Opinionskrönikor

Malin Rönnblom: Kommer landsbygden att överleva?

Publicerad 17 februari 2017

Opinionskrönikor Kommer landsbygden att överleva? var den avslutande frågan som vi i panelen på Allis (Aktiv, levande landsbygd i Söderhamn) 20-års jubileum fick svara på.

Under kvällen hade berättelser om Allis start och verksamhet varvats med korta föredrag där vi vridit och vänt på det urbana tolkningsföreträdet, och de sjuttiofem deltagarna hade grupparbetat om vad Allis bör göra i framtiden. Under den avslutande diskussionen var frågan om kommunikationer uppe flera gånger. Det handlar om vägar och cykelbanor men inte minst om bredband och uppkoppling.

En hårresande historia, som tyvärr ingen förvånades över, berättades av en restaurangägare vid havet som efter den 31 mars inte kommer att ha någon internetuppkoppling. Det fasta telenätet stängs ner och därmed också ADSL-uppkopplingen, men inget alternativ erbjuds. Att driva krog och inte kunna ta betalt med kort … ja, ni förstår själva problemet.

Kontakterna med det lokala bredbandsbolaget, för övrigt ett kommunalt bolag, och Telia, för övrigt ett statligt bolag, hade varit omfattande sedan mitten av hösten, utan resultat. Även lokala politiker är kontaktade med situationen har inte ändrats.

Blev så förbannad. Började orera om vikten av att låta de högst ansvariga få veta, och få skämmas. Att det inte kan gå till så här. Samtidigt som jag också insåg att det är så här det går till.

Ser på Aktuellt när jag kommer tillbaka på hotellet, ansvarig minister Peter Eriksson försöker förklara hur det kan komma sig att det fasta telefonnätet släcks ner samtidigt som inga alternativ är igång. Det går inte jättebra. Till slut hänvisar han till Post- och Telestyrelsen (PTS) för de som inte får sin telefoni att fungera.

Så jag började morgonen efter med att skriva till PTS för att fråga vad det är som gäller. Vad har vi som medborgare, eller näringsidkare för rättigheter? Svaret är att vi har ”en lagstadgad rätt till samhällsomfattande tjänster (SOT), vilken idag innebär rätt till telefoni och grundläggande bredband om 1 Mbit/s till den adress där man är skriven alternativt till ett fast verksamhetsställe”.

Frågan är dock hur man ska bära sig åt för att få den uppfylld, om den inte uppfylls. Vems är ansvaret? Svaret på den frågan har i skrivande stund inte kommit. Kanske är det PTS ansvar. I vilket fall verkar det svårt att utkräva ansvar lokalt för något som måste kunna betraktas som ett primärt behov för medborgarna. Att kunna kommunicera med omvärlden.

Jag funderar över hur det kan komma sig att det så ofta är så svårt att lokalisera ansvar för det som vi tänker är en del av våra rättigheter som medborgare, en del av det gemensamma, det offentliga, som gör att samhället fungerar.

Som kommunikationer, elektricitet eller tillgång till läkemedel och hemtjänst om vi behöver det. Jag funderar men vet samtidigt redan svaret. Det är mitt ansvar. Den egna individens ansvar. I ett samhälle där jag inte är medborgare utan kund måste jag allt som oftast se till att köpa den tjänst jag behöver, även om den kan vara skattesubventionerad.

Det lokala ansvaret är outsourcat till ett bolag, må det vara kommunalt eller statligt, som har vinstintresset inskrivet i sina verksamhetsplaner. Då gäller det att vara en bra och lönsam kund. Och då kan man inte välja att bo eller driva krog där inte bredbandet lönar sig att dra.

Kommer landsbygden att överleva? Frågan är väl om vårt samhälle kommer att överleva om det gemensamma ansvaret för det offentliga försvinner.

Malin Rönnblom
Statsvetare, Umeå

  • bonnläppen

    Apropå rubriken; frukta icke! Historien känner inte till motsatsen. Det är just landsbygd som överlever.

Karin Pihl: Bara hårt arbete kan lyfta dåliga skolor

Opinionskrönikor SKOLAN. Vi människor vill ofta hitta enkla lösningar på svåra problem. Den som… ?

Nordebo: Tre ögonblick, tre oneliners

Opinionskrönikor ÖGONBLICK. Det finns oneliners som stannar kvar, lockar, ekar. Suveräna, karga,… ?

Nordebo: Öka stödet till demokratirörelsen i Belarus

Opinionskrönikor Dödsstraff, riggade val, tortyr som förhörsmetod, misshandel och förföljelse av… ?

Nordebo: Civilkurage och vuxenansvar – i ungdomsidrott och samhälle

Opinionskrönikor Regelbundet – år efter år – kommer vittnesmål om hur föräldrar, ibland rentav… ?

Sofia Nerbrand: Måtte Europasamarbetet förbli starkt

Opinionskrönikor Den 25 mars fyller Romfördraget 60 år. Överenskommelsen om att bilda en… ?

Ola Nordebo

Ledarredaktionen
Telefon: 090 - 17 60 77
ola.nordebo@vk.se
Nordebos blogg

Debattartiklar till VK:
debatt@vk.se
Insändare till VK:
ordetfritt@vk.se

Nordebo: Det är så här det börjar när fascismen försöker ta över inifrån

Opinionskrönikor Det är så här det börjar, när fascismen försöker ta över inifrån.
I Vita huset styr nu en anhängare av tortyr. Muren mot Mexiko ska byggas. Trumps rådgivare, tidigare chefen för högerextrema Breitbart News, Steve Bannon … ?

Malin Rönnblom: Kommer landsbygden att överleva?

Opinionskrönikor Kommer landsbygden att överleva? var den avslutande frågan som vi i panelen på Allis (Aktiv, levande landsbygd i Söderhamn) 20-års jubileum fick svara på.
Under kvällen hade berättelser om Allis start och verksamhet varvats med korta … ?

Evastina Bender: Kanske kan något förfärligt leda till något bättre?

Opinionskrönikor Jag såg först Madison Paxton bakom ett berg av pudersockrade rom-kakor och croissanter. Det var dagarna efter Trump blivit president, och hon hade då kräkts i flera dagar, en inte alldeles ovanlig reaktion till nya … ?

Nordebo: Främlingsfientlighet som regeringsunderlag

Opinionskrönikor Moderaterna har haft det på tungan länge, utan att riktigt våga öppna munnen. Men nu blev det inre trycket, från djupare regioner i partiet, så stort att bekännelsen slank över läpparna. ?