Debattartiklar
Peder Westerberg (FP), Veronika Kerr (KD) Mattias Larsson (C) och Anders Ågren (M) anser att Hans Lindberg (S) kan fråga företrädaren Lennart Holmlund om råd. FOTO: HANNA ERIKSSON

Umeå går mot underskott för tredje året i rad

Publicerad 1 november 2016

Debattartiklar Problemet är att sedan före detta kommunalrådet Lennart Holmlund överlämnade ansvaret inom (S) till Hans Lindberg och den ”nya” generationen av socialdemokrater, så är det inte längre viktigt att hålla budget. Det skriver Alliansens fyra företrädare i Umeå.

Kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S) försvarar i en debattartikel (21/10) Socialdemokraternas ekonomiska politik i Umeå. Han skyller på tidigare kommunledningar, utan att verka känna till att (S) har styrt Umeå sedan 1994. Han själv har suttit i fullmäktige sedan år 2002 men skyller på investeringar som tidigare kommunledning har godkänt.

Lindberg glömmer det faktum att det är kommunfullmäktige som beslutat om budget och investeringar år efter år, där han själv har suttit 14 år i rad och röstat på Socialdemokraternas förslag. Men nu är det plötsligt företrädarens Lennart Holmlunds fel att (S) inte lyckas hålla budget. Tala om ett dåligt ledarskap!

Vi förstår inte vad Lindberg anser vara ”populistiskt” och ”käbbel” i Allianspartiernas kritik. Vi har inför Umeåborna redogjort för den ekonomiska situationen, och vad det försämrade läget med 140 miljoner kronor beror på: dels skatteprognosen från regeringen (skatteintäkter och bidrag) vilken är ganska dramatisk för Umeås kommuns räkning med 70 miljoner kronor för 2017, dels så sänker regeringen samtidigt den statliga ersättningen till kommunerna för ensamkommande barn och unga, vilket för 2017 innebär en försämring för kommunen med cirka 70 miljoner kr. Allt detta således kopplat till saker som står utanför Umeå kommuns direkta kontroll. Att Umeå kommun måste revidera antagen budget har inget att göra med tidigare investeringar.

Problemet är att sedan före detta kommunalrådet Holmlund (S) överlämnade ansvaret inom (S) till Hans Lindberg och den ”nya” generationen av socialdemokrater, så är det inte längre viktigt att hålla budget.

Under Lindbergs ledning är Umeå kommun på väg mot ett underskott för tredje året i rad. (S) har nu för andra gången på fyra månader röstat ned Alliansens förslag att vidta åtgärder för att minimera det prognostiserade underskottet för 2016. Likaså bröt Lindberg och övriga inom (S) mot de rekommendationer som RKR (rådet för kommunal redovisning) hade meddelat hösten 2015 beträffande hur en kommun ska hantera balanskravsresultatet. Detta trots påpekande från både tjänstemännen inom Umeå kommun och de förtroendevalda revisorerna.

Lindberg och övriga Socialdemokrater beslutade att smita undan balanskravsresultatet och eventuella krav på återbetalning av underskott som vi dragit på oss. Från Allianspartierna yrkade vi att vi skulle följa synpunkterna från revisionen och Rådet för Kommunal redovisning. Likaså yrkade vi avslag på att finansiera det så kallade arbetsmiljöprojektet (försöket med sextimmarsarbetsdag till en kostnad av ca 5 miljoner kr), genom att försämra resultatet för innevarande år. Det är nu en av orsakerna till att Umeå kommun kommer göra ett underskott för 2016.

Sen är det sant att Allianspartierna inte alltid är överens i olika frågor. Det är fullt naturligt. Vi är fyra olika partier. Men då har Lindberg det betydligt värre i sitt eget parti. Han kanske borde börja med att försöka styra sitt eget parti, med alla olika nämndordföranden, innan han har synpunkter på hur samarbetet mellan Allianspartierna fungerar. Inom Socialdemokraterna i Umeå spretar det ju betänkligt, vilken vi kan se i diverse lokala S-bloggar, S-pressmeddelanden och utspel månad efter månad. Där är ju vissa nämndordföranden öppet stolta över att man struntar i att genomföra nödvändiga besparingar inom nämnden för att hålla sin budgetram. Tala om uppror mot Lindbergs politiska ledarskap!

Lindberg borde nog börja ta politiken på allvar. Det går inte att skratta bort problemen, och förneka dem. Allianspartierna hittar inte på de ekonomiska problemen. De är reella.

Avslutningsvis ett tips. Om Socialdemokraterna uppriktigt vill bjuda in till politiska diskussioner om budget och annat, så gör man inte det genom att offentligt förolämpa de andra partiernas ledande företrädare. Men Lindberg är ju fortfarande ganska ny och oerfaren i sammanhanget, så någon i hans närhet kanske kan hjälpa honom med detta i fortsättningen? Att lyfta telefonluren och fråga Lennart Holmlund om råd är ju ett enkelt första steg.

Anders Ågren, kommunalråd, M
Peder Westerberg, gruppledare, L
Mattias Larsson, gruppledare, C
Veronica Kerr, gruppledare, KD

 • Tänk positivt om framtiden

  Känn lugnet, till fastighetsskatten höjs då blir det mer klirr
  kassan och alla fasta avgifter och lite högre skatt hamnar rätt då är det bara att
  fortsätta tills räntan höjs då blir det minus på sociala vård skola omsorg igen..

 • Ville-Valle

  Glöm inte bort att det är val igen om knappt två år…

 • Johnny

  Den där låtsas-oppositionen (Alliansen) har ju vart med å fattat alla de beslut om spekulativa överinvesteringar som gjort att Umeå hamnat i den här situationen. Försöker med 6 timmars arbetsdag, extremt omtyckt av personalen, är ju kaffepengar i sammanhanget. Snacka om ansvarslösa politiker. Det bästa umeborna kan göra 2018 är att straffa ut både S och M eftersom deras ständiga samarbete kallat ”umeandan” är problemet. Centern, Arbetarpartiet och Vänstern är väl de partier som åtminstone tidvis visat att de kan tänka sig bryta med galenskaperna så de är väl bästa bland dåliga alternativ.

 • liss

  Undrar vad MP gör och vilka beslut de fattar för landet och Umeå i miljöns tecken . Men i Umeå har de varit med att fatta beslut att riva det gamla lasarettet, ett friskt hus. De håller väl med S i alla budget fattade beslut.

Norrlands städer bör visa ledarskap och ta ansvar för tillväxten

Norrlands städer bör visa ledarskap och ta ansvar för tillväxten

Debattartiklar (2017-03-25) Norrlands andel av Sveriges befolkning fortsätter att minska…. ?

replik: Skidanläggning positiv för Tavelsjö

Debattartiklar (2017-03-24) Henrik Sundén vill mörklägga Tavelsjö – i sitt inlägg (23/2) där… ?

Nya regler skadar företagande

Nya regler skadar företagande

Debattartiklar (2017-03-24) Förslaget till nya regler för beskattning av ägarledda företag… ?

Fortfarande stora behov av vattenförbättringsåtgärder

Fortfarande stora behov av vattenförbättringsåtgärder

Debattartiklar (2017-03-23) Vattendragens ekosystem har påverkats av flera olika mänskliga… ?

Vår glömda arbetsmiljö

Vår glömda arbetsmiljö

Debattartiklar Det pratas om arbetsmiljö men vem bryr sig om vår arbetsmiljö, skriver… ?

Ola Nordebo

Ledarredaktionen
Telefon: 090 - 17 60 77
ola.nordebo@vk.se
Nordebos blogg

Debattartiklar till VK:
debatt@vk.se
Insändare till VK:
ordetfritt@vk.se

Nordebo: Det är så här det börjar när fascismen försöker ta över inifrån

Opinionskrönikor Det är så här det börjar, när fascismen försöker ta över inifrån.
I Vita huset styr nu en anhängare av tortyr. Muren mot Mexiko ska byggas. Trumps rådgivare, tidigare chefen för högerextrema Breitbart News, Steve Bannon … ?

Malin Rönnblom: Kommer landsbygden att överleva?

Opinionskrönikor Kommer landsbygden att överleva? var den avslutande frågan som vi i panelen på Allis (Aktiv, levande landsbygd i Söderhamn) 20-års jubileum fick svara på.
Under kvällen hade berättelser om Allis start och verksamhet varvats med korta … ?

Evastina Bender: Kanske kan något förfärligt leda till något bättre?

Opinionskrönikor Jag såg först Madison Paxton bakom ett berg av pudersockrade rom-kakor och croissanter. Det var dagarna efter Trump blivit president, och hon hade då kräkts i flera dagar, en inte alldeles ovanlig reaktion till nya … ?

Nordebo: Främlingsfientlighet som regeringsunderlag

Opinionskrönikor Moderaterna har haft det på tungan länge, utan att riktigt våga öppna munnen. Men nu blev det inre trycket, från djupare regioner i partiet, så stort att bekännelsen slank över läpparna. ?