Detta är en debattartikel. Det betyder att innehållet är skribentens egna uppfattning.

replik: Rasistiska anklagelser om rasism

Debattartiklar.
(2016-07-20) Här blir Gunnar Olofssons text direkt obehaglig; han bygger en rasistisk och antisemitisk bild av judar som kollektiv. Det skriver Ulf Öfverberg om debattinlägget Fullt utvecklad rasism i israel.
Västerbottens-Kuriren
Publicerad 19 juli 2016 kl. 21:53

Missuppfattningar och hörsägner staplas på felaktigheter och blir till en lögn. Den rasism Gunnar Olofsson anklagar Israel för blir han själv skyldig till; genom byggandet av en nidbild skapar han sin egen rasistiska diskurs av Israel och av juden. Det är allvarligt att Palestinagrupperna har en sådan person i sina led.

Gunnar Olofsson påstår att Israel är en rasistisk stat där både palestinier och kristna förföljs. I verkligheten är Israel det enda landet i Mellanöstern där antalet kristna ökar. I dess grannländer råder förföljelse, förtryck, etnisk rensning och/eller folkmord av kristna och andra minoriteter.

Tvärtemot vad Gunnar Olofsson skriver har israeliska regeringar av olika politisk färg länge försökt att minska klyftan mellan den judiska majoriteten och den arabiska minoriteten. I år, 2016, antog det israeliska parlamentet Knesset och den israeliska regeringen en femårig ekonomisk plan för utveckling och förbättring av levnadsvillkoren för den arabiska minoriteten som benämns som ”historisk” av arabisk-judiska NGO:s som arbetar för jämlikhet. Inte undra på att 77 procent av de arabiska israelerna uppger att de vill leva i Israel i stället för i något annat land!

Visst finns det fortfarande omfattande socioekonomiska skillnader mellan den arabiska minoriteten och den judiska majoriteten. Men sociala och ekonomiska skillnader är inte detsamma som rasism!

Vägarna som finns tillgängliga för bara israeler är inte heller exempel på rasism, vilket Gunnar Olofsson ger sken av. Israeliska regeringens motiv är inte att skapa en permanent situation utan agerar i stället tillfälligt på dödliga hot mot sina medborgare.

Det kan inte kallas för rasism.

Gunnar Olofssons tangerar antisemitism när han skriver: ”Om israelerna kunde befria sig från sin rasism, och sin syn på sig själva som överlägsna andra människor …”

Här blir Gunnar Olofssons text direkt obehaglig; han bygger en rasistisk och antisemitisk bild av judar som kollektiv. Precis det som han själv anklagar just Israel för att göra mot andra.

Ulf Öfverberg

Generalsekreterare Svensk Israel-information

Annons
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten