Debatten om israel och Palestina går vidare med tre repliker på två olika debattinlägg. Alla tre repliker är förkortade.
TT
Detta är en debattartikel. Det betyder att innehållet är skribentens egna uppfattning.

replik: Israeliska palestinier är inte diskriminerade

Debattartiklar.
(2016-07-19) Ingenstans nämns att palestinierna som bor i Västbanken och Gaza styrs av Hamas och Fatahs lagar, skriver Ola Lundgren i en replik på Fullt utvecklad rasism i Israel av Gunnar Olofsson 16/7.
Västerbottens-Kuriren
Publicerad 18 juli 2016 kl. 22:05

I fredags levererade Gunnar Olsson, ordförande i Palestina gruppen i Borås en samling anklagelser mot staten Israel för rasism.

Bland annat hänvisas det till en påstått yttrande från fru till en parlamentsledamot om en önskan om att judiska barnmorskor och läkare skulle förlösa hennes barn. Även om det vore sant så är det fortfarande inget bevis om fullt utvecklad rasism i Israel. Vad vi i dag kallar för israeliska palestinier har samma rättigheter som alla Israeler. Faktum är att israeliska sjukhus regelbundet behandlar patienter från områden som styrs av palestinska myndigheten, trots att det faktiskt är både Fatah och Hamas ansvar. Men jag antar att det kostar på att smuggla in vapen och gräva tunnlar. Så frågan är då varför ett land med fullt utvecklad rasism som Gunnar Olsson påstår skulle lägga skattepengar på att behandla palestinier det går inte ihop i mitt huvud. Såvida inte Gunnar Olsson far med osanning.

Det som också går igen är att är att ingenstans nämns att palestinierna som bor i Västbanken och Gaza styrs av Hamas och Fatahs lagar. Så jag kan ha vissa svårigheter att tro att det finns diskriminerande lagar i Israel emot palestinier, då de som har israeliskt medborgarskap har samma rättigheter som vanliga medborgare och de som bor i självstyrande områden styrs som jag sagt ovan av helt andra regler än Israels.

Det är också synd att inte Gunnar Olsson tar upp att man bara haft ett enda val i Palestina, förtjänar inte palestinierna att få mer ett enda val? Om inte jag minns fel kräver deras konstitution att nya val skall hållas var fjärde år? Vilket betyder att de sitter på tionde året av en fyraårig ämbetsmanna period. Varför Sverige genom vår feministiska regering inte ställt krav på medborgerliga rättigheter och regelbundna demokratiska val för det palestinska folket som villkor för erkännandet av Palestina är bortom mitt förnuft.

Ola Lundgren

Annons
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten