Debattartiklar
7 Väggmålning som fanns i Sarajevo från 2003 fram till 2005. Varefter den togs ner, eller målades över. Skribentens syster tog kortet 2004. foto: genom skribentens försorg

Ohämmad nationalism/rädsla kan leda till katastrof överallt

Publicerad 10 juli 2015

Debattartiklar (2015-07-11) Folkmordet i Srebrenica för i dag 20 år sedan var kulmen på den politik som fördes av den bosnienserbiska separatisterna. Det finns en hel del att lära sig från detta folkmord i Bosnien. Framför allt om vad ohämmad nationalism, muslimhat och rädslan för ”den andre” kan orsaka. Vad fördomar, nationalism och missbruk av historien kan leda till.
Det skriver Mirza Hota. Bosnienkännare som under åtskilliga år deltagit i diskussionen om konflikten – till exempel i svenska tidningar, också i VK.

FÖLJ ÄMNEN

I dag, den 11 juli 2015, är det 20 år på dagen sedan den bosnienserbiske befälhavaren Ratko Mladic den FN-skyddade enklaven Srebrenica. Under en veckolång kampanj avrättades drygt 7 000 muslimska män och pojkar. Mördandet pågick i 10-tal dagar och drygt 1 000 människor till mördades i en rad bakhåll då de försökte nå territorium som kontrollerades av den bosniska regeringen.

Både krigsförbrytartribunalen i Haag och ICJ, den mellanstatliga internationella domstolen har kommit fram till att det rörde sig en välplanerad mordoperation vars syfte var att helt eller delvis utplåna den bosnienmuslimska befolkningen i Srebrenica och östra Bosnien.

Folkmordet i Srebrenica var också kulmen på den politik som fördes av den bosnienserbiska ledarskapet med Radovan Karadzic i spetsen. 1992 hade bosnienserbiska separatister kommit fram till att deras mål var en ”separation av folken och upprättandet av gränser där Serber bodde” och ett strävan mot att se till att Drina-floden upphör som gräns mellan Serbien och serber som bodde i Bosnien-Hercegovina.

Det var en plan för en homogen, etnisk ren stat som skulle införlivas med Serbien och serbiskt-erövrade områden i Kroatien som redan hade ”rensats” året innan.

Redan i början av april hade man med hjälp av den jugoslaviska armén, serbiska säkerhetsstyrkor och paramilitära grupper både från Bosnien och Serbien samt Karadzic-stödda extremister erövrat 60 procent av Bosnien, med massakrer koncentrationsläger och etnisk rensning som följd.

Under de tre och halv år som följde mördades tiotusentals människor runtom östra och nordvästra Bosnien, i Hercegovina och under belägringen av Sarajevo. De som kom undan massakerna flydde till ställen som Srebrenica, Zepa eller Gorazde, småstäder som nu fylldes med folk som hade flytt i ren desperation undan ett folkmord var nu fångar i små så kallade ”skyddade enklaver” som i själva verket var inte alls skyddade.

Fyra år efter folkmordet i Srebrenica kom FN-rapporten om folkmordet där den dåvarande generalsekreteraren Kofi Annan erkände att FN hade genom sin hållning i förhållande till den serbiska militära och politiska ledningen gjort sig medskyldiga till folkmordet.

Annan kallade det för: appeasement (eftergiftspolitik) och pekade ut bland annat förre FN-generalsekreteraren Boutros Boutros-Ghali, FN-generalen Bertrand Janvier och Yasushi Akashi.

Enligt rapporten så hade det internationella samfundet under hela kriget i Bosnien försökt förhandla med vad som var en ”skrupulös och mordisk regim” och att det enda sättet att stoppa aggressionen mot Bosnien Hercegovina var genom militära medel. FN-rapporten medgav också att vapenembargot mot den bosniska regeringen gjorde att landets armé inte kunde försvara sin befolkning.

Det internationella samfundets eftergiftspolitik i Bosnien slutade dock inte med Srebrenica. Oförmågan eller oviljan att se den serbiska regimen i Belgrad och deras klienter i Bosnien som de skrupulösa mördare de var, ledde till att de behandlades som samarbetspartners även i efter folkmordet i Srebrenica – vid förhandlingsbordet i Dayton och deras militanta nationalistiska politik som slutade med folkmord plågar Bosnien än i dag.

Det finns så klart ljusglimtar, jag skrev tidigare i år att etno-nationalismens tid i Bosnien närmar sig sin slut, inte nödvändigtvis för att alla bosnier har hittat tillbaka till varandra (man har en hel del brobyggande kvar att göra) utan för att man sitter i samma båt.

Det kan dock inte förnekas att trots att Radovan Karadzic är i dag tillsammans med Ratko Mladic i Haag, där bägge är åtalade för folkmord, så har hans politiska arv förts vidare av bland annat nationalistiska politiker i Republika Srpska där folkmordsförnekelse, historierevisionism och diskriminering är numera institutionaliserad.

Med andra ord så skördar bosnier än i dag eftergiftspolitikens ruttna frukt.

Det finns en hel del att lära sig från folkmordet i Bosnien. Framför allt om vad ohämmad nationalism, muslimhat och rädslan för ”den andre” kan orsaka. Den bosniske fotografen Ziyah Gafic brukar dagligen lägga upp bilder från massgravar i Bosnien på sin FB-vägg, bilder på klockor, skor, familjebilder och så vidare under rubriken: ”En fotografi om dan håller fascismen borta.”

För min del så har jag försökt hålla fascismen borta genom de senaste åren att skriva om Bosnien och Srebrenica, framför allt på årsdagen, och vad det betyder för mig. I grunden så handlar om att påminna folk, framför allt i Sverige om vad fördomar, till och med nationalism, missbruk av historien – det vill säga myter och drömmar om etniskt-homogena och därmed ”harmoniska” samhällen – kan leda till.

För dem som tror att det ”kan aldrig hända i Sverige”, kan jag bara säga att så brukade vi säga i forna Jugoslavien också …

Mirza Hota

 • Staffan

  Tycker du verkligen att det forna Jugoslavien är att jämföra med nuvarande Sverige?
  Slovener, serber,kroater, montenegriner, bosnier, herzegoviner, kosovoalbaner och kanske ytterligare någon folkgrupp skulle Tito, under tvång, göra till ett folk, ett kommunistiskt.
  Menar du på fullt allvar att jämtlänningarna, dalmasarna, skåningarna, östgötarna m.fl. skulle bilda nationalistiska grupper som i förlängningen kunde mynna i ett inbördeskrig.
  Eller kanske du menar de nyfascistiska grupperna som omfattar mindre än tre hundra aktiva
  personer i vårt land? I valet fick den gruppen 0,017 % av valmanskåren. Ingen direkt grogrund för maktövertagande precis.
  Eller menar du den autonoma vänstern som ju är betydligt större men vars våld inte kan beskrivas som omfattande.
  Nej, jag undrar faktiskt vad du menar då gör en sådan jämförelse med Sverige? Att liksom bara antyda utan att ha på fötterna är ju bara dumt.
  Nationalismen i Sverige är blågula flaggor som möter fotbollshjältar i Kungsträdgården.
  Synd på en i övrigt bra artikel.

  • JTS_pinky

   Alltså jag tror att du missuppfattar vad han försöker säga.
   Det är nog ingen risk att ”jämtlänningarna, dalmasarna, skåningarna, östgötarna
   m.fl. skulle bilda nationalistiska grupper som i förlängningen kunde mynna i
   ett inbördeskrig.” Som du säger utan att Sverige är inte lika
   ”homogent” land som det brukade vara. d.v.s. att blonda och blåögda ”infödda
   svenskar” måste samsas med nya generationer av svenskar som har
   invandrarbakgrund med alla problem det innebär. Nya svenskar som inte alltid
   kommer från Nordeuropa eller baltstaterna. Utan från, Sydeuropa, Afrika, Asien
   och Mellanöstern.

   Det finns ju ändå en eller en mängd
   anledningar till att SD har rekordsiffror just nu och jag tror faktiskt inte
   att det handlar om terrorism eller enbart muslimer. Tar man just Bosnien som exempel eller tanken
   om Storserbien, så handlar det i grunden om att binda ihop alla delar av f.d.
   Jugoslavien där serber bodde. Ett slags ”lebensraum” för serber där de kunde
   liksom vara ”fria.” Problemet var bara att det oftast bodde en massa kroater
   eller bosniaker eller kosovoalbaner, slovener osv. Den där harmonin och ”friheten”
   som serber eftersträvade innebär en kampanj som slutade med folkmord. Där en
   stor mängd människor dödades och fördrevs, sattes i läger osv. Så nej, jag tror
   inte han menar att dalmasarna, skåningarna, östgötarna skulle börja bråka med
   varandra utan att folk som liksom inte ”passar in.” eller är främmande och
   uppfattas som ”hotfulla.”

 • JTS_pinky

  Enligt den friande domen mot Naser Oric så kunde inte åklagarsidan bevisa att bosniaker var ansvariga för förstörelse av dessa byar, eftersom serbiska styrkor använde tungt artilleri i byarna där det pågick strider. Serbiska styrkor använde sig också av stridsflyg. Domarkammaren slog fast att dessa byar var ”Militariserade” d.v.s. att det fanns förråd av vapen och annat logistik på plats. Samt att serbiska styrkor använde dessa byar som startpunkt för artilleri och infanteriangrepp mot de närliggande bosniakiska byarna” därmed hade bosniaker i området alla rätt att försvara sig.

  Vidare så står det i den friande domen att:

  Staden Srebrenica och kringliggande byar utsattes mellan april 1992 och mars 1993 för ständiga militära angrepp, inklusive artillerield, krypskyttattack, samt flyganfall. Varje attack följde ett mönster, serbiska soldater och paramilitärer omringade en bosniakisk by sen ställde man ett ultimatum till byborna att lägga ifrån sig de vapen de hade och därefter började man med eldgivning mot byn från såväl artilleri som infanterivapen. I de flesta fall , när de serbiska styrkorna väl intog en by så dödades befolkningen i dessa byar och deras hem förstördes. Under den här tiden så utsattes Srebrenica för eldgivning från artillerivapen på daglig basis, byn Potocari var framförallt utsatt då det var en knutpunkt i försvaret av Srebrenica. Andra bosniakiska byar var under ständig attack, allt detta resulterade enorma mängder flyktingar som strömmade mot Srebrenica samt ett stort antal dödsoffer. Bosniaker å andra sidan var inte alls förberedda för den förestående väpnade konflikten, det fanns oftast inga tyngre vapen i bosniakiska byar frånsett privatägda vapen så som pistoler och jaktgevär samt ett en del tyngre beväpning som redan fanns på plats i den lokala polisstationen i Srebrenica

  Till sist så säger domarkammaren att:

  Motståndsstyrkorna–som bestod av bosniaker som hade jagats bort från sina hem I östra Bosnien och de närliggande byarna hade en moralisk och lagmässig plikt att skydda den utsvultna bosniakiska befolkningen i Srebrenica från brutala serbiska angrepp på denna enklav. ”Under en period från april 1992 till mars 1993, bosniaker från Srebrenica företog ett antal räder mot serbiska byar, eller mot byar som de själva hade fördrivits ifrån tidigare, av serbiska styrkor. En av anledningarna till detta var förskaffa mat, vapen ammunition och militär utrustning. Serbiska styrkor som hade belägrat Srebrenica kontrollerade alla vägar till enklaven och de tillät inte humanitär hjälp att komma fram till Srebrenica. Mat och medicin som var nödvändigt för överlevnaden av enklaven kom inte fram. Som en konsekvens av detta så fanns det konstant och allvarlig matbrist i enklaven vilket ledde till att många dog av svält under vintern 1992/93.

  Källa: friande domen i fallet Naser Oric: http://www.icty.org/x/cases/oric/acjug/en/080703.pdf

Norrlands städer bör visa ledarskap och ta ansvar för tillväxten

Norrlands städer bör visa ledarskap och ta ansvar för tillväxten

Debattartiklar (2017-03-25) Norrlands andel av Sveriges befolkning fortsätter att minska…. ?

replik: Skidanläggning positiv för Tavelsjö

Debattartiklar (2017-03-24) Henrik Sundén vill mörklägga Tavelsjö – i sitt inlägg (23/2) där… ?

Nya regler skadar företagande

Nya regler skadar företagande

Debattartiklar (2017-03-24) Förslaget till nya regler för beskattning av ägarledda företag… ?

Fortfarande stora behov av vattenförbättringsåtgärder

Fortfarande stora behov av vattenförbättringsåtgärder

Debattartiklar (2017-03-23) Vattendragens ekosystem har påverkats av flera olika mänskliga… ?

Vår glömda arbetsmiljö

Vår glömda arbetsmiljö

Debattartiklar Det pratas om arbetsmiljö men vem bryr sig om vår arbetsmiljö, skriver… ?

Ola Nordebo

Ledarredaktionen
Telefon: 090 - 17 60 77
ola.nordebo@vk.se
Nordebos blogg

Debattartiklar till VK:
debatt@vk.se
Insändare till VK:
ordetfritt@vk.se

Nordebo: Det är så här det börjar när fascismen försöker ta över inifrån

Opinionskrönikor Det är så här det börjar, när fascismen försöker ta över inifrån.
I Vita huset styr nu en anhängare av tortyr. Muren mot Mexiko ska byggas. Trumps rådgivare, tidigare chefen för högerextrema Breitbart News, Steve Bannon … ?

Malin Rönnblom: Kommer landsbygden att överleva?

Opinionskrönikor Kommer landsbygden att överleva? var den avslutande frågan som vi i panelen på Allis (Aktiv, levande landsbygd i Söderhamn) 20-års jubileum fick svara på.
Under kvällen hade berättelser om Allis start och verksamhet varvats med korta … ?

Evastina Bender: Kanske kan något förfärligt leda till något bättre?

Opinionskrönikor Jag såg först Madison Paxton bakom ett berg av pudersockrade rom-kakor och croissanter. Det var dagarna efter Trump blivit president, och hon hade då kräkts i flera dagar, en inte alldeles ovanlig reaktion till nya … ?

Nordebo: Främlingsfientlighet som regeringsunderlag

Opinionskrönikor Moderaterna har haft det på tungan länge, utan att riktigt våga öppna munnen. Men nu blev det inre trycket, från djupare regioner i partiet, så stort att bekännelsen slank över läpparna. ?