Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.

Alla utsläpp räknas – även i Umeå

Kulturkrönikor.
Motsägelser är vanliga i Umeå. Det konstaterar Lars Böhlin om en kommun som vill vara miljövänlig, bygga fler vägar och motsätter sig en flygskatt.
Lars Böhlin
Publicerad 1 december 2016 kl. 19:00

Det talas mycket om faktaresistens numera. Att vi inte tar in de fakta som finns utan hellre lyssnar på uppfattningar som stämmer överens med våra egna åsikter.

Och med sociala medier sägs vi befinna oss i bubblor som filtrerar bort personer som tycker annorlunda.

Som så ofta tror jag det där är överdrivet, men det är å andra sidan bara vad jag tror.

Men den eventuella faktaresistensen kan ta sig många former, som att vi erkänner fakta men inte bryr oss om att agera på den.

Ta bara växthuseffekten som fortsätter pågå medan vi försöker parera den på de sätt som vi tror att vi klarar av. Fast kommer det förslag som på något sätt angriper våra sätt att leva är vi snabba att förklara att det där fungerar inte. Eller så är effekten för liten. Eller så är det någon annan någon annanstans som borde göra mer. Vi gör ju ändå så mycket, till exempel sorterar vi våra sopor.

I dagarna kom det till exempel ett förslag på flygskatt. På en inrikesresa skulle det bli 80 kronor i skatt och flyger vi till andra världsdelar, mer än 6 000 kilometer bort, blir det 240 kronor. Att det här förslaget kommer från regeringen beror på att flyget ansvarar för stora utsläpp och att flyget skattemässigt har stora fördelar, framför allt jämfört med bilen.

Snabbt var många ute och förklarade att det där fungerar inte. Umeå kommunalråd Hans Lindberg (S) skriver på sin blogg att en flygskatt är ineffektiv, och samtidigt skulle det få stora samhällsekonomiska konsekvenser med ”tusentals förlorade jobb, flera miljarder kronor i BNP-förlust bara under det första året, och över en halv miljon färre passagerare årligen”.

Ineffektivt och stora konsekvenser? Låter aningen motsägelsefullt.

Men motsägelser är vanliga i Umeå. Här sägs vi vara miljövänliga tack vare ett flertal elbussar och många cyklister, samtidigt byggs det en ringled för ökad biltrafik och så tillkommer köpcentrum dit vi tar bilen. En del av oppositionen tycker inte att det räcker, utan vill att det ska vara gratis parkering i centrum.

Tycker du att jag raljerar? Det är lätt hänt, jag är själv pigg på att flyga och det händer att jag tar (bensindriven) bilen så jag är ingen miljömässig ängel.

Men låt oss erkänna att alla utsläpp räknas, oavsett om vi anser att de är nödvändiga. Om du ska flyga kan du inte titta upp mot himlen och ropa att ”jag måste flyga för jobbets skull, så de här utsläppen räknas inte”.

Det funkar inte så. Allt räknas, även utsläpp som kommer från en stad som kallar sig miljövänlig.

Se fler krönikor av Lars Böhlin
Lars Böhlin
Följ Lars Böhlin
Annons
FÖLJ ÄMNEN
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten