Jimmie Åkesson stoppades av en läkare på NUS.
Torbjörn Jakobsson
1 av 2

Läkare stoppade Sverigedemokraterna

Umeå.
SD:s partiledare Jimmie Åkesson stoppades av en läkare när han skulle besöka NUS i går. Läkaren meddelade att han inte var välkommen eftersom det äventyrade patientsäkerheten.
Elin Turborn
Publicerad 13 mars 2014 kl. 09:10

Det är Västerbottensnytt som rapporterar om händelsen som inträffade när Sverigedemokraterna skulle göra ett studiebesök på geriatriken under onsdagen. Läkaren berättar för SVT att de inte fick kännedom om besöket förrän på morgonens personalmöte.

– Det blev en tryckt stämning. Folk blev ställda och det kändes som att många fick en klump i magen. Några hade hört att han skulle komma till Umeå men vi fick inte veta att han skulle besöka oss förrän idag, säger läkaren som vill vara anonym, till Västerbottensnytt.

Läkaren säger att det fanns en allmän känsla av olust och obehag och att läkaren kände sig tvungen att agera på grund av personalens nervositet.

– Det som är absolut viktigast inom vården är patientsäkerheten och arbetsmiljön. Patienterna påverkas när personalen är orolig eftersom mindre tid och energi riktas åt patienterna, säger läkaren till Västerbottensnytt.

När Jimmie Åkesson och hans team kom till avdelningen ställde sig läkaren i vägen och sa att deras närvaro utgjorde en risk för patientsäkeheten och att de därför inte var välkomna.

– Jag fick inget svar från honom. En ur landstingsledningen bad mig gå tillbaka till mina arbetsuppgifter, men jag stod kvar och upprepade det jag sagt, säger han till Västerbottensnytt.

Gruppen gick dock runt läkaren och genomförde ett snabbt besök på avdelningen innan de försvan bakvägen.

Till Västerbottensnytt säger läkaren att han inte tycker att SD:s människosyn är förenlig med den som finns inom vården, men menar att hans handling inte motiverades av politiska åsikter.

– När jag ställde mig och sa ifrån var det inte på ideologisk basis utan helt och hållet hur besöket påverkar vårdmiljön, jag som delvis medicinskt ansvarig. Nu hände det något som påverkar vården och då skyddar jag mina patienter och medarbetare, säger han till dem.

Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund säger till Västerbottensnytt att de tycker det är tråkigt att man försökt hindra Jimmie Åkesson när han försökte bilda sig en uppfattning om vården. Bylund håller inte med läkaren när det gäller deras människosyn.

– Det är en jättekonstig och vanlig missuppfattning. Vi gör inte skillnad på människor på det sätt som han vill påstå, säger Bylund till Västerbottensnytt.

Annons
FÖLJ ÄMNEN
Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Denna artikel beskriver det vi känner till just nu. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats. Läs mer här
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten