Umeå
Hanna Eriksson/arkiv

Yngve Gustafson hotad efter SD-besök

Publicerad 15 mars 2014 (uppdaterad 15 mars 2014)

Umeå Umeåprofessorn Yngve Gustafson försvarade geriatrikläkaren som försökte hindra Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons besök på Norrlands universitetssjukhus.

FÖLJ ÄMNEN

Nu har Gustafson fått ta emot hot i kommentarsfält samt på Flashback och Avpixlat.

Det skriver Folkbladet på nätet.

– Det har tydligen varit grova hot på Avpixlat under dagen (läs fredagen), men de värsta har rensats bort. Dem jag har läst i kväll handlar om att jag omedelbart ska avskedas och att jag är olämplig som läkare, säger Yngve Gustafson till Folkbladet.

På frågan om vilka det är som Gustafson tror ligger bakom hoten, svarar han till Folkbladet:

– Det är uppenbart att det är Sverigedemokrater, rasister och nazister som skriver.

Hela Yngve Gustafsons familj känner sig också stressad och hotad. Universitetets säkerhetsavdelning har kopplats in, enligt Gustafson, som dock poängterar att läkaren som stod i vägen för Åkesson har drabbats tio gånger mer av hot på olika nätsajter.

 • Gandalfdenvite

  Och allt detta enbart på grund av att Landstingets ledning lät Åkesson använda sjukhusets avdelning som en del i sin valrörelse. Landstingsledningen borde insett att syftet med detta besök främst var att provocera fram protester så att Sd kan fortsätta sin valtaktik att utmåla sig själva som utsatta för orättvis behandling av ”makten”!
  Hur kan någon ens överväga att lägga sin röst på ett parti med så uppenbart rasistiska/nazistiska anhängare, som använder dödshot för att skrämma kritiker till tystnad?

  • Hasse

   Ja det kan man ju undra. Liksom hur människor än idag röstar på kommunismen, dom slipper ju dessutom all form av kritiska frågor.

 • xxcvi

  Om man kollar på SD:s sida för Västerbotten verkar de inte tycka läkaren gjorde fel heller, så om det är Sverigedemokrater som hotar herrn så verkar ju det inte konsekvent med partiet i övrigt…

  • Gäst

   Jag vet verkligen inte vad jag skall tro om SD. Deras principprogram är i mina ögon stockkonservativt och ogenomtänkt, och innehåller några minst sagt obehagliga stycken om hur olika människogrupper skiljer sig i ”medfödd mänsklig essens”, men deras officiella åsikter är inte _uppenbart_ hatiska. Jag delar dem inte, och snacket om essens är irriterande ovetenskapligt nonsens, men utifrån programmet verkar SD ändå… hmm… _relativt_ harmlösa. Och deras officiella respons vad gäller den här händelsen har varit fullt resonlig.

   Men å andra sidan kom partiets grundare från rörelser som Bevara Sverige Svenskt som var öppet nynazistiska, och gång på gång har enskilda partimedlemmar betett sig på oerhört opassande sätt. Dessutom så uttrycker många personer som själva beskriver sig som SD-sympatisörer fullständigt horribla åsikter under nätets anonymitet, så nog lockar de till sig rasister alltid. Jag vet inte om SDs försök att städa upp inom de egna leden är för att de faktiskt inte håller med rasisterna, eller för att de bara vill framstå som mer rumsrena, utåt sett, för att komma åt mer politiskt inflytande.

   Jag ställer mig därför minst sagt misstänksam vad gäller SD, men jag tycker fortfarande att det bästa sättet att hantera dem är att ta debatten om deras faktiska politik. Finns där en dold rasistisk agenda inom partiet så är det inget man kommer åt genom att skrika slagord åt dem, och det får dem bara att se ut som martyrer. Och finns där ingen sådan agenda så förstör dylika attacker möjligheterna till dialog, vilket gör det omöjligt att övertyga SD om att de borde anamma ett mer liberalt partiprogram.

   Plus att attackerna tar fokus från den politiska arenan där striden egentligen borde utkämpas. Det är trots allt lätt för SD att försvara sig mot rasismanklagelserna
   genom att bara blåneka, och det flyttar uppmärksamheten från deras politik (där det finns gott om saker att kritisera dem för).

   (Politiker har dock inget på vårdavdelningarna att göra utan tillstånd från både personal och patienter, så jag tycker att de största misstagen i det här fallet verkar ha begåtts av landstingsledningen.)

   • Herr Nilsson

    Word brother!!!

   • Emmy

    För det första vill jag klargöra att jag varken röstar på SD eller vill ta SD i försvar, utan endast komma med ett litet klargörande angående ”medfödd essens”.

    Det finns vetenskaplig forskning som stöder idén om att människor kan ha en medfödd essens (se länkar nedan). Det står ingenting i SD:s partiprogram om att det här kan kopplas till etnicitet eller kön eller annat, utan det är ni/vi som läser programmet som gör dom tolkningarna. Idén om medfödd essens har debatterats av filosofer och vetenskapsmän sedan antiken och än idag finns ingen konsensus inom vetenskapen kring huruvida det finns eller inte finns en sån essens. Exempelvis har studier vid Karolinska Institutet visat att män och kvinnor har vissa olika medfödda egenskaper, vilket går emot idén att kön/genus är endast en social konstruktion. Det ena behöver ju förstås inte utesluta det andra, utan det kan ju finnas en mellanväg, alltså att kön skapas både biologiskt och socialt. Läs t.ex. här: http://www.dn.se/nyheter/vetenskap/konsskillnaderna-sma-i-vara-hjarnor/
    eller för ni som vill ha mer vetenskaplig källa: http://cdp.sagepub.com/content/17/1/52

    Sen är det förstås upp till var och en av oss om vi tror på denna forskning eller inte. Lyckligtvis lever vi i en värld där det är fritt att välja vad vi vill tro på.

 • Gäst

  Vänligen notera att läkaren som försökte stoppa besöket åberopade patientsäkerheten, INTE politiska åsikter. Med tanke på att landstingsledningen medgett att det var på grund av hotbilden som de inte informerat avdelningspersonalen tidigare, så verkar det inte vara en orimlig bedömning, eller hur? Snälla, läs artiklarna innan ni bestämmer er för att allt handlade om politik.

  (Yngve Gustafson är för övrigt en av de mest kompetenta och engagerade geriatriker jag någonsin mött. Han skräder inte orden, men ni kommer ha svårt att hitta en läkare som bryr sig mer om sina patienter än han.)

  • RealMiljonar

   Detta är strunt.
   Då kan man stoppa alla partierna för exakt samma anledning, men har inte hänt en gång på 40 år.

   • Anna

    Det kan ju också bero på att man i sådana fall också meddelar personalen i god tid i förväg om att politiker kommer. Där man informerar innan och säg att jag som extremt höger sjuksköterska kan byta mitt pass mot en annan dag så att besöket inte går ut över mitt arbete om socialdemokraterna kommer på besök. (I detta fall än mer förståeligt; jag skulle känna mig otrygg om jag hade härkomst från annat land eller var homosexuell om SD kom intågande på min arbetsplats med tanke på deras inte särskilt toleranta politik). Nu så fick de inte veta och jag har jobbat inom äldrevården och tro mig; om personalen är orolig – även om de sköter sina arbetsuppgifter – så snappas det upp och speciellt dementa patienter påverkas och blir oroliga och mer ”dementa”.

    • Thomas_har_vaknat

     Varför skulle du känna dig otrygg om du hade utländsk härkomst och homosexuell? Seriöst, vad trodde du skulle hända? …

   • Herr Nilsson

    Då kanske det är dags då, eller hur?
    Politiker i allmänhet och SD i synnerhet har inte där att göra.

   • Arvid

    All politisk verksamhet är stoppad. Nu var det ett så kallat ”studiebesök” som egentligen var ett politisk valrunda och borde inte ha tillåtits överhuvudtaget.

   • Gäst

    Du kan tro vad du vill om läkarens personliga motiv, men då lägger du orden i munnen på honom, och är inte det ungefär som att döma ut alla Sverigedemokrater som rasister?

    Och vad gäller patientsäkerheten så kan du väl hålla med om att det knappast är samma risk att det tar sig in demonstranter på avdelningen när t.ex. Centerpartiet är på besök, eller hur?

 • EVA

  Meningslöst att göra inlägg här för detta verkar vara en onyanserad missnöjeshörna där bara kritiker får komma till tals.

  • Gunnar Johansson

   Varför skrev du det här inlägget då?

 • GS

  Berätta, du som verkar insatt!

 • mm

  Dem som hotar Yngve och hans familj gör lika fel som när den dära läkaren råkade stoppa SD:aren.. vad spelar det för någon roll egentligen? Orka göra en stor grej av allt… Så funkar samhället och folken i nuet faktiskt.

 • Guttural

  Finns det några bevis för att det skulle vara sverigedemokrater som hotar honom eller skulle det kunna vara vem som helst?

 • Andreas

  Har du på riktigt missat att mer eller mindre _alla_ på avpixlat är rasister och SD-väljare? Kom in i matchen.

 • Umeåbo

  Jag tycker att man gjort en stor tabbe när man behandlar besökande riksdagsmän som man gjort. I Norrland måste vi nyttja varje tillfälle för att marknadsföra vår landsände hos makthavarna i Stockholm, oavsett vilken politiskt hemvist dessa har.
  Volvo borde tagit chansen att visa vad man kan men också tagit tillfället i akt för att beskriva de speciella förutsättningar som gäller för just Umeå-anläggningen, dvs långa transport-avstånd, bidrag till transporter, hur viktig anläggningen är för arbetstillfällen, infrastruktursatsningar etc.
  Geriatriken borde ha visat vad man är bra på men också tagit tillfället i akt att beskriva framtida behov tex på grund av ökad livslängd hos befolkningen
  Alla måste delta i arbetet med att sälja in norrland så vi finns med på varje politikers agenda

 • Gäst

  Mmm, men med tanke på SDs bakgrund så är de väl det enda parti som faktiskt behöver _påpeka_ att de inte tolererar rasism. För alla andra torde det vara självklart.

 • Gäst

  Berit, om du tror att en politiker utan någon som helst medicinsk utbildning kan utvärdera sjukvårdens kvalitet bara genom att gå ett varv runt en vårdavdelning, då tillskriver du politikerna betydligt större kompetens än de förtjänar.

  ”Studiebesöken” är inget annat än politiska jippon, oavsett parti, låt oss inte låtsas något annat.

 • Herr Nilsson

  Hör du ens dina egna tankar????!!!!!!!

 • Rättvisa

  Heja Yngve och den läkare som inte ville ha SD på besök. Det vittnar om civilkurage!

 • BobGrim

  Med tanke på järnrörsincidenten så vet man aldrig med SDs folkvalda. Dom verkar vara lite annars.

 • Gunnar Johansson

  Intressant uppdatering av den här nyheten:

  ”Västerbottens landstingsdirektör Anders Sylvan säger att det inte var läkarens sak att bedöma patientsäkerheten på avdelningen.

  – Klinikchefen hade sanktionerat besöket och det är klinikchefen som ansvarar för avdelningen.

  Sylvan anser att läkaren ifråga gjorde sjukhuset till ”en politisk arena”.

  – Medarbetarna har absolut rätt att uttrycka sin politiska åsikt, men man får inte ägna sig åt politisk agitation på sin arbetsplats, säger han till DN.

  Personalen som skrivit ett öppet brev hävdar att landstinget och Säpo hotat dem med uppsägning?

  – Jag känner inte till att någon hotats. Däremot vet jag att det uppstod en ordväxling mellan polisens personskydd och några av dem som protesterade, säger Anders Sylvan.”

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/lakare-sapo-och-landstinget-hotade-med-sparken-vid-sd-besok/

  • Gäst

   Jag vet inte hur det ser ut på Geriatriken, men värt att notera är att sjukvårdens klinikchefer inte är de som har de övergripande medicinska ansvaret för patienternas hälsa. Många (de flesta?) är för övrigt inte läkare.

Smart våg känner igen frukten

Smart våg känner igen frukten

Umeå Lägg på ett äpple, och vågen förstår själv att det är ett äpple – eller är det… ?

Riedl kräver stopp för fjärrstyrning av flygplatser

Umeå Riksdagsmannen Edward Riedl (M) kräver att regeringen sätter stopp för planerna… ?

Torrlägg Brännbollsyran

Torrlägg Brännbollsyran

Umeå Torrlägg Brännbollsyran, det är det enda rätta. Det menar Sveriges… ?

Blöt balanskonst i bassängen

Blöt balanskonst i bassängen

Umeå Vingligt, ganska blött (om du har dålig balans), riktigt jobbigt och oväntat… ?

Träna på vatten

Träna på vatten

Umeå Hur är det att träna på vatten?
Vingligt, blött och oväntat roligt faktiskt…. ?