Sporttelegram

Johaug sätter punkt – Fis tar fallet vidare

Publicerad 15 februari 2017

Sporttelegram Den norska skidstjärnan Therese Johaug kommer inte att överklaga domen, en dopningsavstängning på 13 månader, från Norska idrottsförbundet. Samtidigt uppger Internationella skidförbundet (Fis) att fallet ska behandlas vidare.

Fakta

4 september: Enligt Therese Johaugs version får hon salvan Trofodermin av landslagsläkaren Fredrik S Bendiksen för att behandla sina sönderbrända läppar under ett höghöjdsläger i Italien.

16 september: Johaug dopningstestas.

4 oktober: Skidstjärnan informeras av Antidoping Norge att den anabola steroiden clostebol hittats i hennes urinprov.

13 oktober: Dopningsfallet offentliggörs och skakar om hela skidvärlden. Johaug svär sig fri och Bendiksen tar på sig hela skulden och avgår. Dopningsfallet är det andra som drabbar det norska skidlandslaget på några månader. I somras stängdes Martin Johnsrud Sundby av i två månader för att ha missat dispensansökan för astmamedicin.

19 oktober: Johaug stängs av under utredning i två månader av Antidoping Norge.

29 november: Antidoping Norge föreslår att Johaug ska stängas av i 14 månader, räknat från den 18 oktober.

14 december: Besked om att förhören med Johaug och Antidoping Norge ska hållas den 25—26 januari.

16 december: Påtalenemnden i Antidoping Norge förlänger Johaugs avstängning med två månader till den 19 februari 2017.

26-27 januari: Johaug förhörs i Oslo av Norges idrottsförbund.

10 februari: Norges idrottsförbund stänger av Johaug i 13 månader, från och med den 18 oktober 2016..

13 februari: Skidföretaget Fischer bekräftar att man bryter kontraktet med Johaug.

15 februari: Johaug meddelar att hon inte tänker överklaga domen. Inter

FÖLJ ÄMNEN

Johaug har tagit beslutet tillsammans med sin advokat. I ett pressmeddelande skriver Johaug att hon upplever straffet som orimligt hårt, men att det viktigaste för henne nu att ha förutsättningarna klara för sig så att hon kan koncentrera sig på att träna.

— Det finns en rad faktorer som man måste ta ställning till när det gäller om vi ska överklaga och om vi vill att de fortsatt ska granska ärendet. Vi vill avsluta detta, för det är skidåkningen som är viktigast för Therese, säger hennes advokat Christian B Hjort till NTB.

Tillbaka i höst

Avstängningen gäller från 18 oktober 2016 till 18 november i år, och domen innebär att Johaug kan vara tillbaka till starten på OS-säsongen i höst.

Och det är OS-uppladdningen som Johaug nu vill lägga all sin kraft på.

— Hennes största mål är OS och när man tittar på hela situationen så är det nu dags att vi sätter punkt nu. Vi vill bara ha positiva tankar framöver, säger hennes manager Jørn Ernst till NTB.

Därmed avsäger Johaug sig möjligheten att bli frikänd.

— Det är det vi har utvärderat. Vi har gjort en utvärdering tillsammans med juristerna och kommit fram till att det bästa för oss är att avsluta det här nu, säger Ernst.

Fis skickar vidare

Fis styrelse har diskuterat fallet Johaug under ett möte vid alpina VM i S:t Moritz, och valt att skicka frågan vidare till sitt eget dopningsutskott. Utskottet ska sedan bestämma om Fis ska överklaga norskans avstängning på 13 månader.

— Vi blev bara informerade om ärendet, och det är nu vidarebefordrat till dopningsutskottet i Fis. Vi väntar ett svar från utskottet inom en inte alltför lång tid, säger Fis vice ordförande Sverre K Seeberg till NTB.

Han säger vidare att dopningsutskottet kommer att rådgöra med den internationella antidopningsbyrån Wada innan de tar beslut om hur de ska agera.

Flera kan överklaga

Den norska skidstjärnan testades positivt för det förbjudna ämnet clostebol, som hon menar att hon fick i sig genom att behandla sina sönderbrända läppar med krämen Trofodermin under ett träningsläger i fjol.

Den norska antidopningsorganisationen Antidoping Norge beslutade först om en avstängning på 14 månader, men det norska idrottsförbundet sänkte straffet med en månad. Både Antidoping Norge, Internationella skidförbundet Fis och antidopningsorganisationen Wada kan fortfarande överklaga domen.

Sport
Länsåkare flyttas bak på Vasaloppet

Länsåkare flyttas bak på Vasaloppet

Längdskidor Vasaloppet gör ändring: ”Vi har tittat över det nu och rättat till”. ?

Försvarar hon guldet?

Live: Försvarar hon guldet?

Längdskidor I dag fortsätter skid-VM med damernas klassiska mil, där Charlotte Kalla är regerande mästare. ?

 Då åker han naken i Umeå

Calles löfte: Då åker han naken i Umeå

Längdskidor Inför VM-femmilen kommer Calle Halfvarsson med ett löfte. ?

Miljonlyft för Charlotte Kalla

Miljonlyft för Charlotte Kalla

Sport Charlotte Kallas framfart i spåret gör stor skillnad även i plånboken. ?

Flera  kan missa ödesmatchen

Flera kan missa ödesmatchen

Björklöven Två av Björklövens spelare har fortfarande feber. Två andra går en kamp mot klockan att komma i spelbart skick. ?