Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Möt SD med politik – inte låsta dörrar

Kulturkrönikor.
Rent principiellt är det rätt att släppa in SD. Partiet måste bekämpas med politik, inte med låsta dörrar så att det ska få framställa sig som martyrer än en gång. Det skriver Lars Böhlin i en krönika om SD:s möte i Väven.
Lars Böhlin
Uppdaterad 10 februari kl. 08:27

Det går knappt en dag utan att det kommer dystra nyheter från USA. Donald Trump har verkligen satt fart och blivit precis den farliga president som man kunde tro om man tog hans prat på allvar.

I spåren på detta har självförtroendet ökat hos rasistiska och fascistiska partier på andra håll i världen.

Det är alltså hög tid att göra motstånd mot de som vill montera ner vår demokrati och sortera folk efter deras hudfärg eller kultur.

Så hur gör vi det?

Det är en fråga som det inte finns något enkelt svar på, för om det funnits hade vi redan påbörjat arbetet.

Moderaterna har dock sagt att de vill inleda politiska samtal med Sverigedemokraterna, och Anna Kinberg Batra har börjat prata om att SD har ”auktoritära rötter”. Nazistiska, säger vi andra.

Det är alltså fullt begripligt att många vill stänga ute SD från att ha möte i Umeå. Mer obegripligt är det varför det är så viktigt att utestänga partiet från Väven.

Tydligen verka en del anse att huset är extra fint, och att det bara ska rymma kultur. Andra oroar sig för säkerheten, men det är ändå en partiledare som ska hålla tal, det är inte en pubrunda med Kent Ekeroth vi pratar om. Och vill vi hålla sverigedemokrater ute från Väven är det för sent. De rör sig redan i huset genom att de lånar böcker, läser dagstidningar, fikar och går på utställningar. Det är helt vanliga människor som röstar på SD och de är en del av vårt samhälle. Om Vävens personal inte vill möta dem är det alltså för sent.

Nu blir mötet ändå av. Umeå kommun har konstaterat att det inte finns några juridiska möjligheter att neka SD, och i så fall måste det bli ett möte. Kommunen ska inte bryta mot lagar.

Mer obegripligt är varför kommunen är så överraskad, det här borde de ha förberett sig för långt innan huset var färdigbyggt. Att ett riksdagsparti vill hyra möteslokal måste de ansvariga ha kunnat förutse, och då hade de kunnat skriva om det i en av de där värdegrunderna som verkar vara så populära.

Rent principiellt är det ändå rätt att släppa in SD. Partiet måste bekämpas med politik, inte med låsta dörrar så att det ska få framställa sig som martyrer än en gång.

Partiet sitter i riksdagen och i dessa tider är det viktigt att vi håller på de demokratiska formerna. Vad ska vi annars säga om Moderaterna en dag regerar med stöd av Sverigedemokraterna, och så vill de stänga ute Vänsterpartiet från kommunala lokaler eftersom det har ”auktoritära rötter”?

Se fler krönikor av Lars Böhlin
Lars Böhlin
Följ Lars Böhlin
Annons
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten