Insändare
Janerik Henriksson/TT De vegetariska alternativen på restaurangerna är få.

Umeås restauranger dåliga på vegetarisk mat

Publicerad 16 mars 2017

Insändare Jag vill, likt mina allätande vänner, kunna kika på menyn på förhand, botanisera bland rätterna, inspireras och lockas av ett härligt utbud. Så skriver signaturen TJ om att vara vegetarian i Umeå.

Innan jag flyttade till Umeå hade jag en bild av en stad där den vegetariska maten fick synas och kanske till och med stå i centrum. Att det vegetariska var en del av Umeås profil.

Nu har jag efter några månader insett att så inte är fallet.

Visst finns det några restauranger som erbjuder ett större vegetariskt utbud än andra, men dessa är oftast pizzerior eller liknande. De restauranger som profilerar sig som lite ”finare” och i vissa fall omnämns i White Guide stoltserar inte direkt med spännande vegetarisk mat.

De flesta restaurangerna i denna kategori erbjuder en enda vegetarisk rätt på menyn. Några få erbjuder två. Några nöjer sig med den inte alltför inspirerande formuleringen ”vi erbjuder vegetariskt alternativ”.

Ska man dessutom belysa ordet vegetarisk och dess faktiska betydelse så får man räkna bort alla mejeriprodukter och ägg, och då är det inte många restauranger som erbjuder någonting att äta överhuvudtaget.

Jag förstår att det ”går att ordna” som jag får höra när jag ringer eller mejlar inför ett besök. Men jag är inte intresserad av att det går att ordna. Jag vill, likt mina allätande vänner kunna kika på menyn på förhand, botanisera bland rätterna, inspireras och lockas av ett härligt utbud.

Känner du som restauratör inte igen dig? Titta en gång till på menyn, jag tror nämligen att detta gäller just din restaurang.

Förhoppningsvis kan nivån på den vegetariska matlagningen på Umeås restauranger höjas ordentligt, för i dagsläget är den tyvärr inte mycket att ha.

T.J

 • inger

  den här artikeln har jag väntat länge på, den är så sann, det är ett jätteproblem att få veg, det är helt otroligt med tanke på denna stad dom varit förespråkare för veg i många olika ändamål och dessutom en ganska stor stad, den enda restaurangen som gör vegetariskt och gott är Rost, vi hade en veg restaurang förut på Berghem, ”Timjan” tror jag den hette men de la ner för många år sen och den saknar jag verkligen.
  ju flådigare restaurang med alla utmärkelser de har desto invecklade blir veg rätterna, vem vill äta risotto, valnötter och glaserade rödbetor i all oändlighet, en del ”fina” restaurangen har bara en veg rätt i veckan och jag som jobbar och äter affärsluncher kan få samma mat 2-3 dagar i veckan? trots att jag har påtalat det gång på gång, för det mesta får jag något hopkokat och får inte veta i för väg vad det är men själva proteinet fattas, grönsaks biffen, eller tofu utan det är 90 % grön röra utan själva proteinet, jo möjligen kan Tapas göra veg, men det blir dyrt i längden att äta små rätter, varför är det så här, kockarna kan helt enkelt inte laga veg mat eller så bryr det sig inte???

  • Pelle

   Efterfrågan kanske har med saken att göra.

   • inger

    ja kanske det :)

 • Jens K

  Du menar alltså vegankost?
  Misstänker att efterfrågan inte är så stor att man kan tillhanda

 • Jens K

  Jag blev utkastad ..
  Ang vegankost tror jag att efterfrågan är liten o då är det svårt att tillhanda flera alternativ dagligen..
  Laktoveg o lakto-ovoveg däremot borde kanske finnas åtm. Olika alternativ olika dagar..

Snö körs på omvägar

Snö körs på omvägar

Insändare Snöröjning måste vi ha, men på det sätt som transporterna nu sker, så bidrar… ?

Våra flygresor är ett problem

Våra flygresor är ett problem

Insändare Det stora problemet är dock vårt internationella resande, när vi reser till… ?

Facklig härdsmälta

Facklig härdsmälta

Insändare Att lämna facket är ingen lösning. Men vi behöver omdana det till en… ?

Torrlägg Brännbollsyran

Torrlägg Brännbollsyran

Insändare Torrlägg Brännbollsyran, det är det enda rätta. Det menar Sveriges… ?

ABF uppmuntrar till bildning

Insändare Att ABF stöttar folkbildningsverksamhet som studerar historien är inget… ?

Ola Nordebo

Ledarredaktionen
Telefon: 090 - 17 60 77
ola.nordebo@vk.se
Nordebos blogg

Debattartiklar till VK:
debatt@vk.se
Insändare till VK:
ordetfritt@vk.se

Nordebo: Det är så här det börjar när fascismen försöker ta över inifrån

Opinionskrönikor Det är så här det börjar, när fascismen försöker ta över inifrån.
I Vita huset styr nu en anhängare av tortyr. Muren mot Mexiko ska byggas. Trumps rådgivare, tidigare chefen för högerextrema Breitbart News, Steve Bannon … ?

Malin Rönnblom: Kommer landsbygden att överleva?

Opinionskrönikor Kommer landsbygden att överleva? var den avslutande frågan som vi i panelen på Allis (Aktiv, levande landsbygd i Söderhamn) 20-års jubileum fick svara på.
Under kvällen hade berättelser om Allis start och verksamhet varvats med korta … ?

Evastina Bender: Kanske kan något förfärligt leda till något bättre?

Opinionskrönikor Jag såg först Madison Paxton bakom ett berg av pudersockrade rom-kakor och croissanter. Det var dagarna efter Trump blivit president, och hon hade då kräkts i flera dagar, en inte alldeles ovanlig reaktion till nya … ?

Nordebo: Främlingsfientlighet som regeringsunderlag

Opinionskrönikor Moderaterna har haft det på tungan länge, utan att riktigt våga öppna munnen. Men nu blev det inre trycket, från djupare regioner i partiet, så stort att bekännelsen slank över läpparna. ?