Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Vilhelmina

Svenskt vindrekord i Stekenjokk

Publicerad 18 november 2013

Vilhelmina Stormen Hilde medförde ett nytt svenskt rekord för högsta medelvind – i Stekenjokk, Vilhelmina.

Medelvind

Medelvinden är medelvärdet av vinden under 10 minuter, medan byvinden mäts under 2 sekunder.

Stationen vid Stekenjokk registrerade en medelvind på hela 47 m/s i samband med stormen Hildes passage på lördagskvällen.

Det tidigare svenska rekordet för högsta medelvind var 44 m/s den 11 januari 2005 och den 2-3 mars 2011. Även dessa rekord noterades i Stekenjokk.

Det blev även nytt svenskt rekord för högsta byvind för november månad med 56 m/s. Det tidigare rekordet var 55 m/s i Tarfala den 7 november 2003. Det absoluta rekordet oavsett månad på 81 m/s i Tarfala den 20 december 1992 hotades dock inte av Hilde.

I inlandet var den högsta byvinden under Hilde 29 m/s i Vilhelmina och Frösön. Detta är aningen lägre än under ovädret Dagmar annandag jul 2011. Då uppmättes vindbyar upp till 31 m/s i Hunge i Jämtland.

  • Herr Nilsson

    The answer my friend is blowing in the wind…..

Handplockad kommunchef

Handplockad kommunchef

Vilhelmina Kommuncheferna i Dorotea har avlöst varandra med kort varsel. Joakim Eriksson från Arvidsjaur har däremot tänkt att bryta den vanan…. ?

Föräldrar i protest mot skolnedläggning

Föräldrar i protest mot skolnedläggning

Vilhelmina Nedläggningen av Latikberg skola upprör föräldrar och bybor. Vid ett möte i måndags kväll enades de om att skicka en protestskrivelse till… ?

Lista: Landets skolkommuner rankade

Lista: Landets skolkommuner rankade

Vilhelmina Lärarförbundet har rankat Sveriges bästa skolkommuner.
Skånska Vellinge är bäst i landet. Bäst i Västerbotten är Umeå som klättrar från en… ?

Dorotea sjukast i hela Sverige

Vilhelmina Sjuktalen för anställda i Dorotea kommun är alarmerande. I äldsta yrkesgruppen inom äldre och handikappvården är nästan var sjätte borta… ?

Otäck jaktincident i Storuman

Vilhelmina Jaktlagets hund skällde älg i söndags när ett par norska fågeljägare avlossade några skott strax intill en av älgjaktlagets… ?

Tyck till om Vilhelmina
Applåden från Vilhelmina