Demonstranterna var lugnare än vad som rapporterats.
ABEBE ASRES
Detta är en insändare. Det betyder att en läsare skickat in sin text för publicering. Innehållet är insändarskribentens egna uppfattning.

Protesterna var lugna

Insändare.
I artiklar beskrivs protesterna som våldsamma trots att vi bara stod och ropade. Det skriver signaturen MSA i en insändare om demonstrationen mot Sverigedemokraternas möte i Väven.
Västerbottens-Kuriren
Publicerad 17 februari kl. 11:00

Jag var själv deltagare på protesten mot Sverigedemokraternas möte på väven och tycker att medias bild av händelsen är väldigt ofullständig och bara berättar SD del i historien. Det var en lugn protest där vi uttryckte vår yttrandefrihet i form av en demonstration. Jag förstår helt och hållet att SD har rätt att vara där och ha ett politiskt möte då de hyrde lokalen och vi i Sverige lever i en demokrati där allas åsikter få uttryckas. Men att de utestänger människor från att vara i lokalen och lyssna på det han har att säga är fel. Väven är en offentlig plats ägd av staten där alla har rätt att få finnas och uttrycka sina åsikter trots att de inte passar ihop med SD:s politik.

Hur medias bild var problematisk:

Vi bröt oss inte in i Väven utan blev insläppta av poliser som sa att det var okej att vara där då det är en allmän plats. Trots att vi inte fick gå in i själva möteslokalen. Vi blev ombedda att gå ut först senare då vi ”störde den allmänna ordningen”.

När vi togs ut fick vi många knuffar i ryggen men ingen av oss reagerade allt för allvarligt ändå väljer flera poliser att släpa ut en kvinna (som setts på många av medias bilder). En kille försöker då att hjälpa henne vilket resulterar i att han blir nedhållen och är vettskrämd. Han rör sig knappt och trycks ändå våldsamt ner på marken av flera poliser innan de sätter på handfängslet och tar honom till polisbilen. När vi kommer ut ur väven möts vi av skrikande poliser med batonger och polishundar trots att vi egentligen inte gjort något fel. Det kändes väldigt hotfullt med dem tryckandes på bakifrån och sedan bli mött att detta precis utanför.

I artiklar beskrivs protesterna som våldsamma trots att vi bara stod och ropade. I videor ses många utsträckta fingrar men vad media misslyckas att visa är alla SD-medlemmar som räcker ut tungorna och fingrar till oss när de går in. Där de kan gömma sig bakom poliserna.

Efter att vi blivit ombedda att gå ut ställer jag och några andra oss vid fönstret. Vi skriker inte, vi slår inte, jag bara står för jag vill se hur dessa människor ser ut som vill ha min familj ut ur landet. Då kommer en polis fram till mig och tar bryskt tag i min axel. ”Om ni inte går nu tar vi er direkt till häktet” Det är då jag väljer att gå eftersom att det är hotfull stämning och det känns som jag gjort det jag kan.

På väg hem ser jag nynazisterna Skellefteås Soldiers of Odin på gatan och kan inte låta bli att bli rädd. Jag sätter mig på ett snabbmatställe och ringer efter skjuts hem då det inte känns säkert att vara själv på stan den här tiden.

Det är det här ni inte ser. Att säga ja till SD är att ge nazister kraft. Det gör att de tror att de har rätt. Det gör att de tycker att det är okej att gå runt på stan i nazisthoddies och kepsar.

Historien upprepar sig, snälla låt det inte hända igen.

MSA

Annons
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten