Umeå

Politiker: ”Be snabbt om ursäkt”

Publicerad 17 februari 2017 (uppdaterad 17 februari 2017)

Umeå Nu kräver den kände politikern i Umeå att de som störde SD-mötet i Umeå snabbt ber om offentlig ursäkt.

Sven-Olov Edvinsson, (C), 1:e vice ordförande i Umeå kommunfullmäktige, reagerar starkt på det som hände vid Väven på torsdagskvällen.

Protesten urartade vilket medförde att SD tvingades ställa in mötet efter att brandlarmet i Väven utlösts.

Sven-Olov Edvinsson skriver i ett uttalande att mötesfriheten i Umeå kommun är okränkbar:

”Det inträffade har skapat välgrundad ilska hos många umebor. Därför måste de personer och organisationer som medverkat till det som inträffade på Väven klart och tydligt och snabbt ber om offentlig ursäkt!”, skriver Sven-Olov Edvinsson.

Han riktar sig speciellt till de personer och organisationer som stod bakom protesten:

”Bakom demonstrationen som urartade fanns representanter för bl.a. ung vänster, vänsterpartiet och ABF samt kulturaktörer som Profilteatern m.fl”, skriver Sven-Olov Edvinsson, som avslutar uttalandet med:

”Stå upp för allas mötesfrihet! Erkänn att händelserna i Väven gynnar en växande intolerans”.

 

ScreenShot009

 • Basic Rules

  Bra Sven- Olov !
  Det är som du säger många som reagerar starkt mot denna intolerans OCH respektlöshet för mötesfriheten. Att ABF med öppna ögon ställt sig bakom/kidnappats extremvänsterns tilltag är minst sagt beklämmande ! Nu är bollen i rullning…

 • Vänstervriden

  Förstår inte de som bråkar att de förstör hela vänsterrörelsen? Deras beteende har fascistoida förtecken och ger bara sympatier till SD.

 • manne

  Kan bara hålla med Edvinsson trots att han tillhör centern. Med detta tilltag som kultur-vänstern håller på med bidrar bara med mer elände till förmån för SD. Vi har ju demokrati i detta land och då ska man få ha sitt möte eller vad det än må vara trots att du tillhör typ Hells Angels eller dylikt, så länge det sker under regelrätta former. Gilla läget eller flytta till något land där diktatur råder som har samma värderingar som ni i kultur-vänstern.

  • krisel

   Kultur-vänster är en alltför snäll beteckning! Kalla dom fascist-vänstern!

 • Ulf Parde

  De organisationer som stödde demonstrationerna bör få indragna bidrag.

  • olle

   Helt rätt. Kolla filmerna och sök dom skyldiga. Skulle det vara ett parti med stöd. DRA IN DET OMGÅENDE

  • Halmgubbe

   Att bestraffa personer och organisationer som är våldsamma är ju en sak. Men att bestraffa för att man står bakom en demonstration, då börjar det bli obehagligt. Så personer eller organisationer ska alltså inte få protestera mot vad som helst? Menar du verkligen det du skriver?

 • stefan

  Mycket bra…man skäms

 • zaaph

  Att reagera mot normaliserande av fascism och rasism är det enda rimliga. Oavsett vad en politiker och diverse internettyckare tycker.

  • Lars Andersson

   Man kan reagera genom att markera med tyst närvaro, plakat och visa att man är oliktänkande. Huliganism som igår visar bara på en antidemokratisk anda som är ute efter provokation och våld snarare än demokratiska argument och politiskt engagemang. Det är inte bara en politiker som tycker detta, man är mer rädd för huliganerna som inte respekterar lag och ordning än man är för SD mötet. Vad har ni vunnit på det? Vems respekt har ni fått och vem kommer någonsin att lyssna på era röster om de alltid associeras med våld och laglöshet?

   • zaaph

    Det handlar inte om att vinna någons ”respekt”. Det handlar om att konkret försvåra för organiserad rasism att få fotfäste i Norrland. Hade detta kunnat göras med smarta kommentarer på internet eller en ”tyst närvaro” så hade ingen protest behövts.

 • komp33

  Även om jag skulle vilja protestera mot SD kan jag inte göra det det i en sådan där form. Tråkigt!

 • Umebo

  Svenska folket har röstat och SD är invalda i riksdagen. Det kallas för demokrati och dess innebörd verkar dessa människor inte respektera.

 • Lars Andersson

  Jag var inte där igår men från filmer som sprids via media och via vänster och högergrupper slås jag av en genomgående sak: De protestanter som var på plats visade mycket lite respekt för polisen vars arbete det är att upprätthålla lag och ordning, Man skriker på polisen, knuffar på poliser står och tjafsar med poliser som om att man inte förstår att det är deras jobb att se till att ett folkvalt parti kan hålla möten i lugn och ro, vad deras egna åsikter om partiet än är så är deras jobb att upprätthålla lagen. Lagen som verkar gå att ignorera när den inte konformerar med ens åsikter enligt en del demonstranter igår. All respekt för polis som gör sitt arbete under sådana omständigheter. För er som skriker och stör och struntar i andras rätt till yttrandefrihet, lägg er energi på att verka inom den demokratiska processen istället för att plocka russinen ur kakan och sedan klaga över att kakan är trasig och ful. För er som lugnt och värdigt protesterade i rådhusparken mot SDs grundläggande politik och det ni tycker är fel med den, all heder åt er värdiga protest, låt er inte ledas vilse av huliganerna, de finns överallt och är primärt huliganer som gillar att bråka och slåss, ideologin de följer är sekundär för dem.

Singelolycka i Sävar

Umeå En personbil körde av okänd anledning in i mitträcket på E4 utanför… ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
10-åring räddade grävling

10-åring räddade grävling

Umeå Tack vare en rådig tioåring räddades en grävling som hade förirrat sig in till… ?

Omdiskuterade planer fick ja av fullmäktige

Omdiskuterade planer fick ja av fullmäktige

Umeå Kommunfullmäktige beslutade på måndagen att anta en ny detaljplan för utbyggnad… ?

Flera självmordsförsök bland ensamkommande i Umeå

Flera självmordsförsök bland ensamkommande i Umeå

Umeå Under det senaste året har minst tre ensamkommande ungdomar i Umeå försökt ta… ?

Inredningskedjan öppnar sin första butik i Norrland

Inredningskedjan öppnar sin första butik i Norrland

Umeå Många butiker i centrala Umeås har tvingats slå igen i vinter. Men när… ?