Opinionskrönikor

Nordebo: Främlingsfientlighet som regeringsunderlag

Publicerad 19 januari 2017 (uppdaterad 19 januari 2017)

Opinionskrönikor Moderaterna har haft det på tungan länge, utan att riktigt våga öppna munnen. Men nu blev det inre trycket, från djupare regioner i partiet, så stort att bekännelsen slank över läpparna.

Även om utspelet ger ett stressat intryck, kanske det var på tiden, att det blev sagt som hittills bara antytts. När man skippar mummel och omskrivningar blir det lättare att diskutera och ta ställning.

Anna Kinberg Batras besked på dagens presskonferens, att moderaterna skulle välkomna en möjlighet att få regera med sverigedemokraterna som regeringsunderlag, tydliggör en av de nya och principiellt viktiga konfliktlinjer som råder i svensk politik sedan förra valet: Synen inom etablerade partier på främlingsfientlighetens representanter som samarbetspartner, som väg till makten, som ”trots allt bättre än alternativen”-stöd.

Är sd som regeringsunderlag, och alltså indirekt med vetorätt över många beslut, en oproblematisk och ofrånkomlig konsekvens av nuvarande parlamentariska läge, en avslappnad fråga om matematik och mandat? Eller ett oacceptabelt ideologiskt svek som bidrar till att göra extremism och rasism rumsrent?

Den konflikten skär rakt igenom flera partiorganisationer och bryter upp tidigare någorlunda sammanhållna ideologiska läger av socialister, liberaler och konservativa.

Den moderata partiledningen kan sannolikt räkna med stöd för sin nya linje både internt och från en del inflytelserika opinionsbildare i den nykonservativa, nationalistiskt präglade stämning som har medvind i samhällsdebatten.

Men låt dem inte blanda bort korten.

Moderaternas vilja att legitimera och avdramatisera Sd som regeringsunderlag, som vore det vilket parti som helst, är ett i grunden ideologiskt ställningstagande, med konsekvenser för hela samhällsutvecklingen, inte en teknisk fråga om parlamentarisk matematik för själlösa, samvetslösa mandatminiräknare.

Det går inte att skilja önskemålet om Sd som stödparti från den framryckning som pågår runt om i västvärlden av främlingsfientlighet, nationalism och auktoritära lockelser.

Även i Sverige pågår redan en uppenbar anpassning till det tidigare otänkbara, och en förskjutning av normer, språkbruk och perspektiv i Sd:s riktning på migrationsområdet.

Hur ett samarbete eller ett parlamentariskt underlag är sammansatt, får följder för vilka sakfrågor som går att göra upp om, vilka kompromisser som är möjliga, vilka eftergifter som blir nödvändiga och vilka problemformuleringar som blir förhärskande.

Om en regering behöver Sd:s välsignelse för att överleva kommer den förda politiken, utredningsuppdrag, prioriteringar och retorik att se helt annorlunda ut, jämfört med vad som skulle bli fallet med en blocköverskridande regering där liberala, socialdemokratiska och gröna utgångspunkter skulle mötas, skava mot och berika varandra.

Det parti som tycker sig ha så mycket gemensamt med Sd i migrations- och integrationspolitiken att ett parlamentariskt stöd är välkommet och inte tabubelagt, ger naturligtvis Sd ett växande inflytande även över andra områden: ekonomi, näringspolitik, utrikespolitik, försvarspolitik, skolpolitik, rättspolitisk och miljöpolitik. Jimmie Åkesson har ju inga skäl att lägga sig platt.

På inget av de områdena, inte på en enda punkt – skulle därför ett samarbete med och en legitimering av Sd gå att motivera ur ett liberalt perspektiv.

En blocköverskridande lösning vore i alla avseenden att föredra. Inte bara som nödvändigt ställningstagande mot främlingsfientlighet och nationalism, utan också för möjligheten att överhuvudtaget bedriva en konstruktiv politik för social sammanhållning, stärkt rättssamhälle, levande landsbygd, energiomställning, ekonomisk utveckling, fungerande arbetsmarknad efter den digitala strukturomvandlingen, ambitiösa miljömål och en anständig utrikespolitik.

Skärningspunkten mellan liberala, gröna och socialdemokratiska perspektiv är oprövad som regeringsunderlag, men det mest intressanta som finns just nu i en trist och tröstlös inrikespolitik. Och det är ett sådant samarbete som är huvudalternativet till moderaternas nya strategi. Förr eller senare måste de svenska partierna dra upp huvudena ur sanden igen, och ta en titt på 2000-talets realiteter.

