Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Musik
Många från Norrlandsoperans ville vara med vid korvtillverkningen. Här är det vice vd Per Edlund som samarbetar med trumpetaren Malin Silbo Ohlsson, konsertmästaren Karin Eriksson och trombonisten Peter Nygren. karin Eriksson och trombonisten Peter Nygren.

Egen korv med smaker av Wien

Publicerad 11 januari 2014

Musik Musikerna i symfoniorkestern bjuder både på Beethovens musik och en egentillverkad korv med smak av Wienerschnitzel. I kväll är det premiär för konsertserien Beethoven & beyond.

I onsdags fylldes de smala lammfjästren med närmare 30 kilo kalvkött. Kryddningen består av kapris, citron och ansjovis, precis det som även kännetecknas i en äkta Wienerschnitzel.

Allt är väl genomtänkt och komponerat av kockarna på Duå efter ett ovanligt samarbete mellan matproffsen och Norrlandsoperan.

- Det är kul att utgå från ett tema med koppling till Wien och Beethoven. Därför är kalvköttet kryddat med kapris, citron och ansjovis för en smak av Wienerschnitzel. Dessutom är det en inkluderande korv, så att så många som möjligt kan äta den, utan fläsk och gluten- och laktosfri, säger Per Åkerlund, en av Duåbröderna.

Längst i matstudio provsteks den nystoppade korven och omdömet är enhälligt.

- Den är väldigt god, fräsch och lätt, inte alls fet, säger Lisa Reuter, cellist som aldrig tidigare ägnat sig åt korvtillverkning.Detta gäller för de flesta, men trumpetaren Andreas Karlsson Walleng har större erfarenhet.

- Jag kommer från Småland och att stoppa korv är en familjetradition som jag har fört vidare till min egen familj.

Fördelarna med egen korv är minst två:

- Dels vet man vad den innehåller och dels blir det väldigt gott på grillen, säger han.

Att kombinera den tyske kompositören med tysk korvtradition tycker han dessutom är ”genialiskt”.

Andra läste även:

En fullgången stjärna

Musik Ellekari Sander stod för en stark inledning av höstens jazzprogram i Studion. ?

Shelley klarar av det svåra

Musik Howard Shelley briljerade med Beethovens fjärde pianokonsert i säsongens kanske mest emotsedda… ?

Storartad final på barockfestival

Musik Finnish Baroque Orchestra gav en värdig och imponerande avslutning av den återuppståndna festivalen… ?

Fyra årstider med för stora friheter

Musik Gilles Apaps Vivaldi-tolkning får VK.s Bengt Hultman att längta tillbaka till 1980-talets… ?

Rytmiskt, intrikat och eklektiskt

Rytmiskt, intrikat och eklektiskt

Musik Är det ens möjligt att beskriva en urgammal björk musikaliskt? Frågan ställs av VK:s recensent… ?

Sara Meidell

 

 

 

 

Kulturredaktionen
Telefon: 090-17 60 38
sara.meidell@vk.se

En fullgången stjärna

Musik Ellekari Sander stod för en stark inledning av höstens jazzprogram i Studion. ?

Den svenska antisemitismen

Bok Umeåhistorikern Lena Berggrens avhandling om svensk antisemitism ger en bra grund för den som vill förstå spänningsfältet mellan rasism i en större samhällelig kontext. ?

Mest läst på Kultur