Kultur

Live: Littfest från Studion

Publicerad 17 mars 2017 (uppdaterad 17 mars 2017)

Kultur Den digitala bokens värde. finsk historia och det armeniska folkmordet är några av de ämnen som diskuteras på scen i Studion under fredagen på Littfest. Följ sändningarna här.

FÖLJ ÄMNEN

Här nedan hittar du programmet för Studion. Sändningarna från Idun hittar du här.

10.00 Björn Runge – tio år som dramatiker I år firar Björn Runge tio år som dramatiker. Detta uppmärksammar Umeå- förlaget Atrium genom att ge ut Stillhetens hav och andra dramer, en första dramatiksamling med Runges verk – varav några ännu inte presenterats för en teaterpublik. Dramatikern besöker själv Littfest för att tala om sina pjäser och skådespelarna Jakob Eklund och Maria Kulle ger oss smakprov ur dramerna.

11.00 Vad är kulturen värd? Panel om den digitala boken Blir boken annorlunda som digital? Digitaliseringen har stöpt om många medier, hur är det med boken? Gunnar Ardelius, ordförande Författarförbundet, Elza Dunkels, internetforskare Umeå Universitet, Anders Rydell, författare och kulturchef Hallpressen. Moderator: Per Strömbäck.

12.00 Om livets mening Genom egna upplevelser och reflektioner, omvärldsanalys och filosofiska resonemang skriver författaren och professorn Merete Mazzarella fram en essäbok full av insikter och ställer nya frågor i en värld av gråskalor och skarpa kontraster: överflöd och flyktingströmmar, globalisering och murar, våldsamma dataspel och kärlek i realtid över kontinenter.

13.00 Språk, identitet och att bli ihop med en katt Pajtim Statovci debuterade 2014 med Min katt Jugoslavien. Romanen är en skildring av en familj i sönderfall men också av den jugoslaviska, mer specifikt kosovoalbanska, erfarenheten. Med kritikern Therese Eriksson samtalar författaren om debutens teman; exil, familjen och varför någon blir ihop med en katt. På engelska.

14.00 Karaktären och författar-jaget Författaren och journalisten Peter Sandström från Nykarleby i Finland har alltid lekt med författarpositionen och redan i hans första novell är huvudpersonen uppkallad efter honom själv. I senaste romanen Laudate, liksom i prisade Transparent Blanche, fortsätter han med denna lek. I samtal med Solja Krapu.

15.00 Flykten från Finland Sirpa Kähkönens historiska roman Granitmannen skildrar tiden direkt efter att Finland blivit självständigt, och de som istället valde att fly till Sovjetunionen. Men det som mötte dem var inte arbetarnas paradis, utan en hård kamp för överlevnad. I samtal med Johanna Stenback.

16.00 Min mormor från Armenien När Anny Romand går igenom diverse familjehandlingar hittar hon en dittills okänd dagbok. Det visar sig vara mormoderns anteckningar och det hon skildrar är den långa fruktansvärda vandring som hon tvingades ut på i början av det som vi idag känner som det armeniska folkmordet 1915. I Min mormor från Armenien berättas historien på nytt, ur barnet Annys perspektiv. Samtalet med Romand leds av Yukiko Duke och tolkas till svenska av Maria Bodner Gröön.

Att vandra är att tänka

Att vandra är att tänka

Essä En stridsskrift mot bilismen som norm, privatisering av offentlig mark, begränsning av kvinnors frihet, vardagens tilltagande okroppslighet. Lena Eskilsson läser en bok som väcker vandringslust i både fysisk och intellektuell bemärkelse. ?

Flickrummets nya ramar

Flickrummets nya ramar

Scen En tonsäker och tankeväckande föreställning om dagens digitala flickrum, skriver Nancy Bladfält om scenkollektivet PotatoPotatos gästspel i Umeå. ?

Skamligt JAS-avtal med påstått feministiska förtecken

Skamligt JAS-avtal med påstått feministiska förtecken

Kulturdebatt Många skäl att vara kritisk när näringsminister Mikael Damberg tecknar avtal med Colombia, skriver Carl Åkerlund. ?

Körverk med kraft och sprödhet

Körverk med kraft och sprödhet

Musik En röd tråd av mörker när kör och solister möts i en gemensam seger mellan inland och kust. ?

Sara Meidell

Kulturredaktionen
Telefon: 090-17 60 38
sara.meidell@vk.se

Tips från Kulturredaktionen
Kärlek till berättelsen hos Sune Jonsson-stipendiat

Kärlek till berättelsen hos Sune Jonsson-stipendiat

Kultur Pieter Ten Hoopen prisas för framstående dokumentärfotografiska gärningar. ?

Umeåkonstnär får Fredrik Roos stipendium

Umeåkonstnär får Fredrik Roos stipendium

KONST Umeåstudenten Jonas Silversten Bergman en av tre som prisas.

Mest läst på kultur