PA Adsten

Straffas för dataintrånget

Umeå.
Erik Sundqvist gjorde intrång i kommunens datasystem för att påvisa bristerna. Nu har domen fallit.
Sven Björkland
Uppdaterad 29 januari 2015 kl. 14:50

VK har vid en mängd tillfällen berättat om det uppmärksammade dataintrånget i Umeå kommuns system som inträffade i slutet av 2013. Då upptäckte it-kontoret att någon hade gjort intrång genom att använda inloggningscertifikat som tillhörde personal på skolan.

Misstankarna riktades snabbt mot den då 16-årige Erik Sundqvist, som tidigare dömts för dataintrång mot kommunen och vid flera tillfällen försökt att påtala säkerhetsbristerna i it-systemet utan att få gehör för detta, vilket VK berättade om i torsdagens tidning.

Vid rättegången erkände han brott och nu döms han för dataintrång. Om han hade varit äldre hade han riskerat fängelse i tre månader, men hans unga ålder gör att påföljden bestäms till ungdomstjänst i 35 timmar.

Trots att det är bevisat att han påtalat bristerna innan brottet begicks, anser tingsrätten att det inte finns någon förmildrande omständighet i sammanhanget. Rätten menar att han hade oerhört goda datakunskaper och använde dessa till att bereda sig en mycket hög behörighet till informationen i kommunens datasystem.

Enligt Erik Sundqvist förstördes ingenting vid intrånget, vilket är uppgifter som inte har motbevisats.

Efter intrånget har kommunens lösenordsdatabas säkrats upp ytterligare. Dessutom har säkerheten höjts för den lokala it-strukturen på Dragonskolan, där Erik Sundqvist var elev.

Kommunen har med anledning av dataintrånget lämnat in ett ersättningsanspråk på nästan en halv miljon kronor. Skadeståndskravet kommer att hanteras i civilrättslig process efter att domen, som meddelades på torsdagen, har vunnit laga kraft. Det förutsätter dock att Umeå kommun väljer att driva vidare den delen, vilket inte är bestämt ännu.

- Eftersom vi måste driva skadeståndet civilrättsligt måste vi ta ställning till om det är värt att gå vidare efter att domen har fallit, och i så fall hur det ska göras. Samtidigt är det viktigt att det faktiskt blir något straff av det här brottet, sade Tommy Rampling, informationssäkerhetssamordnare på Umeå kommun, i en intervju med VK för några veckor sedan.

Annons
FÖLJ ÄMNEN
Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Denna artikel beskriver det vi känner till just nu. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats. Läs mer här
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten