Kulturkrönikor

I stadshuset håller de med varandra

Publicerad 15 december 2016

Kulturkrönikor Hur ska vi tolka Lennart Holmlunds ilska mot VK och de andra politikernas dåsighet? Det frågar sig krönikör Lars Böhlin efter de ljumma reaktionerna på VK:s skriverier om slöseriet i Umeå kommun.

En del påstår att debattens vågor går höga i Umeå. I vissa delar må det stämma, men ibland är tystnaden nog så talande. Den där tystnaden som kommer sig av att många politiker egentligen är överens och inte är intresserade av att diskutera.

Ta VK:s skriverier de senaste två veckorna om Samhällsbyggnadskontoret. Det har handlat om personer som följt med på tjänsteresor utan att det finns någon anledning, men eftersom ingen ska känna sig utanför har hela ledningsgruppen fått åka. Eller att man ger surfplattor till fler än vad som skulle kunna vara motiverat – men även det har motiveras utifrån någon sorts sammanhållning.

Ska vi tolka det som att det annars finns risk för mobbning i den kommunala sandlådan?

Att låta sig bjudas av leverantörer är dock inte roligt, eftersom det gränsar till mutor.

När det gäller sådant här brukar det vara öppet mål för oppositionen att anklaga och vara indignerad. Men i Umeå ylar inte den borgerliga oppositionen, vilket syntes med all tydlighet i gårdagens VK. Anders Ågren (M) ville inte uttala sig där men skriver på sin blogg att nöjesresor för skattepengar inte är acceptabelt men avslutar med följande smekning: ”Vi utgår från att alla följer de riktlinjer och regler som vi politiskt har tagit beslut om, oavsett det gäller resor eller annat.”

Peder Westerberg (L) bloggar under rubriken ”Helt vansinnigt”, fast då handlar det om försäljningen av Vasaskolan.

Hör ni också hur oppositionen snarkar?

Men är ingen upprörd?

Jodå, Lennart Holmlund. Vem annars?

Fast han rasar mot artikeln som handlar om två avtackningar där kommunen gått ifrån sin egna regler och menar att det är ”dålig stil” av VK att namnge personerna som avtackades. En av dem var en ”som alltid ställde upp och gav information om ekonomiska frågor”. Jag antar att det betyder att han skötte sitt jobb på ett föredömligt sätt. Men om kommunanställda är bra på sitt jobb, borde det ge dem bättre lön, inte nödvändigtvis en fest för 80 000 kronor. Annars är det tillåtet för dem som vill tacka en snäll kollega att göra det med egna pengar.

Hur ska vi tolka Holmlunds ilska mot VK och de andra politikernas dåsighet? Är det så att de politiker och tjänstemän som rör sig i stadshuset är överens om sitt resebehov, och nöjet att låta sig inspireras av Barcelona?

Och visst är det bra med nya intryck. Men nästa gång skulle kommunen till exempel kunna kunna skicka hemsjukvårdarna eller skolornas bespisningspersonalen för att inspireras av Barcelona. Det skulle inte skada.

 • nisse grävare.

  våra skattepengar ska räcka till tre rätters middagar och surfplattor, jag funderar på att söka politisk asyl i Danmark,

 • Lasse

  Lennart Holmlund reaktioner är skrämmande,det visar bara att det är han som fött den kultur som tycks råda! Vi kommunchefen är så fantastiskt bra och duktiga ,så vi kan gott unna oss att använda skattebetalarnas pengar för våra egna utsvävningar,för att inte tala om andra fullständigt galna idéer,som Operan,Väven,mmmmm, det är ju våra ledande politikers egna bollhav, fjärran från skola,barnomsorg,äldrevård..

 • Algot

  Umeå. Mer slöseri.

 • ..tyst i husen…tipptapptipp

  Ni har väl inte grävt till botten än ;)

 • Antibyråkrat

  Jag promenerade runt stadshuset/K4 och såg alla kontorsbyggnader.
  Det verkar finnas tjänstemän och politiker för en miljonstad !

  • midvinterblot

   Du har helt rätt. Nu är det dessvärre så att detta gjorts möjligt genom att de så kallade ”umeborna” duperats och aningslöst köpt storhetsvansinnet, livligt understödda av kreti och pleti. Denna sakernas ordning har ju genomförts av de sk förtroendevalda. Fortsätt lita på dessa eller ta hunden med och flytta åt Sthlm där hundar åker billigt. Fortsätt också att rösta slentrianmässigt. Köp samma prenumeration.

 • Lasse

  Kan verkligen inte förstå vad som är lågt med denna presentation,verkar i högsta grad vara saklig och faktaunderbyggd,finns inget relevant i det Holmlund anför,bara skitsnack!

 • nisse bagare

  jaa tyvärr så är det så vi hänger med huvudet å skäms över våra val.

Var är fredsrörelsen i denna tid av upprustning?

Kulturkrönikor En fredsrörelse av det slag som tidigare funnits, så som Elin Wägner och Barbro… ?

2017 i snabb sammanfattning

Kulturkrönikor I dessa tider är det viktigt att en tidning är på hugget, så jag tänkte redan… ?

Konstnärliga klassklyftor hotar demokratin

Kulturkrönikor 2017 måste bli året då konstnärernas yrkesvillkor slutligen kommer upp på… ?

Vågar Obama benåda visselblåsaren Snowden?

Vågar Obama benåda visselblåsaren Snowden?

Kulturkrönikor En benådning skulle förstärka bilden av en president som upprätthåller… ?

Gretas affär och en klänning till protest

Kulturkrönikor En av de bästa protester mot konsumtionshysteri jag sett.
Nu är julhandeln över… ?

Sara Meidell

Kulturredaktionen
Telefon: 090-17 60 38
sara.meidell@vk.se

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Folksjäl med skygglappar

Folksjäl med skygglappar

Kultur I en tredelad reportageserie reser Pia Sjögren i Australien, happy-go-lucky-landet framför andra, men med en självbild där koloniseringen av urfolken inte får plats. ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Rasism dödar den australiska drömmen

Rasism dödar den australiska drömmen

Kultur I Australien ökar rasismen liksom på många andra håll i världen – men tätt följer också en argare och skarpare proteströrelse, i musiken och från ursprungsfolken. ?

Julkryss i kulturens sjuksalar

Julkryss i kulturens sjuksalar

Kultur I årets julkryss tar vi rygg på Svt:s Fråga doktorn. Det blir, bland annat, frågor om författande läkare, sjuksköterskor på film och operans döende sopraner.Ni har till den 9 januari att klura ut svaren. Lycka till! ?

Mest läst på kultur