Mycket av filmen utspelar sig tillsammans med Henny From och Elvira Redlund i en epa-traktor.
1 av 3

"Hjärta Norsjö" – en film om tjejer i glesbygd

Film.
Hur är det att vara 15 år, tjej, och glesbygdsbo? Sophia och Lisa Josephson vill med sin film "Hjärta Norsjö" fylla ett tomrum i svenska tonårsskildringar. De har åkt med i Elvira Redlund och Henny Froms epa-traktor, och imorgon är det smygpremiär.
Västerbottens-Kuriren
Publicerad 5 januari kl. 11:34

En puttrande epa-traktor, glimtar av Henny och Elvira i framsätet och ett snötäckt Norsjö som bakgrund. Långa, personliga samtal, skratt och allvar. I filmen "Hjärta Norsjö" står Henny From och Elvira Redlunds vänskap, framtidstankar och relationen till Norsjö i fokus.

– En film som den här är något vi velat göra länge. Det känns overkligt, men också kul såklart, att den är klar, säger Lisa Josephson.

Hon sitter just nu i Stockholm, upptagen med att mixa ljudet. I Olofsfors utanför Nordmaling befinner sig hennes syster, Sophia. Hon berättar att hon knappt sovit på flera dagar. Det är mycket nu, konstaterar de. Imorgon visar de för första gången "Hjärta Norsjö" på platsen allt handlar om.

– Det kommer vara speciellt. De som sitter där i biosalongen, det är ju de som är med på filmen, säger Sophia.

I ett och ett halvt år har de följt Henny From och Elvira Redlund genom Norsjös slingriga småvägar, genom sorg och framtidsfunderingar. De har skildrat livet på skolan, fritidsgården, vid matbordet men framförallt bakom ratten.

– Det är en dokumentär om deras liv, och om deras tankar kring framtiden. Elvira vill stanna i Norsjö, medan Henny drömmer om att flytta. Samtidigt som den skildrar två tonårsliv, så finns även de stora politiska frågorna där. Om urbanisering, och hur det påverkar de som bor på glesbygden, säger Lisa.

Det började för kring två år sedan. Nordmalingsystrarna har studerat film på skolan Biskops-Arnö och jobbat ihop sedan 2009. I bakhuvudet har de alltid haft sin egen uppväxt, som ung tjej i en glesbygdskommun. Och hur den verkligheten aldrig fick synas på film.

– Vi började med filmen 2014. Då kände vi att det saknades en bild av ungdomar i Norrland, och speciellt unga tjejers liv på glesbygden. Det ville vi förändra, säger Sophia.

Efter ett besök hos alla niondeklassare i Norsjö träffade de Elvira, och hennes bästa kompis Henny. Där hittade de två personer som kapslade in allt de ville berätta.

– De var avslappnade, väldigt roliga och hade lite olika tankar kring livet i Norsjö. Så vi frågade om vi fick följa dem, och det fick vi, säger Lisa.

Grundbulten i den 65 minuter långa filmen är att utmana den stereotypa bilden av glesbygd, och norra Sverige.

– Det finns en stereotypisk skildring av norrlänningen. Det är äldre machomän eller någon konstig filur. Vi ville skapa något för och om tjejer i glesbygd, säger Sophia.

Under processen har deras egen bild på glesbygden utmanats och förändrats.

– På något vis hade vi en tanke om att de flesta unga ändå längtade bort, vilket är konstigt då vi själva är uppvuxna i Nordmaling. Men vi märkte snabbt att det inte stämmer. Det är inte svart eller vitt, något vi ville skildra i filmen, säger Lisa.

– Men den urbana normen är ändå väldigt stark. Elvira vill gå gymnasiet i Norsjö, men det läggs ner och hon måste gå i Skellefteå. De som vill stanna kanske inte kan, och då är det inte så konstigt att folk flyttar, fortsätter Sophia.

Sedan de drog igång projektet har debatten om stad kontra land och norra Sverige kontra södra Sverige tagit plats i det offentliga samtalet på ett helt annat sätt än tidigare.
– Vi märker att det finns ett bubblande engagemang för de här frågorna, och att fler kände samma sak som oss, att det fattades berättelser från glesbygd. Det känns jättekul, säger Lisa.

Henny och Elviras tonårsliv har redan tagits emot väl. I mars 2015 vann "Hjärta Norsjö" filmtävlingen Tempo Pitch och de har tilldelats ett antal stipendier. Under våren väntar en offentlig premiär på ett annat ställe än Norsjö och en plats i SVT:s tv-tablå.

För Henny och Elvira, vars tonår finns förevigade, känns det hela smått surrealistiskt.

– Det är nervöst, såklart. Det är lite läskigt att blotta sig på det här viset, det är en väldigt personlig film. Men det är också det som kommer göra att den glöder, säger Henny.

I bakgrunden hörs bruset från landsväg och klicket från en växelspak. Hon sitter i bilen, precis som så många gånger förut men den här gången utan filmteam.

– Vi var 15 år när de började filma, och jag är 18 år nu. När jag har tittat på filmen så märker jag hur vi har förändrats ganska mycket. Det var väldigt speciellt, och roligt, att bli filmad på det viset, säger hon.

Förväntningarna i Norsjö är höga. Att det görs en dokumentärfilm om samhället känns mäktigt, berättar Henny.

– Film handlar ofta om folk i storstaden, inte om oss. Men nu handlar det faktiskt om oss. Det är häftigt.

MARIA WALLIN/NORRAN

Annons
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten