Umeå

Stora delar av kvarteret brandskadat

Publicerad 2 januari 2017 (uppdaterad 3 januari 2017)
Erika Åberg

Umeå En stor brand startade på måndagskvällen i centrala Umeå. Druidgårdens gårdshus, intill Scharinska villan Öst på stan, började brinna. Vid 22-tiden på kvällen stod det klart att branden spridit sig till Vattenfalls lokaler som skadades allvarligt i branden.

Huset som ligger på Storgatan i centrala Umeå fattade eld under måndagskvällen. Branden utvecklades under kvällen och räddningstjänst med cirka 40 anställda från Umeå, Holmsund och Sävar bekämpade branden i huskonstruktionen. Flera vägar i området fick spärras av för trafik. Storgatan och Döbelnsgatan var avstängda.

Den som ringde in larmet sade sig ha sett lågor slå ut ifrån gårdshusets fönster. Larmet om branden kom 18.42.

– När vi kom förbi såg vi lågor som slog ut från ett fönster på bottenvåningen och det var ordentligt med rök. Min make knackade på och de som bodde där kom ut. Det såg ut att brinna i taket på bottenplan, sa kvinnan som larmade, till VK.

Vid 20-tiden på kvällen hade branden spridit sig till vindskonstruktionen.

– Det var öppna lågor tidigare. Nu brinner det i byggnadskonstruktionen under taket, säger Anders Jonsson, vid räddningstjänsten, då.

Det fanns inga personer kvar i lokalen under brandsläckningsarbetet. Brandmännen jobbade med att försöka släcka elden både invändigt och utvändigt. Man använde sig av dimspikar, som tillför vatten utan att tillföra syre, för att släcka branden i husets konstruktion. Räddningstjänsten gick också in i Vattenfalls lokaler intill, dit man insåg att branden riskerade att sprida sig.

– Vi har personal där som bland annat plockar bort lite inventarier. Det är rökspridning i deras lokaler, men ingen brand, sa Jonsson tidigare under måndagskvällen.

Senare spred sig branden ändå in till Vattenfall, trots en brandvägg som finns mellan gårdshuset på Druidgården och Vattenfalls lokaler, men branden tog sig över den. Personal på den kundtjänst som finns på Vattenfall, som är igång dygnet runt, fick evakueras. Totalt jobbar närmare 300 personer på Vattenfall.

– En betydande del av vår kundservice i landet finns i Umeå, säger pressekreteraren Peter Stedt till VK.

Hur löser ni situationen nu? 

– De som kan jobba hemifrån kommer att göra det. Många har den möjligheten. Dessutom har vi tagit fram ersättningslokaler på kontoren i Stockholm och Luleå om det visar sig att det blir en långvarig renovering. Både vatten och rök måste ju saneras.

Räddningstjänsten fick kalla in mycket hjälp till släckningsarbetet. Sent igår kväll var åtta brandbilar från Umeå, Sävar och Holmsund på plats.

Under den sena kvällen och tidiga morgonen var läget kritiskt med stor risk för spridning. Med hjälp av grävmaskiner revs övergångarna mellan fastigheterna för att branden inte skulle spridas.

Släckningsarbetet fortsatte under hela natten och det var först fram emot niotiden som räddningstjänsten sade sig ha full kontroll på branden.

 

NILS JONSSON
KAJSA LINDAHL
MATTIAS WENNBERG
JESSICA WENNBERG
STEFAN ÅBERG

 • L

  Jag tror att de tappar byggnaden. I det avseendet att den brinner ner till grunden.

 • Företagaren

  Det brinner nog ned till grunden.

 • shärlock

  Har inte Vattenfall förstått att fixa till brandskydd på vindarna trots alla bränder på Ålidhem mfl ställen där det spridit sig över vinden??
  Dom som tar in så mkt nätavgifter för att ”bättra på” allting???

  • Magnus Fjellström

   Vad har Vattenfalls nätavgifter med deras brandskydd på kundsupporten att göra?

 • Fredrik N

  Vem är du som besitter dessa kunskaper om bekämpning av bränder samt räddningstjänster? När du inte vet anledningen till branden så känns det fel att kritisera både brandmän, sättet att bedöma, kommunen etc., speciellt om du hämtar din kunskap från media vilket tycks troligt.

  • Kämpa på

   Vem är du, som läser dig till att jag kritiserar brandmän? Dom gör så gott de kan. I övrigt synpunkter. Skulle förvåna mig om ledningen inom brandförsvaret, inte är självkritisk då vissa insatser sattes in för sent. Till exempel så borde insatsen på brandväggen mellan Vattenfallhuset och det hus där branden började, säkrats i ett tidigare skede. Med andra ord de som beslutar om insatser som brandmännen ska utföra. Mina synpunkter är amatörmässiga, men behöver för den skull nödvändigtvis inte vara fel. Branden på Ålidhem i minne, förstärker mina synpunkter. Att i tid ” offra” en byggnad kan påverka slutresultatet, så man på det sättet ändå får en begränsad skada. Dimspikar i all ära, men fullt vattenbegjutning initialt i denna typ av byggnad är att föredra. Dimspikar begränsar vattentillförseln alltför mycket. Återigen en stark räddningstjänst är synnerligen viktig, både personella som utrustningsmässigt. Ingen skugga på brandmännen som gjorde sitt yttersta inatt, bra kämpat.

   • Halmgubbe

    Fredrik är inte ensam om att läsa in kritik mot brandmännen i dina inlägg. Vad avses annars med påståenden av typen:
    * ”Felbedömning i initialskedet får katastrofala följder.”
    * ”Dimspikar i all ära, men fullt vattenbegjutning initialt i denna typ av byggnad är att föredra.”

    Det stämmer att amatörmässiga synpunkter inte behöver vara fel. Men vad tjänar det till att bara lista en hel del sådana synpunkter i detta skede, helt utan att ge grunder för dessa synpunkter, dvs. att ge dem som mer vilda spekulationer. Vad ligger t.ex. bakom din bedömning att kapaciteten är undermålig?

    • Kämpa på

     Synpunkter kallas det, inte spekulationer. Undermåligheten ligger främst i utrustning, en bil med kran är för lite, det märks tydligt på det sekvenser man kunnat se på media. Brandförsvaret är i allt väsentligt behov av bra utrustning. Att bilda sig en snabb och korrekt bild initialt är synnerligen viktigt rent allmänt. Än en gång ingen kritik mot brandmännen som kämpar så gott dom kan, efter de order dom får. Ingen nyhet att räddningstjänsten är i nedrustning, det har den som hängt med i media kunnat läsa sig till. Inte minst inom den fritidsbesatta räddningstjänsten.

     • Halmgubbe

      Synpunkter utan tydlig grund kan mycket väl kallas spekulation. Du hävdar igen att du inte är kritisk mot brandmännen, men väljer samtidigt att inte förklara den mest direkta kritiken du hade mot brandmännens agerande: ”Dimspikar i all ära, men fullt vattenbegjutning initialt i denna typ av byggnad är att föredra.” Och som sagt så saknas det grund för denna bedömning, som du själv också medgett är amatörmässig.

     • Kämpa på

      Du missar en väsentlig del i det jag skriver. Brandmännen lyder order, och det betyder i praktiken att den som ger order inte deltar i självaste grovjobbet. Således inte brandmännen. Svårt? Beslutet om att använda dimspikar fattas inte av brandmännen på ”golvet”. De används oftast med tanke på att begränsa vattenskador i samband med släckningsarbetet. Där brandhärden är relativt begränsad till exempel inne i väggar m m. Likväl som du har synpunkter så har jag mina. Men förstår att någon får ömma tår.

     • Halmgubbe

      Logiken blir mer och mer intressant. Den som fattar beslut under räddningsinsatsen är nu tydligen inte brandman.

     • Kämpa på

      En räddningsledare/ insatstchef har en annan kompletterande typ av utbildning , specialkompetens, befogenhet samt ansvar än en brandman. Än om räddningsledaren oftast är rekryterad i brandmannaledet. Med andra ord den som fattar beslut om insatser efter att skyndsamt och noga analyserat behovet av vilka insatser som måste till för att nå ett så bra resultat som möjligt.

     • Max

      Du tycker mycket men har inte kunskap ser jag. Dimspikar används för att släcka på rätt ställe. Du kan ha 10 hävare och blåsa på hur mycket vatten som helst utan effekt om du inte kommer åt brandhärden rätt. En dimspik kan istället vara helt rätt om man kommer åt på rätt ställe. Kanonbra och det går dessutom blåsa på bra mycket vatten med en dimspik. Ser ut som du tror att en dimspik bara ger lite dimma utifrån din kommentar… Det är inte för att begränsa vattenskador man använder dimspik, det är dock en positiv följd om man kommit åt på rätt ställe.

     • Max

      Fel. Brandmännen har mycket fria tyglar att agera. Man utför uppgifter, det är ingen som går och punktstyr var och en, som du verkar tro. Det skulle inte funka. Befälet skulle få otroligt mycket att göra och det skulle bli ineffektivt. Brandmännen är ju utbildade och en brandman kan mycket väl säga att ”här kan vi testa med dimspik”, kommunikation är viktig, åt båda håll.

  • Tage Brandbefäl

   F.d Umeåbo som nu flyttat och arbetar som insatschef (i en större kommun än Umeå) senaste 6 åren. Jag tycker också att det finns frågor som behöver besvaras utifrån det jag har sett rapporteras i media. I min organisation utvärderar vi alltid våra insatser öppet och transparent. Särskilt viktigt är denna typ av större insatser eftersom inget, eller ytterst få befäl eller organisationer i Sverige har vad man kan kalla erfarenhet av dessa. Vi har mängder av rutinartade insatser (typ lägenhetsbränder) som sällan medför särskilt hög belastning på organisationen i sin helhet och inte heller kräver så mycket direkt ledning. Ett befäl som ställs inför en större brand har sällan någon konkret erfarenhet att falla tillbaka på, även om det är det som görs i de allra flesta fall.

   Överlag så tycker jag också att gemene man ska sluta ge oss beröm bara för att vi dyker upp när någon ringer 112. Det är inte bra för någon eller för branschen som helhet att inte bli kritisk granskad. Kan passa på att ta död på myten om att vi riskerar våra liv i samband med insatser också. Vi bedriver (förhoppningsvis) kontrollerad, planerad och övad verksamhet där riskbedömning är grunden i alla arbetsuppgifter. Vi riskerar inte livet på vår personal. Den som tror något annat kan vända sig till Arbetsmiljöverket.

   //Befälet

 • shärlock

  Helt rätt .. jag trodde vattenfall ägde fastigheten.. tar tillbaka då men nätavgiften kan dom ju använda till att skydda sitt boende gm att stötta fastighetsägaren då.

  • Dr Watson

   Fortfarande ett argument off topic. Varför nämner du inte något kring vattenkraft, vindkraft, kärnkraft, vågkraft, elhandel etc? Osaklig motivering i mina ögon och ett argument baserat på otillräcklig kunskap om Vattenfalls verksamheter och kommersiell verksamhet överlag gällande fastigheter. Enough said!

 • Kim

  Vilken kompetens besitter du som underlag för dina åsikter?

  • Kämpa på

   Normal kompetens och konsekvenstänkande kommer man långt med. Kompetensen i sig är inget underlag, utan ett verktyg för att utfallet ska bli så bra som möjligt.

 • KGB

  Det är bara att hoppas på att det liksom vid Ålidhemsbranden blir en rättslig prövning av brandkårens insats.

  • Frågande

   Försäkringsbolaget/en torde kräva en opartisk utredning. Huset där branden startade i 2,5 timmar innan den genom en brandvägg togs sig vidare, till vattenfalls byggnad, väcker en hel del frågor.

Just nu: Trafikolycka i Umeå

Umeå En olycka med flera fordon har inträffat på Västerslätt.
Enligt uppgift till… ?

Pyramidspelsutredning flyttad

Pyramidspelsutredning flyttad

Umeå  Polisutredningen kring det misstänkta pyramidspelet Nanoclub, som fått starkt… ?

Läs berättelser från hUMEnity:

Läs berättelser från hUMEnity:

Umeå En vänlig gest betyder så mycket. Här är några av berättelserna som skickats in… ?

Berätta om din vardagshjälte!

Berätta om din vardagshjälte!

Umeå Har du fått hjälp av en främling, mötts av en varm och vänlig gest eller blivit… ?

De blev årets UF-företag

De blev årets UF-företag

Umeå Nu har årets UF-företag i Västerbotten utsetts.
Årets UF-företag i Västerbotten… ?