Johaug sätter punkt - Fis tar fallet vidare

Sporttelegram.
Den norska skidstjärnan Therese Johaug kommer inte att överklaga domen, en dopningsavstängning på 13 månader, från Norska idrottsförbundet. Samtidigt uppger Internationella skidförbundet (Fis) att fallet ska behandlas vidare.
TT
Publicerad 15 februari kl. 12:11

Johaug har tagit beslutet tillsammans med sin advokat. I ett pressmeddelande skriver Johaug att hon upplever straffet som orimligt hårt, men att det viktigaste för henne nu att ha förutsättningarna klara för sig så att hon kan koncentrera sig på att träna.

— Det finns en rad faktorer som man måste ta ställning till när det gäller om vi ska överklaga och om vi vill att de fortsatt ska granska ärendet. Vi vill avsluta detta, för det är skidåkningen som är viktigast för Therese, säger hennes advokat Christian B Hjort till NTB.

Tillbaka i höst

Avstängningen gäller från 18 oktober 2016 till 18 november i år, och domen innebär att Johaug kan vara tillbaka till starten på OS-säsongen i höst.

Och det är OS-uppladdningen som Johaug nu vill lägga all sin kraft på.

— Hennes största mål är OS och när man tittar på hela situationen så är det nu dags att vi sätter punkt nu. Vi vill bara ha positiva tankar framöver, säger hennes manager Jørn Ernst till NTB.

Därmed avsäger Johaug sig möjligheten att bli frikänd.

— Det är det vi har utvärderat. Vi har gjort en utvärdering tillsammans med juristerna och kommit fram till att det bästa för oss är att avsluta det här nu, säger Ernst.

Fis skickar vidare

Fis styrelse har diskuterat fallet Johaug under ett möte vid alpina VM i S:t Moritz, och valt att skicka frågan vidare till sitt eget dopningsutskott. Utskottet ska sedan bestämma om Fis ska överklaga norskans avstängning på 13 månader.

— Vi blev bara informerade om ärendet, och det är nu vidarebefordrat till dopningsutskottet i Fis. Vi väntar ett svar från utskottet inom en inte alltför lång tid, säger Fis vice ordförande Sverre K Seeberg till NTB.

Han säger vidare att dopningsutskottet kommer att rådgöra med den internationella antidopningsbyrån Wada innan de tar beslut om hur de ska agera.

Flera kan överklaga

Den norska skidstjärnan testades positivt för det förbjudna ämnet clostebol, som hon menar att hon fick i sig genom att behandla sina sönderbrända läppar med krämen Trofodermin under ett träningsläger i fjol.

Den norska antidopningsorganisationen Antidoping Norge beslutade först om en avstängning på 14 månader, men det norska idrottsförbundet sänkte straffet med en månad. Både Antidoping Norge, Internationella skidförbundet Fis och antidopningsorganisationen Wada kan fortfarande överklaga domen.

Annons
FÖLJ ÄMNEN
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten