Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Chefens varumärke får inte skadas

Kulturkrönikor.
Lars Böhlin är orolig för vad hans krönika kan ställa till med, eftersom Umeå kommun inte verkar tåla kritik.
Lars Böhlin
Uppdaterad 24 februari kl. 10:43

Nu har man tänkt till på Umeå kommun. Kommunens högste tjänsteman har insett att det inte är så bra när VK har en artikelserie som heter Slöseriet i Umeå kommun. Eller som stadsdirektör Jonas Jonsson uttrycker det i en rapport han skrivit: ”När media bestämmer sig för en vinkling av utvalda delar och förutbestämmer en inriktning, i det aktuella fallet ’slöseri’, blir det svårt att bemöta.”

Tycker du att det låter som att stadsdirektören anser att Umeå kommun blivit felaktigt beskyllda för slöseri? Det stämmer. Han är inte nöjd med VK och hävdar att Umeå kommun som arbetsgivare har blivit utsatt för ”ett rejält yttre tryck” vilket kan leda till att hela it-verksamheten äventyras.

Stadsdirektören undrar också ”vem vill bli chef i en offentlig verksamhet, när man kan riskera att få sitt egna personliga varumärke nedsvärtat på grund av en hårdvinklad massmedial insats utan analys av helheten?”

Uppenbarligen är läget inom Umeå kommun allvarligt och det är nu jag som krönikör blir bekymrad. Jag har ju ingen avsikt att göra en analys av helheten utan nöjer mig med att skriva om stadsdirektören. Tänk om den här krönikan svärtar ner hans varumärke och leder till att han slutar. Vad kan det leda till? Jag ser rubriken framför mig: ”Umeå i spillror – kulturkrönikör skyldig”.

Det är då stadsdirektören tänker till och kommer fram till att nästa gång en journalist ska granska kommunen ska man föregå publiceringarna med pressmeddelanden, insändare eller debattartiklar. Allt för att ge ”en mer fullödig helhetsbild av vad som hänt”.

Vi får önska dem lycka till med detta förebyggande PR-arbete, fast lite knepigt blir det att svara på en artikel du inte sett.

För några fel har kommunen tydligen inte begått. Efter att kommunrevisorerna gjort en ”översiktlig genomgång av vissa styrdokument” är slutsatsen klar: ”Erhållet material styrker inte uppgifter om att kommunen skulle ha drabbats av oskäliga kostnader.”

Det här kommer de fram till efter en diffus granskning av styrdokumenten. Kanske ville de undvika oskäliga kostnader?

Själv har jag förstått att hemtjänsten gör allt de kan för att undvika oskäliga kostnader. Där får personalen ett avdrag på 50 kronor per månad för kaffet de dricker.

Det får anses föredömligt om kommunen verkligen vill framstå som ett under av effektivitet. Om kommunen verkligen vill visa upp en fullödig helhetsbild av Umeås sparnit kan någon kanske skriva en debattartikel om hur hemtjänsten numera måste betala för sin överdådiga representation?

Se fler krönikor av Lars Böhlin
Lars Böhlin
Följ Lars Böhlin
Annons
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten