Längdskidor
Pontus Lundahl/TT Maria Pietilä Holmner och Matts Olsson utanför lyxhotellet Waldhaus i Sils.

Maria PH på ”The shining”-hotell

Publicerad i onsdags kl 05.32 (uppdaterad i onsdags kl 13.12)

Längdskidor Överdådig lyx eller rena rama skräcken? Meningarna går i sär om ”slottet” den svenska VM-truppen huserar i.

Fakta

Enligt det europeiska klassificeringssystemet "Hotelstars Union" ska följande villkor uppfyllas för att ett hotell ska erhålla fem stjärnor:

Receptionen bemannad 24 timmar, sviter, bar sju dagar i veckan, lunch och middag sju dagar i veckan, minibar, roomservice dygnet runt, bagageservice, strykservice, tvättservice samma dag, bekväma sittplatser i rum, badrock och tofflor, extrakuddar, extra toalettartiklar.

På en höjd i by en mil sydväst om S:t Moritz reser sig ett vitt palats över dalen.

Det är här i Sils, platsen som författaren Herman Hesse utsåg till ”paradiset på jorden”, som det svenska alpina landslaget bor under VM.

Hesse är en av många berömda personer som bott på Hotel Waldhaus. David Bowie, Marc Chagall, Albert Einstein och Thomas Mann har också sovit, ätit och njutit av alpluften här.

— Ett maffigt ställe, säger Maria Pietilä Holmner.

Framför entrén står en portvakt beredd att parkera gästernas bilar. När man kommit in genom snurrdörrarna och informerats om att hotellet är en och samma familjs angelägenhet sedan 1908 ligger salongen framför en.

”Vågar inte”

Anländer man lagom till eftermiddagsteet möts man av levande klassisk musik framförd på violin, flygel och harpa.

— Det känns väl inte som att man skulle klampa in med pjäxor. Sånt vågar man inte riktigt här, säger Pietilä Holmner.

Mottagandet har gått i arv.

— Jag blev guidad till mitt rum. Det var nog någon i familjen. Det är väldigt tjusigt. Man fick inte ta sina väskor själv. Jag tycker att det är jättejobbigt att få hjälp så jag gick och mötte dem i hallen och sa att jag kunde ta det själv. ”Nej, nej, nej”, man fick snällt gå med bara, säger Pietilä Holmner.

Till vänster breder hotellets restaurang ut sig i två salar med enorma ljuskronor i taket, stora oljemålningar på väggarna, vita dukar på borden och en blixtrande snövit vy genom fönstren.

Åt höger ligger baren, ett rökrum eller ”fumoir” med fåtöljer i mörkt skinn och öppen spis, ett uppehållsrum med tredje ägargenerationens modelltåg bakom en glasruta och ett vackert schackbord i ena hörnet samt ett bibliotek med skriv- och spelbord som andas historia.

”Är 50-talslyx”

Av störst betydelse för de svenska landslagsstjärnorna är ändå att boendet hjälper dem att prestera i VM.

— Det är viktigt att kunna slappna av. Maten är otroligt viktig och det är tillräckligt mycket mat här. Och gott. Det är nog det viktigaste, och att man har en säng att sova i. Sedan om det kostar si och så mycket och har si och så många stjärnor. Det är inte det jag lägger mitt fokus på, säger Pietilä Holmer.

Hotellet är femstjärnigt, ett betyg Matts Olsson inte vill sätta.

— Ibland känns det nästan som om man bor oförskämt fint men jag ska faktiskt inte gå ut och hylla det här. Det här är 50-talslyx. Jag vet inte om det var längesen nån stjärnkille var här och kollade läget. Jag tycker inte att det är fem stjärnor, säger han.

Liknar skräckfilm

Storslalomspecialisten gillar personalen och maten men har svårare för ljuden och de outnyttjade utrymmena.

— Det är gammalt. Det är bara ytor att glida runt i. Högt till tak. Det knakar, är knarrigt, säger han.

Olsson har inte utnyttjat faciliteterna. Han säger att han gillar schack men att han inte är särskilt bra på det och har därför låtit pjäserna stå på sina platser. Det vackert inbundna bandet av Homeros Odysséen har han också låtit vara.

— Jag är nog mer Netflix, säger han.

Det är oklart om Olsson tittar på skräckfilm.

Det gör André Myhrer och han tycker alltså att Waldhaus påminner om det avsides belägna hotellet i Stanley Kubricks rysarklassiker där Jack Nicholsons rollfigur Jack Torrance blir galen och försöker mörda sin fru och son.

Det kan bli en spännande avslutning på VM.

Sport
Brink vann 7-mila igen

Brink vann 7-mila igen

Längdskidor Jörgen Brink avgjorde kort före slutet och vann 7-mila före Klas Nilsson.  ?

Kalla tvåa när Björgen vann

Kalla tvåa när Björgen vann

LÄNGDSKIDOR Charlotte Kalla visade VM-form i genrepet i Otepää. I det klassiska skidloppet över 10 kilometer slutade hon tvåa.Ingen kunde göra något åt norskan Marit Björgen som var överlägsen.

Kallas genrep lovar gott inför VM

LÄNGDSKIDOR Charlotte Kalla utstrålar total harmoni inför VM i Lahtis.

Sundby överlägsen - Hellner bäste svensk

LÄNGDSKIDOR I damskidloppet i Otepää vann Marit Bjørgen överlägset. I herrloppet blev det också en överlägsen norsk segrare genom Martin Johnsrud Sundby. 

Uppgifter: Modo sparkar tränaren

Uppgifter: Modo sparkar tränaren

Ishockey Efter tre raka förluster mot lag efter sig i den hockeyallsvenska tabellen är Andreas Johansson inte längre Modos tränare, skriver Allehanda. ?