Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Malin Rönnblom: Kommer landsbygden att överleva?

Opinionskrönikor.
Kommer landsbygden att överleva? var den avslutande frågan som vi i panelen på Allis (Aktiv, levande landsbygd i Söderhamn) 20-års jubileum fick svara på.
Malin Rönnblom
Publicerad 17 februari kl. 15:45

Under kvällen hade berättelser om Allis start och verksamhet varvats med korta föredrag där vi vridit och vänt på det urbana tolkningsföreträdet, och de sjuttiofem deltagarna hade grupparbetat om vad Allis bör göra i framtiden. Under den avslutande diskussionen var frågan om kommunikationer uppe flera gånger. Det handlar om vägar och cykelbanor men inte minst om bredband och uppkoppling.

En hårresande historia, som tyvärr ingen förvånades över, berättades av en restaurangägare vid havet som efter den 31 mars inte kommer att ha någon internetuppkoppling. Det fasta telenätet stängs ner och därmed också ADSL-uppkopplingen, men inget alternativ erbjuds. Att driva krog och inte kunna ta betalt med kort … ja, ni förstår själva problemet.

Kontakterna med det lokala bredbandsbolaget, för övrigt ett kommunalt bolag, och Telia, för övrigt ett statligt bolag, hade varit omfattande sedan mitten av hösten, utan resultat. Även lokala politiker är kontaktade med situationen har inte ändrats.

Blev så förbannad. Började orera om vikten av att låta de högst ansvariga få veta, och få skämmas. Att det inte kan gå till så här. Samtidigt som jag också insåg att det är så här det går till.

Ser på Aktuellt när jag kommer tillbaka på hotellet, ansvarig minister Peter Eriksson försöker förklara hur det kan komma sig att det fasta telefonnätet släcks ner samtidigt som inga alternativ är igång. Det går inte jättebra. Till slut hänvisar han till Post- och Telestyrelsen (PTS) för de som inte får sin telefoni att fungera.

Så jag började morgonen efter med att skriva till PTS för att fråga vad det är som gäller. Vad har vi som medborgare, eller näringsidkare för rättigheter? Svaret är att vi har ”en lagstadgad rätt till samhällsomfattande tjänster (SOT), vilken idag innebär rätt till telefoni och grundläggande bredband om 1 Mbit/s till den adress där man är skriven alternativt till ett fast verksamhetsställe”.

Frågan är dock hur man ska bära sig åt för att få den uppfylld, om den inte uppfylls. Vems är ansvaret? Svaret på den frågan har i skrivande stund inte kommit. Kanske är det PTS ansvar. I vilket fall verkar det svårt att utkräva ansvar lokalt för något som måste kunna betraktas som ett primärt behov för medborgarna. Att kunna kommunicera med omvärlden.

Jag funderar över hur det kan komma sig att det så ofta är så svårt att lokalisera ansvar för det som vi tänker är en del av våra rättigheter som medborgare, en del av det gemensamma, det offentliga, som gör att samhället fungerar.

Som kommunikationer, elektricitet eller tillgång till läkemedel och hemtjänst om vi behöver det. Jag funderar men vet samtidigt redan svaret. Det är mitt ansvar. Den egna individens ansvar. I ett samhälle där jag inte är medborgare utan kund måste jag allt som oftast se till att köpa den tjänst jag behöver, även om den kan vara skattesubventionerad.

Det lokala ansvaret är outsourcat till ett bolag, må det vara kommunalt eller statligt, som har vinstintresset inskrivet i sina verksamhetsplaner. Då gäller det att vara en bra och lönsam kund. Och då kan man inte välja att bo eller driva krog där inte bredbandet lönar sig att dra.

Kommer landsbygden att överleva? Frågan är väl om vårt samhälle kommer att överleva om det gemensamma ansvaret för det offentliga försvinner.

Malin Rönnblom
Statsvetare, Umeå

Se fler krönikor av Malin Rönnblom
Malin Rönnblom
Följ Malin Rönnblom
Annons
FÖLJ ÄMNEN
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten