Orädd älgko vållar oro i Rundvik

En orädd älgko har den senaste tiden gjort flera boende i Rundvik söder om Nordmaling oroliga.

– Älgen går runt här på gatorna i området, intill husknuten och är inte rädd för fem öre. Den är inte ens rädd när älghundarna står och skäller, berättar Margareta Gustavsson, boende i Rundvik.

Enligt henne har ett flertal personer den senaste tiden varit i obehaglig närkontakt med älgen.

– Älgen flyttar sig inte när hon står i elljusspåret. Och hon vistas en hel del nära vattentornet. Vi är faktiskt rätt oroliga. Risken är ju att älgkon till slut blir aggressiv, säger Margareta Gustavsson.

Hon tror att det är samma älgko som under hösten hade två kalvar.

– En av dom blev skjuten och troligen blev den andra ihjälkörd. Nu är kon ensam och trivs tydligen alldeles för bra här i området.

För att höra sig för om vem som ansvarar för älgar som riskerar att orsaka problem vände sig Margareta först till polisen.

– Där fick jag besked att det inte var deras sak. Utan att det är länsstyrelsen som beslutar. Men när jag ställde frågan till dom blev jag hänvisad till polisen igen.

När VK ställer frågan till polisen är beskedet solklart:

– Det är polisens uppgift att ta itu med älgar som uppfattas som ett problem. Först försöker vi naturligtvis skrämma iväg dom från området. Men om det inte lyckas tar vi beslut om att avliva älgen, berättar Börje Öhman, kommunikatör vid polisen i Umeå.

Han säger att beslut om vad som ska göras kan fattas relativt snabbt, och att det görs av polisens ledningscentral.

Margareta Gustavsson i Rundvik är nöjd över beskedet:

– Skönt att höra. Nu ska jag ta kontakt med polisen och berätta hur oroliga vi är över den här älgen, innan det hinner hända en olycka.