Umeå

Lärarnas öppna brev till Migrationsverket

Publicerad 2 februari 2017

Lärarna vid Språkintroduktionsprogrammet på gymnasieskolorna i Umeå har skrivit ett öppet brev till Migrationsverket.

Här är brevet i sin helhet:

 

Till Louise Dahlberg

Enhetschef vid Migrationsverket Umeå

Hej,

Vi har genom media fått veta att asylboendet Umebygdens Etableringscentrum i Umeå (UBEC) ska läggas ner från den 2:a mars 2017. Vi är lärare på Språkintroduktionsprogrammet och har flera elever som bor på detta boende. Vi anser att deras situation är mycket oroväckande.

De elever som detta gäller kom till Umeå för ungefär ett år sedan och har visat mycket engagemang med att lära sig det svenska språket. Skolan är en mycket viktig del av deras liv: här finns kompisar och lärare som stödjer och uppmuntrar dem mot en tryggare framtid.

Enligt Skolverkets lagstiftning från april 2016 får inte asylsökande över 18 år börja en utbildning på Språkintroduktionsprogrammet (SL 29 kap, 3§). Bland våra elever som bor på UBEC är det många som officiellt har fyllt 18 år. Att flytta dem till en annan kommun kan därför innebära för dem att tvingas avsluta studierna, vilket vore dramatiskt.

Även om en överenskommelse med den mottagande kommunen undertecknas så att eleverna skulle kunna fortsätta sina studier, vore situationen inte acceptabel heller: varje ämneslärare på Språkintroduktionsprogrammet har tänkt en progression som kräver flera terminer för att eleven sedan ska kunna börja studera på gymnasienivå. Språkintroduktionsprogrammen kan dessutom fungera annorlunda från kommun till kommun i Sverige: kursplaner är tänkta på lokalnivå för att bättre kunna anpassa undervisningen efter elevernas behov och förutsättningar. Att tvinga elever flytta mitt i deras pågående studieutveckling skulle ha dramatiska konsekvenser för dem: det skulle innebära att behöva pedagogiskt kartläggas igen och att därmed tappa mycket tid. Förutom det är det stor risk att eleverna tappar motivation och ork att fortsätta studera.

Även utanför skolan har eleverna integrerat sig i Umeå: här har de skaffat vänner och är med i olika föreningar. Detta nätverk är oerhört viktigt för ungdomarnas mående. Att tvinga dem att flytta efter att de äntligen har hittat lite trygghet i vardagen vore inhumant.

På SVT nyheter förklarade du att du är skyldig att följa lagen. Finns det en lag i Sverige som säger att man ska tvinga folk att flytta runt i landet?

Därför ber vi er om att tänka till så att våra elever som bor på UBEC får stanna kvar i Umeå, såsom alla andra människor som har börjat integrera sig här.

Med hoppfulla hälsningar,

Aurore Gardès-Cherif

Caroline Andersson

Katarina Achala Nilsson

Kristina Holmström

Jonna Ludvigsson

Helen Lundgren

Anna-Carin Eby

Hammam Al Rabi

Dags för beslut om Grön eld

Dags för beslut om Grön eld

Umeå Klassiska glasskulpturen Grön eld fick en ny framtoning när Järnvägstorget… ?

Fallrisk i soprum ger Dragonskolan vite

Umeå Arbetsmiljöverket ger Umeå kommun ett vite på 200 000 kronor om de inte… ?

Upphandling om ordningsvakter måste göras om

Umeå En upphandling om ordningsvakter på Norrlands universitetssjukhus måste göras… ?

Barnfamilj ska utvisas till Afghanistan

Barnfamilj ska utvisas till Afghanistan

Umeå Åttaårige Davood, tioåriga Mariam och deras storebror Mahmoud, som är 18 år,… ?

Kvinna till sjukhus efter olycka i natt

Umeå En kvinna skadades i natt i en singelolycka i Sörmjöle.
Olyckan inträffade vid… ?