Debattartiklar

replik: Mycket tro om nya regionkommunen – men lite vetande

Publicerad 15 mars 2017

Debattartiklar (2017-03-16) Tre S-märkta politiker skrev i en egen artikel ett slags svar på mitt debattinlägg (4/3) om vårdens befarade krympande andel av landstingskommunen budget när region Västerbotten skall inkorporeras i landstinget. Man ger några exempel på framgång i arbetet.

Inga av exemplen kräver en speciell organisation utan kan uppnås med ökad samverkan mellan kommuner i första hand och kommuner och landstingskommunen i andra hand. Detta utan en byråkratisk organisation av planerare i landstingets regi med över 100 tjänster till en kostnad av 320 miljoner kronor.

Telemedicin har jag själv varit med att utveckla där utvecklingen avstannat. Antagning till gymnasieskolan i länet kan med fördel skötas av kommunerna själva utan landstingets inblandning.

Nyckelfrågan kompetensförsörjning är väl landstingets stora misslyckande där landstingsledning måste ställas till ansvar.

Mer än varannan distriktsläkartjänst i länet är obemannad i norra och västra länsdelen. Det råder brist på kirurgssjuksköterskor på Nus så att en avdelning står tom. Landstinget (och primärkommunerna) skar ned på antalet underskötersketjänster för några år sedan och nu finns brist på denna grupp i vården och som befaras växa än mer.

Det finns en okunskap i den politiska ledningen om vad människor vill ha för vård och den vård man tillhandahåller. Det blir så när den överordnande ledningsorganisationen inte tar in de problem som finns i vården (New public Management).

Ekonomi och budget styr och den medicinska verksamheten anpassas utan dialog med vårdens utövare. Jag tror att många i Västerbotten vill leva i ett län där sjukvården är bemannad och utvecklas och inte bara är välplanerad på papperet. För det krävs en ökad dialog med befolkning, vårdens utförare och intresseföreningar.

För att uttrycka sig politiskt: Vad landstinget behöver är en behovs- och kunskapsbaserad vård – inget annat. Att inkorporera ytterligare utredare, planerare och tjänstemän i landstingets organisation leder fel.

Göran Westman
professor emeritus med inriktning hälso- och sjukvårdsforskning

Fortfarande stora behov av vattenförbättringsåtgärder

Fortfarande stora behov av vattenförbättringsåtgärder

Debattartiklar (2017-03-23) Vattendragens ekosystem har påverkats av flera olika mänskliga… ?

Vår glömda arbetsmiljö

Vår glömda arbetsmiljö

Debattartiklar Det pratas om arbetsmiljö men vem bryr sig om vår arbetsmiljö, skriver… ?

Frihet eller bara valfrihet?

Frihet eller bara valfrihet?

Debattartiklar (2017-03-22) Den bästa idén är att skrota skolpengen och därmed också den… ?

Flygskatten gör inte att det är synd om Umeå

Flygskatten gör inte att det är synd om Umeå

Debattartiklar (2017-03-22) Det finns flera goda anledningar till att även flyget ska börja… ?

Angrepp på norra Sverige

Angrepp på norra Sverige

Debattartiklar (2017-03-21) Det står, svart på vitt, i den utförda utredningen att den… ?

Ola Nordebo

Ledarredaktionen
Telefon: 090 - 17 60 77
ola.nordebo@vk.se
Nordebos blogg

Debattartiklar till VK:
debatt@vk.se
Insändare till VK:
ordetfritt@vk.se

Nordebo: Det är så här det börjar när fascismen försöker ta över inifrån

Opinionskrönikor Det är så här det börjar, när fascismen försöker ta över inifrån.
I Vita huset styr nu en anhängare av tortyr. Muren mot Mexiko ska byggas. Trumps rådgivare, tidigare chefen för högerextrema Breitbart News, Steve Bannon … ?

Malin Rönnblom: Kommer landsbygden att överleva?

Opinionskrönikor Kommer landsbygden att överleva? var den avslutande frågan som vi i panelen på Allis (Aktiv, levande landsbygd i Söderhamn) 20-års jubileum fick svara på.
Under kvällen hade berättelser om Allis start och verksamhet varvats med korta … ?

Evastina Bender: Kanske kan något förfärligt leda till något bättre?

Opinionskrönikor Jag såg först Madison Paxton bakom ett berg av pudersockrade rom-kakor och croissanter. Det var dagarna efter Trump blivit president, och hon hade då kräkts i flera dagar, en inte alldeles ovanlig reaktion till nya … ?

Nordebo: Främlingsfientlighet som regeringsunderlag

Opinionskrönikor Moderaterna har haft det på tungan länge, utan att riktigt våga öppna munnen. Men nu blev det inre trycket, från djupare regioner i partiet, så stort att bekännelsen slank över läpparna. ?