödvändigt med stöd från Mp också. Det skulle nog miljöutmaningarna också må bra av.

  • Pelle

    Det kan nog bli en mittenfåra. Hur C och L kommer att lägga upp strategin före valet blir intressant. Ska de gå till val tillsammans med övriga allianspartier eller ska de bryta och öppet stödja sossarna? Eller var och en för sig? Kan vara bra att veta för borgeliga väljare om en röst på C eller L är lika med en röst på vänsterblocket. Om alliansen visar upp en enad front lär väljarstödet inte räcka till och då spricker alliansen efter valet i stället. Vi har ett mästerskap i vaga besked framför oss.

Snö körs på omvägar

Snö körs på omvägar

Insändare Snöröjning måste vi ha, men på det sätt som transporterna nu sker, så bidrar… ?

Våra flygresor är ett problem

Våra flygresor är ett problem

Insändare Det stora problemet är dock vårt internationella resande, när vi reser till… ?

Facklig härdsmälta

Facklig härdsmälta

Insändare Att lämna facket är ingen lösning. Men vi behöver omdana det till en… ?

Torrlägg Brännbollsyran

Torrlägg Brännbollsyran

Insändare Torrlägg Brännbollsyran, det är det enda rätta. Det menar Sveriges… ?

ABF uppmuntrar till bildning

Insändare Att ABF stöttar folkbildningsverksamhet som studerar historien är inget… ?

Ola Nordebo

Ledarredaktionen
Telefon: 090 - 17 60 77
ola.nordebo@vk.se
Nordebos blogg

Debattartiklar till VK:
debatt@vk.se
Insändare till VK:
ordetfritt@vk.se

Nordebo: Det är så här det börjar när fascismen försöker ta över inifrån

Opinionskrönikor Det är så här det börjar, när fascismen försöker ta över inifrån.
I Vita huset styr nu en anhängare av tortyr. Muren mot Mexiko ska byggas. Trumps rådgivare, tidigare chefen för högerextrema Breitbart News, Steve Bannon … ?

Malin Rönnblom: Kommer landsbygden att överleva?

Opinionskrönikor Kommer landsbygden att överleva? var den avslutande frågan som vi i panelen på Allis (Aktiv, levande landsbygd i Söderhamn) 20-års jubileum fick svara på.
Under kvällen hade berättelser om Allis start och verksamhet varvats med korta … ?

Evastina Bender: Kanske kan något förfärligt leda till något bättre?

Opinionskrönikor Jag såg först Madison Paxton bakom ett berg av pudersockrade rom-kakor och croissanter. Det var dagarna efter Trump blivit president, och hon hade då kräkts i flera dagar, en inte alldeles ovanlig reaktion till nya … ?

Nordebo: Främlingsfientlighet som regeringsunderlag

Opinionskrönikor Moderaterna har haft det på tungan länge, utan att riktigt våga öppna munnen. Men nu blev det inre trycket, från djupare regioner i partiet, så stort att bekännelsen slank över läpparna. ?