Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Musik
Många från Norrlandsoperans ville vara med vid korvtillverkningen. Här är det vice vd Per Edlund som samarbetar med trumpetaren Malin Silbo Ohlsson, konsertmästaren Karin Eriksson och trombonisten Peter Nygren. karin Eriksson och trombonisten Peter Nygren.

Egen korv med smaker av Wien

Publicerad 11 januari 2014

Musik Musikerna i symfoniorkestern bjuder både på Beethovens musik och en egentillverkad korv med smak av Wienerschnitzel. I kväll är det premiär för konsertserien Beethoven & beyond.

I onsdags fylldes de smala lammfjästren med närmare 30 kilo kalvkött. Kryddningen består av kapris, citron och ansjovis, precis det som även kännetecknas i en äkta Wienerschnitzel.

Allt är väl genomtänkt och komponerat av kockarna på Duå efter ett ovanligt samarbete mellan matproffsen och Norrlandsoperan.

- Det är kul att utgå från ett tema med koppling till Wien och Beethoven. Därför är kalvköttet kryddat med kapris, citron och ansjovis för en smak av Wienerschnitzel. Dessutom är det en inkluderande korv, så att så många som möjligt kan äta den, utan fläsk och gluten- och laktosfri, säger Per Åkerlund, en av Duåbröderna.

Längst i matstudio provsteks den nystoppade korven och omdömet är enhälligt.

- Den är väldigt god, fräsch och lätt, inte alls fet, säger Lisa Reuter, cellist som aldrig tidigare ägnat sig åt korvtillverkning.Detta gäller för de flesta, men trumpetaren Andreas Karlsson Walleng har större erfarenhet.

- Jag kommer från Småland och att stoppa korv är en familjetradition som jag har fört vidare till min egen familj.

Fördelarna med egen korv är minst två:

- Dels vet man vad den innehåller och dels blir det väldigt gott på grillen, säger han.

Att kombinera den tyske kompositören med tysk korvtradition tycker han dessutom är ”genialiskt”.

Andra läste även:

Väcker tradition till liv

Väcker tradition till liv

Musik Daniel Pettersson hämtar inspiration ur traditionen. Där finner spelmannen och musikern det… ?

Vårhyllning med stark cellist

Musik Musiksällskapets Vårkonsert bjöd på sällan spelad cellokonsert där Björn Risberg stod för en säker… ?

Uppfriskande och rent i finalen

Uppfriskande och rent i finalen

Musik Jazzfestivalen 12 points avslutades med ett matigt heldagsprogram på lördagen. ?

Uppfriskande och rent i finalen

Uppfriskande och rent i finalen

Kultur Lördagen har 12 Pointsfestivalens mest späckade schema. Sex artister och band framträder i Black… ?

En riktig helkvällsupplevelse

En riktig helkvällsupplevelse

Recensioner Skellefteåbaserade frigruppen Teater Bartolinis, bestående av duon Ellenor Lindgren och Saga… ?

Sara Meidell

 

 

 

 

Kulturredaktionen
Telefon: 090-17 60 38
sara.meidell@vk.se

Muntra upptåg på Grisbacka

Muntra upptåg på Grisbacka

Kultur Tommy Sundin gör en historisk stadsvandring i sällskap med den återuppväckta tidskriften GrisbackaBladet. ?

Turist i en dröm

Turist i en dröm

Konst Skellefteåkonstnären Ingemar Nilssons jordnära skulpturer uppnår en spännande vitalitet. ?

En livsform __står på spel

En livsform
står på spel

Kultur Per Runesson finner i senaste Kulturella Perspektiv en guldgruva av information om samisk utsatthet. ?

Mest läst på Kultur