Debattartiklar

Hyresrätten måste ges förutsättning bli attraktiv boendeform

Publicerad 5 mars 2017

Debattartiklar (2017-03-06) Processen för justeringen av de kollektivt förhandlade hyrorna börjar gå mot sitt slut i Umeå. På flera håll i landet har hyresförhandlingarna mellan parterna havererat med följden att såväl hyresgäster som hyresvärdar lämnas i ovisshet om vilka ekonomiska förutsättningar de har att förhålla sig till. För andra året i rad konstaterar vi också att justeringen av hyresnivån riskerar att begränsa möjligheterna att förvalta och förädla boendeformen.

De låga räntorna gynnar fastighetsbranschen som många andra. Det är dock driftnettot som avgör viljan att investera i sina fastigheter samt möjligheten att förvalta och förädla hyresrätten. Med de låga hyreshöjningarna som varit de senaste åren har dock möjligheterna begränsats. Förlorarna är både hyresvärdar och hyresgäster.

Att förvalta fastigheter måste vara lönsamt. Det motsatta innebär att drift, underhåll, investeringar och på sikt hela verksamheten äventyras.

Det scenariot gynnar ingen, allraminst de ekonomiskt svagare grupperna i samhället för vilka hyresrätten ofta är den enda alternativa boendeformen. Tyvärr är det konsekvensen av just det vi ser när allt fler hyresrätter omvandlas till bostadsrätter.

Parallellt med att hyresnivåerna inte justeras på ett långsiktigt hållbart sätt finns också skattemässiga fördelar för äganderätten och bostadsrätten.

Hyresrätten kommer därför på efterkälken i förhållande till övriga boendeformer. Tydligast illustreras detta av att andelen hyresrätter i Stockholms innerstad de sista 40 åren sjunkit från 90 till 35 procent.

Även om Stockholms innerstad inte är representativ för landet i stort, är det en högst oroande utveckling med likvärdiga tendenser i Umeå och denpositiva tillväxten här.

Umeås snabbt ökande befolkning har ställt krav på ökat bostadsbyggande. Under 2016 påbörjades fler bostäder än på många år och byggtakten för 2017 är nu på den högsta nivån sedan slutet av miljonprogrammet.

Men det krävs ännu mer för att möta behovet, och en större andel hyresrätter ökar möjligheten till bostad oavsett socioekonomisk bakgrund.

Den utvecklingen får inte bromsas upp av ett föråldrat hyressättningssystem.

Karl-Erik Jonsson
platsansvarig vid Fastighetsägarna MittNord

Norrlands städer bör visa ledarskap och ta ansvar för tillväxten

Norrlands städer bör visa ledarskap och ta ansvar för tillväxten

Debattartiklar (2017-03-25) Norrlands andel av Sveriges befolkning fortsätter att minska…. ?

replik: Skidanläggning positiv för Tavelsjö

Debattartiklar (2017-03-24) Henrik Sundén vill mörklägga Tavelsjö – i sitt inlägg (23/2) där… ?

Nya regler skadar företagande

Nya regler skadar företagande

Debattartiklar (2017-03-24) Förslaget till nya regler för beskattning av ägarledda företag… ?

Fortfarande stora behov av vattenförbättringsåtgärder

Fortfarande stora behov av vattenförbättringsåtgärder

Debattartiklar (2017-03-23) Vattendragens ekosystem har påverkats av flera olika mänskliga… ?

Vår glömda arbetsmiljö

Vår glömda arbetsmiljö

Debattartiklar Det pratas om arbetsmiljö men vem bryr sig om vår arbetsmiljö, skriver… ?

Ola Nordebo

Ledarredaktionen
Telefon: 090 - 17 60 77
ola.nordebo@vk.se
Nordebos blogg

Debattartiklar till VK:
debatt@vk.se
Insändare till VK:
ordetfritt@vk.se

Nordebo: Det är så här det börjar när fascismen försöker ta över inifrån

Opinionskrönikor Det är så här det börjar, när fascismen försöker ta över inifrån.
I Vita huset styr nu en anhängare av tortyr. Muren mot Mexiko ska byggas. Trumps rådgivare, tidigare chefen för högerextrema Breitbart News, Steve Bannon … ?

Malin Rönnblom: Kommer landsbygden att överleva?

Opinionskrönikor Kommer landsbygden att överleva? var den avslutande frågan som vi i panelen på Allis (Aktiv, levande landsbygd i Söderhamn) 20-års jubileum fick svara på.
Under kvällen hade berättelser om Allis start och verksamhet varvats med korta … ?

Evastina Bender: Kanske kan något förfärligt leda till något bättre?

Opinionskrönikor Jag såg först Madison Paxton bakom ett berg av pudersockrade rom-kakor och croissanter. Det var dagarna efter Trump blivit president, och hon hade då kräkts i flera dagar, en inte alldeles ovanlig reaktion till nya … ?

Nordebo: Främlingsfientlighet som regeringsunderlag

Opinionskrönikor Moderaterna har haft det på tungan länge, utan att riktigt våga öppna munnen. Men nu blev det inre trycket, från djupare regioner i partiet, så stort att bekännelsen slank över läpparna. ?