Svårigheterna att komma överens för partier i en blocköverskridande allians vore inte större än vad som varit fallet vid tidigare flerpartiregeringar. Konfliktfrågorna skulle delvis vara andra, men det skulle i sig kunna ha en stimulerande effekt. Och det skulle skapa en stark konservativ opposition i form av M och Kd, och en socialistisk opposition i form av V, som lämnar Sd mer marginaliserade än i dag.

Först när mittenpartierna på allvar formulerar ett alternativ till den patetiska, parlamentariska situation som råder sedan 2014 kan vi veta hur opinionsutvecklingen skulle se ut bortom blockpolitikens låsningar och myter.

Ett försök till uppgörelser mellan exempelvis S, Mp, C och L skulle inte ha tillräckligt stöd hävdas det ständigt. Hur vet ni det? Det har ju inte prövats, den har ju inte formerats och blivit möjlig att bedöma, värdera, söka sig till. Opinionsmätningarna i dag säger inget om en sådan koalitions väljarpotential, eftersom inga av partierna säger sig vara beredda att ens glänta på dörren. Istället styr och ställer ytterkanterna över dagordningen.

Tanken, som tycks föresväva många just nu, att man måste avväpna främlingsfientlighetens partier genom att först ta över stora delar av deras politik, okritiskt köpa deras problemformulering och sedan låta dem få ännu större formell makt, är befängd.

Tvärtom borde uppgivenheten, eftergifterna och det nervösa hoppet om konsensus trots allt, hos de övriga partierna, ersättas med tydligare, idéburna ställningstaganden.

Syna opinionen, ta det till öppen debatt, låt det gå till konflikt, gå till votering på allvar, sätt in prestige och trovärdighet med full kraft för det öppna, liberala samhället, istället för att få panik över varje ny, svårtolkad opinionsmätning.

Det är hoppingivande att både centerpartiet och liberalerna snabbt avvisade moderaternas förslag, även om det hade kunnat ske med ännu starkare principiell betoning.

Alliansen har hur som helst börjat spela ut sin roll som ett relevant regeringsalternativ i svensk politik, på samma sätt som den gamla blockpolitiken inte längre ger någon ideologisk vägledning i de stora framtidsfrågorna för 2000-talet. Dagens pressade, hos andra oförankrade moderata besked understryker det på nytt.

Men, säger andra: det kanske inte behövs något allianssamarbete framöver, för att göra en moderat till statsminister. Är moderaterna, efter att nu ha råkat säga a, beredda att snabbspola framåt några år redan nu och våga göra även b? Det vill säga: Vill moderaterna, möjligen med kristdemokratiskt stöd, spekulera i att en allians mellan endast konservativa och sverigedemokrater har potential att få egen majoritet i nästa val?

Opinionsmätningarna antyder, dessvärre, att utsikterna för en sådan koalition att lyckas bli största regeringsalternativ inte vore helt hopplösa. Även om det förstås känns mycket osannolikt, har ju en del valresultat i andra länder senaste året också känts osannolika på förhand.

Det skulle ju stå moderaterna fritt att testa, och göra dem oberoende av liberala partier. Förmodligen vore det för magstarkt och för tidigt även för dem som jublar i hemlighet över att Reinfeldt-epoken nu sopas bort, men vi har knappast hört sista ordet i frågan ännu inför nästa val. Mycket hinner hända och fler tabun hinner överges på ett år i dagens politik.

Underskatta inte den förskjutning som pågår.

Slutsatsen här på ledarsidan från i höstas, när det började bli uppenbart vad moderaterna hade på tungan, gäller fortfarande: Antingen bryts blockpolitiken på allvar eller så blir nästa regering väldigt beroende av Sd. Och när konservativa börjar antyda att det senare kanske vore att föredra, eller åtminstone inte vore värre än något annat, måste liberaler ta entydig, principiell ställning mot att ett främlingsfientligt parti ska ges inflytande över regeringsarbetet.

En bibehållen blockpolitik till priset av Sd som regeringsunderlag vore ett historiskt misstag.

Ola Nordebo

 • http://blogg.vk.se/anders_tankar_om_politik Anders Forss

  Som vanligt en klok analys av den kloke Ola Nordebo.

  Blockpolitiken har överlevt sig själv – Bäst före datum är sedan länge passerat och det är dags att söka nya innovativa lösningar för ett bättre Sverige.

 • katastrofsverige

  Ser verkligen fram mot de samarbetet.
  Dom enda som verkligen förstår problematiken och krisläget med invandringens följder och därmed polisens omöjliga situation och medföljande neddragningar i vården m.m.
  En mycket ond cirkel som kanske redan är försent att reda upp

  • Peter

   Det är en resursfördelningfråga. Kris är det när du måste fly för ditt liv. Där är vi inte ännu i Sverige. Du borde rikta din besvikelse mer mot de som inte vill dela med sig och istället skatteplanerar. Det om något är ett stort problem.
   PS: jag är inte kommunist.

