Debattartiklar

replik: Lönsamt ägahyresrätter

Publicerad 13 mars 2017

Debattartiklar (2017-03-14) Karl-Erik Jonsson (Fastighetsägarna MittNord) har helt rätt (6/3). Hyresrätter är bra för samhället. Hyresrätter till rimliga hyror är en förutsättning för en fungerande bostadsmarknad. Det är för många ett bra boende genom hela livet, men det skapar också en helt nödvändig flexibilitet för en sund bostadsmarknad och valfrihet för enskilda människor.

Däremot kräver Jonssons beskrivning av årets hyresförhandlingar en del förtydliganden. För det första, detta är det är den snabbaste förhandlingsomgången på flera år. Drygt 250 000 fler överenskommelser i landet än motsvarande tidpunkt förra året. Det är också färre tvister i år.

Skribenten kritiserar hyressättningssystemet och kallar det ”föråldrat. Alla system kan utvecklas och så sker också med hyressättningssystemet. Hyresgästföreningen och SABO deltog i de av regeringen initierade Stråth-samtalen med syfte att utveckla dagens hyressättningssystem. Ett resultat var ett införande av tidsfrister i förhandlingarna, vilket innebär att en förhandling inte får ta mer än 90 dagar. Redan nu ser vi effekten. Jonssons organisation valde tyvärr att lämna samtalen utan att bidra i utvecklingsarbetet.

Vi håller till hundra procent med om att fler hyresrätter är vad som krävs för att även de med lägre inkomster ska kunna få ett hem, och att obalansen i beskattningen mellan det ägda och det hyrda är ett allvarligt problem för hyresrätten.

Skribenten pekar på de senaste två årens hyreshöjningar. De har ett direkt samband med det gynnsamma kostnadsläget för fastighetsägarna, inte minst det låga ränteläget. Hyreshöjningens storlek i relation till inflationen måste ses över flera år och då har hyrorna ökat väsentligt mer än inflationen.

Karl-Erik Jonsson menar att det är olönsamt att äga bostadsfastigheter. En bostad är inte vilken handelsvara som helst. Det handlar om människors hem. Vi vet inte hur stora vinster som Fastighetsägarna menar är nog. MSCI:s årliga sammanställning av läget på svensk fastighetsmarknad och IPD Svenskt Fastighetsindex visar att lönsamheten på den svenska bostadsmarknaden är mycket god. Näst efter aktier är bostadshyresfastigheter det tillgångsslag som haft bäst långsiktig avkastning under de senaste 20 åren. Det kan vi inte se som ”begränsade möjligheter”.

Kerstin Granberg Lundgren
ordförande Hyresgästföreningen Södra Västerbotten
Roland Lätth
förhandlingschef Region Norrland

Norrlands städer bör visa ledarskap och ta ansvar för tillväxten

Norrlands städer bör visa ledarskap och ta ansvar för tillväxten

Debattartiklar (2017-03-25) Norrlands andel av Sveriges befolkning fortsätter att minska…. ?

replik: Skidanläggning positiv för Tavelsjö

Debattartiklar (2017-03-24) Henrik Sundén vill mörklägga Tavelsjö – i sitt inlägg (23/2) där… ?

Nya regler skadar företagande

Nya regler skadar företagande

Debattartiklar (2017-03-24) Förslaget till nya regler för beskattning av ägarledda företag… ?

Fortfarande stora behov av vattenförbättringsåtgärder

Fortfarande stora behov av vattenförbättringsåtgärder

Debattartiklar (2017-03-23) Vattendragens ekosystem har påverkats av flera olika mänskliga… ?

Vår glömda arbetsmiljö

Vår glömda arbetsmiljö

Debattartiklar Det pratas om arbetsmiljö men vem bryr sig om vår arbetsmiljö, skriver… ?

Ola Nordebo

Ledarredaktionen
Telefon: 090 - 17 60 77
ola.nordebo@vk.se
Nordebos blogg

Debattartiklar till VK:
debatt@vk.se
Insändare till VK:
ordetfritt@vk.se

Nordebo: Det är så här det börjar när fascismen försöker ta över inifrån

Opinionskrönikor Det är så här det börjar, när fascismen försöker ta över inifrån.
I Vita huset styr nu en anhängare av tortyr. Muren mot Mexiko ska byggas. Trumps rådgivare, tidigare chefen för högerextrema Breitbart News, Steve Bannon … ?

Malin Rönnblom: Kommer landsbygden att överleva?

Opinionskrönikor Kommer landsbygden att överleva? var den avslutande frågan som vi i panelen på Allis (Aktiv, levande landsbygd i Söderhamn) 20-års jubileum fick svara på.
Under kvällen hade berättelser om Allis start och verksamhet varvats med korta … ?

Evastina Bender: Kanske kan något förfärligt leda till något bättre?

Opinionskrönikor Jag såg först Madison Paxton bakom ett berg av pudersockrade rom-kakor och croissanter. Det var dagarna efter Trump blivit president, och hon hade då kräkts i flera dagar, en inte alldeles ovanlig reaktion till nya … ?

Nordebo: Främlingsfientlighet som regeringsunderlag

Opinionskrönikor Moderaterna har haft det på tungan länge, utan att riktigt våga öppna munnen. Men nu blev det inre trycket, från djupare regioner i partiet, så stort att bekännelsen slank över läpparna. ?