Debattartiklar

replik: Regeringens skogspolitik är en dimridå

Publicerad 3 april 2014

Debattartiklar Man kan mena olika saker med skyddad skog. Och man kan räkna lite olika – efter behov. Naturvårdsverket säger att Sverige har fyra procent. Skogsindustrierna säger 27 procent!

FÖLJ ÄMNEN

Lena Ek säger (28/3) sex miljoner hektar. Men oklart av vad. Eller lite av varje. Hon är en slipad politiker.

Taktiken tycks vara att blanda äpplen och bananer på ett sätt som för en läsare till slut blir obedömbart. Hon glider mellan att, vid olika tillfällen, tala om skog/formellt skyddad skog/frivilligt avsatt skog/hela den svenska landmassan inklusive insjöar.

Men debatten om skogsskydd i Sverige handlar om en enda sak: Hur mycket produktiv artrik skogsmark som behöver skyddas för att Sverige ska kunna nå FN-mål, EU-direktiv och nationella miljömål?

Det råder konsensus bland ledande naturvårdsforskare och en samlad miljörörelse att dagens nivåer av skydd av produktiv skogsmark inte räcker på långa vägar.

Men regeringen vill inte skydda mer än 150 000 hektar ytterligare. Det saknas då några miljoner hektar för ett tillräckligt skydd enligt ovan. Sådana siffror är inte gripna ur luften. Det handlar om att arter inte kan överleva på hur små områden som helst, särskilt om det är mil emellan.

Detta kan alla förstå. Även Lena Ek förstår det, men väljer att dribbla bort det.

För att ytterligare grumla debatten om skogsskydd påstår sig regeringen i stället lita till fler ”frivilliga avsättningar”.

De borde enligt regeringens bedömning kunna öka med 200 000 hektar med hjälp av gröna skogsbruksplaner, eftersom man ”betror de privata markägarna och deras engagemang för den biologiska mångfalden”. (Vid en nyligen avslutad försöksverksamhet, ”Komet”, visade sig endast 1,4 procent av skogsägarna intresserade, trots väl tilltagen ersättning.)

Särskilt gröna är inte heller de nämnda skogsbruksplanerna, men ingen betvivlar att de kan användas på ett kreativt sätt, vilket för övrigt Sveaskog redan är inne på när man flyttar omkring sina avsatta områden, klassar ner naturskog till produktionsskog för att i stället ”skydda” till exempel tallplanteringar.

Ett slags ambulerande skogsskydd, som länge har förekommit inom ramen för FSC men nu kan vara på väg att bilda skola. Man frågar sig om det egentligen finns några frivilliga avsättningar eller om det helt enkelt är ett nytt namn på skog som inte ska huggas riktigt än.

Regeringens skogspolitik framstår till slut som en dimridå, bakom vilken döljer sig LRF, Skogsindustrierna och dess maskinburna underentreprenörer.

Thomas Tidholm

Försäkringskassan försvårar rehabilitering av utmattade

Försäkringskassan försvårar rehabilitering av utmattade

Debattartiklar (2017-02-17) Försäkringskassans nya tillämpning av regelverket med dess följder… ?

Restaureringen ödelägger i stället för att återställa

Restaureringen ödelägger i stället för att återställa

Debattartiklar (2017-02-16) Restaureringar av vattendrag – även bäckar som ej varit utsatta… ?

Svensk klimatpåverkan ökar

Svensk klimatpåverkan ökar

Debattartiklar (2017-02-16) Statistiken är en väckarklocka. Utvecklingen är precis den… ?

Tveksam rådgivare till klimatministern

Debattartiklar (2017-02-16) ”Sverige skall vara ett föregångsland och visa globalt ledarskap… ?

replik: Region Västerbotten får inte smitta sjukvården

Debattartiklar (2017-02-15) Nedläggningen av Region Västerbotten är glädjande. Detta både av… ?

Ola Nordebo

Ledarredaktionen
Telefon: 090 - 17 60 77
ola.nordebo@vk.se
Nordebos blogg

Debattartiklar till VK:
debatt@vk.se
Insändare till VK:
ordetfritt@vk.se

Nordebo: Det är så här det börjar när fascismen försöker ta över inifrån

Opinionskrönikor Det är så här det börjar, när fascismen försöker ta över inifrån.
I Vita huset styr nu en anhängare av tortyr. Muren mot Mexiko ska byggas. Trumps rådgivare, tidigare chefen för högerextrema Breitbart News, Steve Bannon … ?

Nordebo: Främlingsfientlighet som regeringsunderlag

Opinionskrönikor Moderaterna har haft det på tungan länge, utan att riktigt våga öppna munnen. Men nu blev det inre trycket, från djupare regioner i partiet, så stort att bekännelsen slank över läpparna. ?

Evastina Bender: En lögn är trots allt en lögn

Opinionskrönikor Mycket är nytt med 2017. Har till exempel just flyttat in i en ny plånbok, en pepitarutig sådan från hipster coola Kavu. Den har såna enormt starka kardborreband som knäppning att jag knappt kan … ?

Sofia Nerbrand: Skattechocken för småföretagare måste stoppas!

Opinionskrönikor Varför startar man ett företag egentligen? För de allra flesta är det för att förverkliga en dröm, att skapa något, att få arbeta efter eget huvud. Att tjäna pengar är en drivkraft, men för väldigt … ?