   • Chuck Norris

    Du tycker inte det kan anses som kris att regeringen vägrar ta kontroll över läget?

   • katastrofsverige

    Du har givetvis rätt du ochså men vi måste ändå va realister.
    Sverige måste ha en gräns när inte andra länder tar sitt ansvar, hur kommer de se ut annars, när de redan ser ut som de gör.

 • Basic Rules

  Som vanligt ett förutsägbart inlägg – ”Främlingsfientligheten som regeringsunderlag” – och liknande anateman, oftast insmuget mitt i en textmassa – Das ist ein Tragödie som tysken sa.

  Var tid har sin sak brukas det sägas och så man kan nog se slutet på alliansen som ”parti ”.
  Frågan är vilka parti(er) som verkställt denna ”främlingsfientlighet” – just det av VK så omhuldade Mp (och S) !

  Står verkligen politiken mellan vänster och höger? Eller mellan kulturvänsterns värdenihila radikalism där grupper ställs mot grupper och samhällsgemenskapen ständigt bryts ner och liberalkonservativa och socialkonservativa värderingar.

  Med alliansens död får vi se en omstrukturering av det politiska landskapet – och väljaren är domaren – utopi eller realistisk politik.
  Det ka bli spännande se vart Lööf (C) tar vägen då hon nu efterträtt AKB som dummerjöns !

 • Henrik

  Såg i Dagens Industri att ”Sverige håller världsklass enligt analysjätten Moody´s. Dom spår stark tillväxt både under 2017 och på längre sikt. Det är med andra ord inte så illa som Sd och svansen till dom vill göra sken av!

 • Henrik

  Inga problem om det blir så. Höj skatten..jag betalar!

  • Stefan

   Det går bra att lova bort andras pengar. Visst är det så?

   • Henrik

    Äger du 20000 kr har du mer än vad halva jordens befolkning har. Är det konstigt att det finns människor som vill söka sig ett bättre liv? Nog kan vi ställa upp med tanke på vad vi har?

  • Helena Siösteen

   Problemet med socialismen är att andras pengar tar slut.

 • Ulf Parde

  Nordebo talar om blocköverskridande politik. Men när en sådana relativt nyligen gjorts i just migrationsfrågan (nödvändigt i den situation Sverige hamnat i) så har Nordebo fördömt det också. Att han inte gillar delar av SDs politik kan jag förstå, men han har själv visat sig vara minst lika extrem åt andra hållet. Nordebo vägrar inse problemen med (och har inga lösningar) när halva världen vill hit – ofta utan ID-handlingar. Att det mesiga Sverige nu inte förmår utvisa grova våldsbrottslingar (för att det finns en massa ”verkställighetshinder”) bidrar till att fel människor får stanna i Sverige. Det tycks inte bekymra Nordebo, men bekymrar många av oss andra.
  Jag kan förstå om Moderaterna har ledsnat på hur en minoritet lägger budgetar påverkade av Vänsterpartiet. Annie Lööfs politik är ifråga om företags- och arbetsmarknadsfrågor långt till höger om Moderaternas (och SDs) men Annie Lööf har nu visat att hon bara är en tom, skramlande tunna.

  • Per

   Vad¨halva världen? Svårt att utvisa brottslingar, hör väl också till saken att dom kanske döms till döden om man utvisar dom men det kanske du inte bryr dig om? Som vanligt…. bara en massa överdrifter från SD håll.

   • D

    Nope inte sant utvisningar verkställs inte om säkerhetsläget i landet anses för osäker. Dock kan de verkställas om läget i det landet har lungnat ned sig.

    Bara för att man blir dömd till uvisning så sker den inte helt vilkårslös.

 • Björn Johansson

  Jättebra beskrivet, tyvärr kommer de som borde ta åt sig av detta att avfärda det, då det inte stämmer överens med deras egen (självgoda) världsbild. Ty, de vet ju vad som är rätt och fel, Sverige har aldrig varit tryggare och bättre…

 • Anna

  Och då är alltså lösningen SD Pellle?Förtroendevalda som går ut och slår ner väljare med järnrör, slåss i krogköer osv. Nä, skulle inte tro det!

  • Pelle

   Vad är orsak och verkan? Varför växer ett parti som SD fram? Har folk blivit lurade av en rasistisk propaganda eller kan det vara faktiska resultat av förd politik som ligger bakom?

   De etablerade partiernas migrationspolitik ligger till grund för SD’s framväxt. Så vems fel är det? Om SD framstår som lösningen så är det i brist på annat. Moderaternas velande inger inte förtroende. Hon som är smartare än lantisar tillhörde gänget bakom den politik som M kom överens om med MP och att hon nu dribblar mellan fördömanden och inviter av SD liknar mest bara förvirrat röstfiske.

   Om den politik som förs resulterar i problem fås en motreaktion. Om inget etablerat parti vågar ta initiativet öppnar man upp för någon annan. Nu blev det SD. Om man inte vill att SD ska leverera lösningarna krävs alternativ och några alternativ lär vi inte få se så länge de etablerade partierna ägnar sin energi åt att motarbeta motreaktionen istället för att lösa problemen.

   Vilka förtroendevalda har slagit ner väljare med järnrör? Tror inte det behövs någon ovarsam hantering av sanningen om järnrörsskandalen. Beteendet den gången var tillräckligt klandervärt som det var.

   • Anna

    Nä, det är väl så Pelle. Svenskarna är ett rasistiskt folk som gärna åker utomlands där det är billigt och dom kan få utlopp för att känna sig som kungar men att dela med sig lite till dom som har det dåligt, det går inte!

    • Björn Johansson

     Jag tycker vi svenskar har delat med oss bra mycket. Vad som är konstigt är hur en del av de som kommer hit beter sig. Hade jag fått komma till ett annat land skulle jag visa min tacksamhet, inte klaga på var jag hamnar, begå brått etc. Eller är det för mycket begärt?
     Nä, kasta ut varenda en av de sk. flyktingarna som begår brott vore en bra början, men det vill ju inte sittande regering göra och det vet ju folk om så inte är det raketkunskap att fatta varför SD växer.

 • Lasse

  Lösningen är inte SD,men någon måste ta första steget,för det här har ballat ur Fullständigt!

 • Trimmarn

  Det är inte lönt att diskutera med människor som Anna,hen är förblindad av härligheten med massinvällningen,hon har dessutom mage att kalla ett folk som snart satsar halva BNP på massinvällningen.

Karin Pihl: Bara hårt arbete kan lyfta dåliga skolor

Opinionskrönikor SKOLAN. Vi människor vill ofta hitta enkla lösningar på svåra problem. Den som… ?

Nordebo: Tre ögonblick, tre oneliners

Opinionskrönikor ÖGONBLICK. Det finns oneliners som stannar kvar, lockar, ekar. Suveräna, karga,… ?

Nordebo: Öka stödet till demokratirörelsen i Belarus

Opinionskrönikor Dödsstraff, riggade val, tortyr som förhörsmetod, misshandel och förföljelse av… ?

Nordebo: Civilkurage och vuxenansvar – i ungdomsidrott och samhälle

Opinionskrönikor Regelbundet – år efter år – kommer vittnesmål om hur föräldrar, ibland rentav… ?

Sofia Nerbrand: Måtte Europasamarbetet förbli starkt

Opinionskrönikor Den 25 mars fyller Romfördraget 60 år. Överenskommelsen om att bilda en… ?

Ola Nordebo

Ledarredaktionen
Telefon: 090 - 17 60 77
ola.nordebo@vk.se
Nordebos blogg

Debattartiklar till VK:
debatt@vk.se
Insändare till VK:
ordetfritt@vk.se

Nordebo: Det är så här det börjar när fascismen försöker ta över inifrån

Opinionskrönikor Det är så här det börjar, när fascismen försöker ta över inifrån.
I Vita huset styr nu en anhängare av tortyr. Muren mot Mexiko ska byggas. Trumps rådgivare, tidigare chefen för högerextrema Breitbart News, Steve Bannon … ?

Malin Rönnblom: Kommer landsbygden att överleva?

Opinionskrönikor Kommer landsbygden att överleva? var den avslutande frågan som vi i panelen på Allis (Aktiv, levande landsbygd i Söderhamn) 20-års jubileum fick svara på.
Under kvällen hade berättelser om Allis start och verksamhet varvats med korta … ?

Evastina Bender: Kanske kan något förfärligt leda till något bättre?

Opinionskrönikor Jag såg först Madison Paxton bakom ett berg av pudersockrade rom-kakor och croissanter. Det var dagarna efter Trump blivit president, och hon hade då kräkts i flera dagar, en inte alldeles ovanlig reaktion till nya … ?

Nordebo: Främlingsfientlighet som regeringsunderlag

Opinionskrönikor Moderaterna har haft det på tungan länge, utan att riktigt våga öppna munnen. Men nu blev det inre trycket, från djupare regioner i partiet, så stort att bekännelsen slank över läpparna. ?