Debattartiklar

Lyssna på FN-gruppen – häv häktningen av Assange

Publicerad 2 mars 2016

Debattartiklar (2016-03-03) FN:s arbetsgrupp mot godtyckliga frihetsberövanden (UNWGAD) har fastställt att kvarhållandet av Julian Assange är maktfullkomligt och i strid med artiklarna 9 och 10 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna samt med flertal artiklar av den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter. Assange bör gå fri uppger i UNWGAD och påpekar att Sverige är signatär i båda konventioner på vilka beslutet är baserat.

FÖLJ ÄMNEN

Sverige bestred inte utredningens legitimitet utan man deltog och besvarade kommunikationen som skickades av FN:s juristgrupp. Emellertid, efter att beslutet fällde Sverige, sade myndigheterna att man inte skulle inrätta sig till det. Ett FN-organ kan inte anses stå ”över” en svensk domstol, heter det.

Den internationell människorätts- organisation Human Rights Watch har hårt kritiserat detta ställningstagande som ”allvarligt skadat Sveriges rykte”. Avvisandet till ett sådant FN-organs beslut anses kunna bidra till en försämring i människorättssituationen i världen. Genom liknande beslut kunde UNWGAD åstadkomma frigivning av Aung San Suu Kyi i Burma, Washington Post- journalist Jason Rezaian i Iran, president Mohamed Nasheed i Maldiverna. Etcetera. Mig veterligen, utöver Egypten, är Sverige det enda land som har avvisat ett sådant FN-beslut, något som knappast kan hjälpa Sverige att få en plats i FN:s säkerhetsråd i kommande valet i juni.

Den norske juristen Mads Andenas, då ordförande i UNWGAD, avslöjade nyligen att USA försökte med politiska påtryckningar påverka sammanställningen av en rapport om Assange.

Varför trycker USA på? Justitiedepartementet tillkännagav 2015 att det finns en pågående FBI brottsutredning mot Wikileaks ”i avvaktan på framtida åtal”; Assange blir då åtalad enligt USA:s Patriotic Act som definierar särskilda databrott som terroristattacker, samt dataintrånglagen CFAA (Computer Fraud and Abuse Act, 1-a). Vicepresident Joe Biden har redan beskrivit Assange som ”cyber terrorist”.

Självklart kommer en utlämningsanhållan framföras om Assange skulle häktas i Sverige. Gällande terroristbrott behöver regeringen inte ta fallet till rätten för att verkställa en utlämning – för i så fall gäller svenska terroristlagen och inte utlämningslagen.

Därför är Assange under politisk asyl på Ecuadors ambassad. Han flydde inte från den svenska rättvisan, har ej nekat förhör med åklagaren och är inte heller åtalad. Därtill har chefsåklagaren Eva Finné, efter att ha minutiöst granskat fallet, meddelat att: ”Jag anser inte att det finns anledning att misstänka att han har begått våldtäkt.”

Sverige borde inrätta sig efter beslutet i FN-arbetsgruppen och häva häktningen av Wikileaks grundare Julian Assange.

Marcello Ferrada de Noli
 professor och ordförande i Swedish Doctors for Human Rights

Vinterväghållningen i Umeå fungerar inte

Vinterväghållningen i Umeå fungerar inte

Debattartiklar (2017-03-27) Varför fungerar inte snöröjningen i Umeå? Svaga grupper drabbas på… ?

Norrlands städer bör visa ledarskap och ta ansvar för tillväxten

Norrlands städer bör visa ledarskap och ta ansvar för tillväxten

Debattartiklar (2017-03-25) Norrlands andel av Sveriges befolkning fortsätter att minska…. ?

replik: Skidanläggning positiv för Tavelsjö

Debattartiklar (2017-03-24) Henrik Sundén vill mörklägga Tavelsjö – i sitt inlägg (23/2) där… ?

Nya regler skadar företagande

Nya regler skadar företagande

Debattartiklar (2017-03-24) Förslaget till nya regler för beskattning av ägarledda företag… ?

Fortfarande stora behov av vattenförbättringsåtgärder

Fortfarande stora behov av vattenförbättringsåtgärder

Debattartiklar (2017-03-23) Vattendragens ekosystem har påverkats av flera olika mänskliga… ?

Ola Nordebo

Ledarredaktionen
Telefon: 090 - 17 60 77
ola.nordebo@vk.se
Nordebos blogg

Debattartiklar till VK:
debatt@vk.se
Insändare till VK:
ordetfritt@vk.se

Nordebo: Det är så här det börjar när fascismen försöker ta över inifrån

Opinionskrönikor Det är så här det börjar, när fascismen försöker ta över inifrån.
I Vita huset styr nu en anhängare av tortyr. Muren mot Mexiko ska byggas. Trumps rådgivare, tidigare chefen för högerextrema Breitbart News, Steve Bannon … ?

Malin Rönnblom: Kommer landsbygden att överleva?

Opinionskrönikor Kommer landsbygden att överleva? var den avslutande frågan som vi i panelen på Allis (Aktiv, levande landsbygd i Söderhamn) 20-års jubileum fick svara på.
Under kvällen hade berättelser om Allis start och verksamhet varvats med korta … ?

Evastina Bender: Kanske kan något förfärligt leda till något bättre?

Opinionskrönikor Jag såg först Madison Paxton bakom ett berg av pudersockrade rom-kakor och croissanter. Det var dagarna efter Trump blivit president, och hon hade då kräkts i flera dagar, en inte alldeles ovanlig reaktion till nya … ?

Nordebo: Främlingsfientlighet som regeringsunderlag

Opinionskrönikor Moderaterna har haft det på tungan länge, utan att riktigt våga öppna munnen. Men nu blev det inre trycket, från djupare regioner i partiet, så stort att bekännelsen slank över läpparna. ?