Insändare
ABEBE ASRES Demonstranterna var lugnare än vad som rapporterats.

Protesterna var lugna

Publicerad 17 februari 2017

Insändare I artiklar beskrivs protesterna som våldsamma trots att vi bara stod och ropade. Det skriver signaturen MSA i en insändare om demonstrationen mot Sverigedemokraternas möte i Väven.

Jag var själv deltagare på protesten mot Sverigedemokraternas möte på väven och tycker att medias bild av händelsen är väldigt ofullständig och bara berättar SD del i historien. Det var en lugn protest där vi uttryckte vår yttrandefrihet i form av en demonstration. Jag förstår helt och hållet att SD har rätt att vara där och ha ett politiskt möte då de hyrde lokalen och vi i Sverige lever i en demokrati där allas åsikter få uttryckas. Men att de utestänger människor från att vara i lokalen och lyssna på det han har att säga är fel. Väven är en offentlig plats ägd av staten där alla har rätt att få finnas och uttrycka sina åsikter trots att de inte passar ihop med SD:s politik.

Hur medias bild var problematisk:

Vi bröt oss inte in i Väven utan blev insläppta av poliser som sa att det var okej att vara där då det är en allmän plats. Trots att vi inte fick gå in i själva möteslokalen. Vi blev ombedda att gå ut först senare då vi ”störde den allmänna ordningen”.

När vi togs ut fick vi många knuffar i ryggen men ingen av oss reagerade allt för allvarligt ändå väljer flera poliser att släpa ut en kvinna (som setts på många av medias bilder). En kille försöker då att hjälpa henne vilket resulterar i att han blir nedhållen och är vettskrämd. Han rör sig knappt och trycks ändå våldsamt ner på marken av flera poliser innan de sätter på handfängslet och tar honom till polisbilen. När vi kommer ut ur väven möts vi av skrikande poliser med batonger och polishundar trots att vi egentligen inte gjort något fel. Det kändes väldigt hotfullt med dem tryckandes på bakifrån och sedan bli mött att detta precis utanför.

I artiklar beskrivs protesterna som våldsamma trots att vi bara stod och ropade. I videor ses många utsträckta fingrar men vad media misslyckas att visa är alla SD-medlemmar som räcker ut tungorna och fingrar till oss när de går in. Där de kan gömma sig bakom poliserna.

Efter att vi blivit ombedda att gå ut ställer jag och några andra oss vid fönstret. Vi skriker inte, vi slår inte, jag bara står för jag vill se hur dessa människor ser ut som vill ha min familj ut ur landet. Då kommer en polis fram till mig och tar bryskt tag i min axel. ”Om ni inte går nu tar vi er direkt till häktet” Det är då jag väljer att gå eftersom att det är hotfull stämning och det känns som jag gjort det jag kan.

På väg hem ser jag nynazisterna Skellefteås Soldiers of Odin på gatan och kan inte låta bli att bli rädd. Jag sätter mig på ett snabbmatställe och ringer efter skjuts hem då det inte känns säkert att vara själv på stan den här tiden.

Det är det här ni inte ser. Att säga ja till SD är att ge nazister kraft. Det gör att de tror att de har rätt. Det gör att de tycker att det är okej att gå runt på stan i nazisthoddies och kepsar.

Historien upprepar sig, snälla låt det inte hända igen.

MSA

 • Pelle

  Det brukar låta så. Vänsteraktivister är alltid oskyldiga offer för polisbrutalitet. För ett antal år sedan hade de dessutom alltid media på sin sida. Då kunde polisen bli ställd mot väggen för att ljugit om vilken typ av sten som kastats mot dem. Idag ser medias rapportering ut att ha svängt över mot den objektiva mittfåran då det gäller vänsterns manifestationer. Hedersamt.

 • Någon less på polishat

  Insändaren bör kolla upp en lag som heter ”ohörsamhet mot ordningsmakt” den innebär att poliser eller ordningsvakter kan säga åt en folkgrupp tex en demonstration att flytta på sig eller inte passera en gräns och om folk ur denna grupp inte lyder så kan dessa gripas och dömas till böter eller fängelse i högst 6 månader. Så enligt denna lag så gör poliserna sitt jobb i att upprätthålla lagen. Varje person som inte lyder uppmaningar från polis/ordningsvakt bryter mot lagen och kan med all rätt gripas.

 • peter

  Oj… Jag var inte där, så jag utgår då i från att det gick lugnt till. Förstår dock inte parallellen som insändaren avslutar med.
  Citat:” Att säga ja till SD är att ge nazister kraft. Det gör att de tror att de
  har rätt. Det gör att de tycker att det är okej att gå runt på stan i
  nazisthoddies och kepsar” slut citat.
  Att säga ja till folkvalda politiker har inget med nazismen att göra, verkligen inte att säga ja till nazistkläder på stan.
  Tycker att man ska hålla debatten ovanför ytan. Bemöta SD på deras egna spelplan vilket är via politik inte dåliga jämförelser som detta. Leder inget vart förutom att verka som otroligt icke påläst.
  Blir problimatisk när man ska förbjuda,vägra,strafflägga. Vi har ett land med åsiktfrihet,religonsfrihet osv. Det kan inte bara gälla några åsikter och inte alla i så fall.
  Men bra att stå upp och tycka det har man rätt till. Det har alla inom reglernas gränser

  • katastrofsverige

   Den som sa de är absolut noll påläst,inget att bry sig om,synd bara att hans åsikt syns,de förstår så mycket när nollställda kommer till tals,tyvärr

 • D

  ”Polismannen blev påhoppad bakifrån av den misstänkte som tog strypgrepp och fällde polismannen till marken, säger Magnus Eklund, förundersökningsledare vid polisen.”

  Vi har nog olika åsikter över vad som räknas som en lugn och fridsam demostration!

 • Krille

  Jag var där och jag delar inte din uppfattning ALLS, situationen var mycket otrevlig och hotfull inne på väven och tyr att detta hände på kvällen då mycket barn och ungdomar vistas på väven.

  Man skäms ju verkligen över hur vuxna kan bete sig, och idag skäms nog dom flesta Umeåbor tackvare eran ”demonstration”.

 • zaaph

  Jag och många Umebor gläds över att några vågade stå upp mot rasisten från Blekinge.

 • Bengt-Ove Karlsson

  Hela problemet bottnar ju egentligen i att man beviljat en motdemonstration på samma tid och nästan samma plats. Att brott mot mötesfriheten skulle uppkomma var ju givet på förhand. Själva idén var för övrigt helt befängd. Arbetet med att bemöta politiska åsikter ska inte bedrivas som jippon. Det kräver saklig argumentation och genomtänkt information. Jippon är bara till för besökarna själva.

 • arbetare

  MSA
  Ni ”motdemonstranter” saboterar ett möte för ett riksdagsparti genom att skrika , bråka och utlösa brandlarmet på Väven vilket tar resurser från en eventuell riktig brand .
  Ni överfaller en polisman som bara utför sitt arbete .

  Sedan blir du RÄDD då du ser Soldiers of Odin , hur tänker du då egentligen ?
  Det är ju du och dina kompisar som är farliga för allmänheten .

Sverige är så obegripligt

Sverige är så obegripligt

Åsikter Hur kan det komma sig att så stor procent av befolkningen känner förtroende för… ?

Rättvisa skatter krävs

Rättvisa skatter krävs

Insändare Enligt min uppfattning så tycker jag att det är dags att inför en rättvis… ?

Bjud hem en flykting

Bjud hem en flykting

Insändare Om inte våra minderåriga barn kan umgås och samspela med varandra när ska vi då… ?

Era svar räcker inte

Era svar räcker inte

Insändare Tror dessa herrar att kommuninvånarna är dumma och saknar intellektuell… ?

Nya mysiga Vasaplan känns osäker

Nya mysiga Vasaplan känns osäker

Åsikter Kommunen har bestämt att mysiga miljöer med uterestauranger ska kombineras med… ?

Ola Nordebo

Ledarredaktionen
Telefon: 090 - 17 60 77
ola.nordebo@vk.se
Nordebos blogg

Debattartiklar till VK:
debatt@vk.se
Insändare till VK:
ordetfritt@vk.se

Nordebo: Det är så här det börjar när fascismen försöker ta över inifrån

Opinionskrönikor Det är så här det börjar, när fascismen försöker ta över inifrån.
I Vita huset styr nu en anhängare av tortyr. Muren mot Mexiko ska byggas. Trumps rådgivare, tidigare chefen för högerextrema Breitbart News, Steve Bannon … ?

Nordebo: Främlingsfientlighet som regeringsunderlag

Opinionskrönikor Moderaterna har haft det på tungan länge, utan att riktigt våga öppna munnen. Men nu blev det inre trycket, från djupare regioner i partiet, så stort att bekännelsen slank över läpparna. ?

Evastina Bender: En lögn är trots allt en lögn

Opinionskrönikor Mycket är nytt med 2017. Har till exempel just flyttat in i en ny plånbok, en pepitarutig sådan från hipster coola Kavu. Den har såna enormt starka kardborreband som knäppning att jag knappt kan … ?

Sofia Nerbrand: Skattechocken för småföretagare måste stoppas!

Opinionskrönikor Varför startar man ett företag egentligen? För de allra flesta är det för att förverkliga en dröm, att skapa något, att få arbeta efter eget huvud. Att tjäna pengar är en drivkraft, men för väldigt … ?