Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Nu ska vi ha tydliga åsikter i alla lägen

Kulturkrönikor.
Det är viktigt att vara tveklös i sitt tyckande, slår Lars Böhlin fast i en krönika där han konstaterar att dubbla åsikter är extremt vanliga när det gäller mäns syn på kvinnliga rättigheter.
Lars Böhlin
Publicerad 9 mars kl. 19:00

Ska du ha en åsikt i dessa tider är det viktigt att den är tydlig och bestämd. Att vara tveksam fungerar inte om du vill få genomslag på sociala medier eller ha spridning på din krönika. Att älta en massa ”Å ena sidan, å andra sidan...” känns väldigt mycket 1900-tal.

Om detta har en väldig massa människor tydliga och bestämda åsikter – och alla är överens om att det är dåligt med den tveklösa åsikten.

Jag instämmer till fullo.

Samtidigt har det digitala tyckandet öppnat för möjligheten att man kan ha flera bestämda och tydliga åsikter som inte riktigt passar ihop. Ibland uttrycks de samtidigt, ibland går det en tid mellan de motsatta åsikterna.

Det här gäller även politiker, som när Stefan Löfven inför valet 2014 pratade om att någonting hade gått sönder i Sverige. Landet var delat, och i någon sorts kris. När han sedan var statsminister kunde han inte förstå varför folk inte uppskattade att det går bra för Sverige.

Eller ta den borgerliga oppositionen som rasade över att utrikesminister Margot Wallström var så kritisk mot Saudiarabien att relationerna till diktaturen skadades. När regeringen lite senare besökte diktaturen Iran var kritiken hård för att de svenska kvinnorna täckte huvudet, den här gången var regeringen alldeles för undfallande.

För att inte tala om hur patrioterna i Sverigedemokraterna kan skriva artiklar i amerikanska tidningar om hur hemskt det är i Sverige. Deras dystra bild fick för övrigt de andra partierna att enas om hur bra Sverige var.

Många på sociala medier är i alla fall övertygade om de rådande hemskheterna i Sverige. Vanligt förekommande är uppfattningen att Sverige är våldtäkternas huvudstad, men det märkliga är att många som hävdar detta verkar vara samma människor som nyss slog fast att svenska kvinnor ljuger när de anmäler våldtäkter.

Men så är också dubbla åsikter extremt vanliga när det gäller många mäns syn på kvinnliga rättigheter. Sverige är bäst i världen på jämställdhet heter det ena stunden, och i nästa att feminister bråkar och tjafsar.

Så varför använder människor motstridiga åsikter? Därför att de använder det argument som passar för stunden.

Politiker svänger beroende på om de är i opposition eller i regering.

Hatare på nätet svänger beroende på om det är kvinnor eller invandrare som är måltavlan. De gånger man retar sig på feminister ska de hålla käften för annars ska de våldtas.

De gånger man retar sig på invandrare så beror det på att de tystar och hotar kvinnor.

Är det så konstigt att vissa längtar till 1900-talet?

Se fler krönikor av Lars Böhlin
Lars Böhlin
Följ Lars Böhlin
Annons
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten