Detta är en debattartikel. Det betyder att innehållet är skribentens egna uppfattning.

Lyssna på FN-gruppen – häv häktningen av Assange

Debattartiklar.
(2016-03-03) FN:s arbetsgrupp mot godtyckliga frihetsberövanden (UNWGAD) har fastställt att kvarhållandet av Julian Assange är maktfullkomligt och i strid med artiklarna 9 och 10 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna samt med flertal artiklar av den internationella konventionen om medborgerliga och politiska rättigheter. Assange bör gå fri uppger i UNWGAD och påpekar att Sverige är signatär i båda konventioner på vilka beslutet är baserat.
Västerbottens-Kuriren
Publicerad 2 mars 2016 kl. 22:16

Sverige bestred inte utredningens legitimitet utan man deltog och besvarade kommunikationen som skickades av FN:s juristgrupp. Emellertid, efter att beslutet fällde Sverige, sade myndigheterna att man inte skulle inrätta sig till det. Ett FN-organ kan inte anses stå ”över” en svensk domstol, heter det.

Den internationell människorätts- organisation Human Rights Watch har hårt kritiserat detta ställningstagande som ”allvarligt skadat Sveriges rykte”. Avvisandet till ett sådant FN-organs beslut anses kunna bidra till en försämring i människorättssituationen i världen. Genom liknande beslut kunde UNWGAD åstadkomma frigivning av Aung San Suu Kyi i Burma, Washington Post- journalist Jason Rezaian i Iran, president Mohamed Nasheed i Maldiverna. Etcetera. Mig veterligen, utöver Egypten, är Sverige det enda land som har avvisat ett sådant FN-beslut, något som knappast kan hjälpa Sverige att få en plats i FN:s säkerhetsråd i kommande valet i juni.

Den norske juristen Mads Andenas, då ordförande i UNWGAD, avslöjade nyligen att USA försökte med politiska påtryckningar påverka sammanställningen av en rapport om Assange.

Varför trycker USA på? Justitiedepartementet tillkännagav 2015 att det finns en pågående FBI brottsutredning mot Wikileaks ”i avvaktan på framtida åtal”; Assange blir då åtalad enligt USA:s Patriotic Act som definierar särskilda databrott som terroristattacker, samt dataintrånglagen CFAA (Computer Fraud and Abuse Act, 1-a). Vicepresident Joe Biden har redan beskrivit Assange som ”cyber terrorist”.

Självklart kommer en utlämningsanhållan framföras om Assange skulle häktas i Sverige. Gällande terroristbrott behöver regeringen inte ta fallet till rätten för att verkställa en utlämning – för i så fall gäller svenska terroristlagen och inte utlämningslagen.

Därför är Assange under politisk asyl på Ecuadors ambassad. Han flydde inte från den svenska rättvisan, har ej nekat förhör med åklagaren och är inte heller åtalad. Därtill har chefsåklagaren Eva Finné, efter att ha minutiöst granskat fallet, meddelat att: ”Jag anser inte att det finns anledning att misstänka att han har begått våldtäkt.”

Sverige borde inrätta sig efter beslutet i FN-arbetsgruppen och häva häktningen av Wikileaks grundare Julian Assange.

Marcello Ferrada de Noli
professor och ordförande i Swedish Doctors for Human Rights

Annons
FÖLJ ÄMNEN
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten