Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

I stadshuset håller de med varandra

Kulturkrönikor.
Hur ska vi tolka Lennart Holmlunds ilska mot VK och de andra politikernas dåsighet? Det frågar sig krönikör Lars Böhlin efter de ljumma reaktionerna på VK:s skriverier om slöseriet i Umeå kommun.
Lars Böhlin
Publicerad 15 december 2016 kl. 19:00

En del påstår att debattens vågor går höga i Umeå. I vissa delar må det stämma, men ibland är tystnaden nog så talande. Den där tystnaden som kommer sig av att många politiker egentligen är överens och inte är intresserade av att diskutera.

Ta VK:s skriverier de senaste två veckorna om Samhällsbyggnadskontoret. Det har handlat om personer som följt med på tjänsteresor utan att det finns någon anledning, men eftersom ingen ska känna sig utanför har hela ledningsgruppen fått åka. Eller att man ger surfplattor till fler än vad som skulle kunna vara motiverat – men även det har motiveras utifrån någon sorts sammanhållning.

Ska vi tolka det som att det annars finns risk för mobbning i den kommunala sandlådan?

Att låta sig bjudas av leverantörer är dock inte roligt, eftersom det gränsar till mutor.

När det gäller sådant här brukar det vara öppet mål för oppositionen att anklaga och vara indignerad. Men i Umeå ylar inte den borgerliga oppositionen, vilket syntes med all tydlighet i gårdagens VK. Anders Ågren (M) ville inte uttala sig där men skriver på sin blogg att nöjesresor för skattepengar inte är acceptabelt men avslutar med följande smekning: ”Vi utgår från att alla följer de riktlinjer och regler som vi politiskt har tagit beslut om, oavsett det gäller resor eller annat.”

Peder Westerberg (L) bloggar under rubriken ”Helt vansinnigt”, fast då handlar det om försäljningen av Vasaskolan.

Hör ni också hur oppositionen snarkar?

Men är ingen upprörd?

Jodå, Lennart Holmlund. Vem annars?

Fast han rasar mot artikeln som handlar om två avtackningar där kommunen gått ifrån sin egna regler och menar att det är ”dålig stil” av VK att namnge personerna som avtackades. En av dem var en ”som alltid ställde upp och gav information om ekonomiska frågor”. Jag antar att det betyder att han skötte sitt jobb på ett föredömligt sätt. Men om kommunanställda är bra på sitt jobb, borde det ge dem bättre lön, inte nödvändigtvis en fest för 80 000 kronor. Annars är det tillåtet för dem som vill tacka en snäll kollega att göra det med egna pengar.

Hur ska vi tolka Holmlunds ilska mot VK och de andra politikernas dåsighet? Är det så att de politiker och tjänstemän som rör sig i stadshuset är överens om sitt resebehov, och nöjet att låta sig inspireras av Barcelona?

Och visst är det bra med nya intryck. Men nästa gång skulle kommunen till exempel kunna kunna skicka hemsjukvårdarna eller skolornas bespisningspersonalen för att inspireras av Barcelona. Det skulle inte skada.

Se fler krönikor av Lars Böhlin
Lars Böhlin
Följ Lars Böhlin
Annons
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten