Detta är en debattartikel. Det betyder att innehållet är skribentens egna uppfattning.

replik: Gaza måste få framtidstro

Debattartiklar.
(2016-07-19) FN har i en rapport från förra året konstaterat att Gaza riskerar att bli obeboeligt 2020 om inte avgörande förändringar sker. Det skriver Staffan Granér i en replik på Ship to Gaza är inte svaret av Ewa Jonsson.
Västerbottens-Kuriren
Publicerad 18 juli 2016 kl. 22:15

Ewa Jonssons (KD) utgångspunkt är att Israels regering har rätt att själva bestämma om man behöver följa internationell rätt eller inte. Följaktligen blir det upp till Israel att avgöra om den palestinska befolkningen i Gaza ska få möjlighet att bygga upp ett livskraftigt och självförsörjande samhälle, öppet mot omvärlden, eller inte. Den palestinska civilbefolkningen har sedan Israel blockad mot Gaza trädde i kraft 2007 utsatts för kollektiv bestraffning och förvägrats möjligheten att resa till Västbanken, att fiska i sitt vatten och att handla med omvärlden. Israel har upprättat en buffertzon som upptar en tredjedel av Gazas jordbruksmark, i själva verket den bästa jordbruksmarken, där israelisk militär tar sig rätten att beskjuta palestinska bönder. FN har i en rapport från förra året konstaterat att Gaza riskerar att bli obeboeligt 2020 om inte avgörande förändringar sker.

Jonsson är i bästa fall felinformerad om statistiken gällande Gazas import och export. Enligt de israeliska myndigheternas egna uppgifter, publicerade av FN-organet OCHA, har i genomsnitt 370 lastbilar anlänt till Gaza dagligen under senaste kvartalet, inte 700 som Jonsson hävdar. Sedan blockaden trädde i kraft har i genomsnitt 129 lastbilar anlänt per dag. Under det senaste kvartalet har 7 lastbilar i genomsnitt lämnat Gaza med varor dagligen, inte 400 som Jonsson påstår. Från det att blockaden trädde i kraft och fram till i dag har endast 1,03 lastbilar lämnat Gaza dagligen. Under de två sista åren innan blockaden trädde i kraft lämnade 21 lastbilar Gaza dagligen.

I ett försök att smutskasta Ship to Gaza kopplar Jonsson samman våra målsättningar med Hamas, samt IS/Daesh. Men listan över organisationer som kräver att Israel häver blockaden av Gaza omfattar även FN, IMF, Världsbanken, EU, Kyrkornas världsråd, Stefan Löfvens nuvarande regering, Fredrik Reinfeldts tidigare regering samt det parti Ewa Jonsson tillhör.

Vill man stävja den osäkerhet som just nu präglar Mellanöstern, måste vi gemensamt bidra till att den palestinska befolkningen i Gaza ges försörjningsmöjligheter och att dess unga ges framtidstro. Vi seglar till Gaza i höst, som en del av Womens’ boat to Gaza, eftersom världssamfundet misslyckats med att genomföra de påtryckningar som krävs för att häva Israels blockad av Gaza.

Staffan Granér

Mediesamordnare för Ship to Gaza Sverige

Annons
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten