Ny användare

Få tillgång till alla nyheter på vk.se genom att starta en prenumeration idag. Du som redan prenumererar på papperstidningen kan aktivera ditt kostnadsfria digitala konto, VK+.

Klicka här för mer information.

Logga in

Vilhelmina

Svenskt vindrekord i Stekenjokk

Publicerad 18 november 2013

Vilhelmina Stormen Hilde medförde ett nytt svenskt rekord för högsta medelvind – i Stekenjokk, Vilhelmina.

Medelvind

Medelvinden är medelvärdet av vinden under 10 minuter, medan byvinden mäts under 2 sekunder.

Stationen vid Stekenjokk registrerade en medelvind på hela 47 m/s i samband med stormen Hildes passage på lördagskvällen.

Det tidigare svenska rekordet för högsta medelvind var 44 m/s den 11 januari 2005 och den 2-3 mars 2011. Även dessa rekord noterades i Stekenjokk.

Det blev även nytt svenskt rekord för högsta byvind för november månad med 56 m/s. Det tidigare rekordet var 55 m/s i Tarfala den 7 november 2003. Det absoluta rekordet oavsett månad på 81 m/s i Tarfala den 20 december 1992 hotades dock inte av Hilde.

I inlandet var den högsta byvinden under Hilde 29 m/s i Vilhelmina och Frösön. Detta är aningen lägre än under ovädret Dagmar annandag jul 2011. Då uppmättes vindbyar upp till 31 m/s i Hunge i Jämtland.

  • Herr Nilsson

    The answer my friend is blowing in the wind…..

PRO reste till djurpark

PRO reste till djurpark

Vilhelmina PRO Vilhelmina har varit i Junsele djurpark. Cirka 30 glada medlemmar följde med på resan, enligt Berndt Karlsson från PRO… ?

Artikeln innehåller ett bildspelBildspel
Problem väntar i bärskogen

Problem väntar i bärskogen

Vilhelmina Det finns risk för en social dumpning av bärplockare. Plockare från Europa och öststaterna riskerar att få sämre villkor än bärplockare… ?

Varnar för hårda vindar

Vilhelmina SMHI har utfärdat dubbla vädervarningar som berör länet.
Funderar du på en tur med båten ikväll? Kanske är det då läge att tänka om. Under… ?

Riskerar högt vite

Vilhelmina Skolverket anser att Dorotea kommun fortsatt har allvarliga brister i sin skolverksamhet och har nu ansökt om att kommunen skall betala ett… ?

Hjortron-akademi prisar Golden Ganjal

Hjortron-akademi prisar Golden Ganjal

Vilhelmina Priserna fortsätter att rasa in för Vilhelmina-företaget Mattea Swedens hjortronprodukt Golden Ganjal. Den här gången är det… ?

Tyck till om Vilhelmina
Applåden från Vilhelmina