Stora delar av kvarteret brandskadat

Umeå.
En stor brand startade på måndagskvällen i centrala Umeå. Druidgårdens gårdshus, intill Scharinska villan Öst på stan, började brinna. Vid 22-tiden på kvällen stod det klart att branden spridit sig till Vattenfalls lokaler som skadades allvarligt i branden.
Västerbottens-Kuriren
Uppdaterad 3 januari kl. 10:36

Huset som ligger på Storgatan i centrala Umeå fattade eld under måndagskvällen. Branden utvecklades under kvällen och räddningstjänst med cirka 40 anställda från Umeå, Holmsund och Sävar bekämpade branden i huskonstruktionen. Flera vägar i området fick spärras av för trafik. Storgatan och Döbelnsgatan var avstängda.

Den som ringde in larmet sade sig ha sett lågor slå ut ifrån gårdshusets fönster. Larmet om branden kom 18.42.

– När vi kom förbi såg vi lågor som slog ut från ett fönster på bottenvåningen och det var ordentligt med rök. Min make knackade på och de som bodde där kom ut. Det såg ut att brinna i taket på bottenplan, sa kvinnan som larmade, till VK.

Vid 20-tiden på kvällen hade branden spridit sig till vindskonstruktionen.

– Det var öppna lågor tidigare. Nu brinner det i byggnadskonstruktionen under taket, säger Anders Jonsson, vid räddningstjänsten, då.

Det fanns inga personer kvar i lokalen under brandsläckningsarbetet. Brandmännen jobbade med att försöka släcka elden både invändigt och utvändigt. Man använde sig av dimspikar, som tillför vatten utan att tillföra syre, för att släcka branden i husets konstruktion. Räddningstjänsten gick också in i Vattenfalls lokaler intill, dit man insåg att branden riskerade att sprida sig.

– Vi har personal där som bland annat plockar bort lite inventarier. Det är rökspridning i deras lokaler, men ingen brand, sa Jonsson tidigare under måndagskvällen.

Senare spred sig branden ändå in till Vattenfall, trots en brandvägg som finns mellan gårdshuset på Druidgården och Vattenfalls lokaler, men branden tog sig över den. Personal på den kundtjänst som finns på Vattenfall, som är igång dygnet runt, fick evakueras. Totalt jobbar närmare 300 personer på Vattenfall.

– En betydande del av vår kundservice i landet finns i Umeå, säger pressekreteraren Peter Stedt till VK.

Hur löser ni situationen nu?

– De som kan jobba hemifrån kommer att göra det. Många har den möjligheten. Dessutom har vi tagit fram ersättningslokaler på kontoren i Stockholm och Luleå om det visar sig att det blir en långvarig renovering. Både vatten och rök måste ju saneras.

Räddningstjänsten fick kalla in mycket hjälp till släckningsarbetet. Sent igår kväll var åtta brandbilar från Umeå, Sävar och Holmsund på plats.

Under den sena kvällen och tidiga morgonen var läget kritiskt med stor risk för spridning. Med hjälp av grävmaskiner revs övergångarna mellan fastigheterna för att branden inte skulle spridas.

Släckningsarbetet fortsatte under hela natten och det var först fram emot niotiden som räddningstjänsten sade sig ha full kontroll på branden.

NILS JONSSON
KAJSA LINDAHL
MATTIAS WENNBERG
JESSICA WENNBERG
STEFAN ÅBERG

Annons
Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Denna artikel beskriver det vi känner till just nu. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats. Läs mer här
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten