Insändare
Lavskrikan – ett hot mot skogsbruket i Norrland, menar insändarskribenten.

Lavskrikan hotar skogsbruket i norr

Publicerad 1 augusti 2016

Insändare (2016-08-01) Det finns cirka 50 000 par av lavskrika i Norrland. Förekomsten har sedan 1980 minskat med minst 10 procent fast troligare 25 procent. Den är inte rödlistad. Det förmodas att förekomsten fortsätter att långsamt minska eftersom skogen förändras.

Det är ett möjligt att förekomst av lavskrika med ny lagtillämpning kan förhindra tilltänkt avverkning i en väsentlig del av Norrlands skogar.

Sedan finns det förstås massvis med andra mer utsatta arter där lagen nu kommer att tillämpas …

Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen fastställde vid midsommar riktlinjer för hur artskyddsförordningen skall tillämpas. Den första tillämpningen med de färska riktlinjerna gjordes sista juni.

Fem avverkningar i Hälsingland stoppades, de skulle försvåra för fyra lavskrikefamiljer. Skogsstyrelsen trodde att populationsnedgången var stor i den aktuella delen av Hälsingland och att avverkningarna kunde bidra till pågående nordförskjutning av sydgränsen för denna nordliga art.

Kvarstår avverkningsförbudet efter initierad domstolsprövning kommer myndigheterna att finna tillämpningar där kraven för avverkningsförbud sänks. Det kan teoretiskt sluta med att upp till möjligen närmare hälften av alla planerade avverkningar i Norrland stoppas för att inte missgynna lavskrika.

Vill Sverige verkligen ha denna balans mellan artbevarande och skogsbruk? Det frågar sig tydligen också generaldirektörerna för Naturvårdsverket och Skogsstyrelsen, som bett regeringen tillsätta en utredning.

Tidigare generaldirektören för Skogsstyrelsen, som borde veta, har nyligen framfört ”Regeringen och politiken måste ta ansvar för de avvägningar som rimligen måste göras. Det är redan tillräckligt tydligt att de tolkningar av gällande regelverk som nu görs efter bästa förmåga av tjänstemän leder över styr. Se över och skriv om lagstiftningen så att skogsbrukande blir möjligt i Sverige.”

Så bollen spelas nu över till politikerna, hur vill de ha det?

Dag Lindgren, pensionerad
skogsprofessor vid SLU Umeå

  • KGB

    Jag tolkar det som en utslag av de allmer övernitiska tjänstemän. Vi kommer att få se fler sådanan här anomalier sett ur EU-perspekti. Sverige skall ju alltid vara bäst i klasen och det med råge! Det skulle vara intressent att se något så sådant här mål hos EU-domstolen.

Sverige är så obegripligt

Sverige är så obegripligt

Åsikter Hur kan det komma sig att så stor procent av befolkningen känner förtroende för… ?

Rättvisa skatter krävs

Rättvisa skatter krävs

Insändare Enligt min uppfattning så tycker jag att det är dags att inför en rättvis… ?

Bjud hem en flykting

Bjud hem en flykting

Insändare Om inte våra minderåriga barn kan umgås och samspela med varandra när ska vi då… ?

Era svar räcker inte

Era svar räcker inte

Insändare Tror dessa herrar att kommuninvånarna är dumma och saknar intellektuell… ?

Nya mysiga Vasaplan känns osäker

Nya mysiga Vasaplan känns osäker

Åsikter Kommunen har bestämt att mysiga miljöer med uterestauranger ska kombineras med… ?

Ola Nordebo

Ledarredaktionen
Telefon: 090 - 17 60 77
ola.nordebo@vk.se
Nordebos blogg

Debattartiklar till VK:
debatt@vk.se
Insändare till VK:
ordetfritt@vk.se

Nordebo: Det är så här det börjar när fascismen försöker ta över inifrån

Opinionskrönikor Det är så här det börjar, när fascismen försöker ta över inifrån.
I Vita huset styr nu en anhängare av tortyr. Muren mot Mexiko ska byggas. Trumps rådgivare, tidigare chefen för högerextrema Breitbart News, Steve Bannon … ?

Nordebo: Främlingsfientlighet som regeringsunderlag

Opinionskrönikor Moderaterna har haft det på tungan länge, utan att riktigt våga öppna munnen. Men nu blev det inre trycket, från djupare regioner i partiet, så stort att bekännelsen slank över läpparna. ?

Evastina Bender: En lögn är trots allt en lögn

Opinionskrönikor Mycket är nytt med 2017. Har till exempel just flyttat in i en ny plånbok, en pepitarutig sådan från hipster coola Kavu. Den har såna enormt starka kardborreband som knäppning att jag knappt kan … ?

Sofia Nerbrand: Skattechocken för småföretagare måste stoppas!

Opinionskrönikor Varför startar man ett företag egentligen? För de allra flesta är det för att förverkliga en dröm, att skapa något, att få arbeta efter eget huvud. Att tjäna pengar är en drivkraft, men för väldigt … ?