Håll barnen borta från dieterna

Nyheter.
BANTA. Vuxnas hunger efter nya dieter tycks omättlig och i höst sätter många tänderna i 5:2. - Det är olämpligt om man har barn, säger Maja Molin på Kunskapscentrum för Ätstörningar. - Det sänder fel signaler. Den förälder som ändå går på diet bör göra det utan att blanda in barnen.
Västerbottens-Kuriren
Publicerad 26 oktober 2013 kl. 09:58

MAT. Frukost till barnen? Nej, för mamma kör 5:2. Och i köket finns inte ens spår efter kolhydrater eftersom pappa, som för tillfället är ute och springer i sina barfotaskor, bantar. Så skruvad är nog ingen familj, men faktum är att Sverige sällan drabbats av en sån diet- och träningsfeber som hösten 2013. På många sätt är det bra att vi vuxna bryr oss om vår hälsa. Både för oss själva och för vår roll som förebilder. Samtidigt kan man fråga sig hur hälsosamt det är för barnen och deras relation till mat när mamma och pappa går på diet.

- För det första ska förstås inte barnen gå på dieter. Behöver du som vuxen gå ned i vikt bör du göra det under kontrollerade former. Extrema dieter som 5:2 är sällan en hållbar livsföring och inte något vi vill överföra till våra barn, säger Maja Molin, psykiatrisjuksköterska på Kunskapscentrum för Ätstörningar.

Hennes viktigaste invändning är att barn behöver hållas borta från vuxnas bantande och de värderingar som råder kring bantning. Det vill säga - att de som går ned i vikt är lyckade.

- Vi vuxna imponeras av människor som går ned i vikt. Och det är ofta personer som inte var särskilt överviktiga när de började sin diet.

Flickor i åldern 12-14 år en riskgrupp, menar Maja Molin. De befinner sig i en ålder när de ska gå upp i vikt. Då kan det vara skadligt att de får signaler från sina bantande föräldrar att viktuppgång är lika med ett misslyckande.

- Vad skickar det till exempel för signaler till barnen i en familj där man en fredag firar att mamma gått ned fem kilo? Behöver du som vuxen bekräftelse för din viktnedgång, sök den inte hos barnen.

Självklart påverkar vi föräldrar barnens relation till mat. Därför tycker hon också att vi bör tänka på hur vi pratar om den.

- Jag hör ibland vuxna prata om mat som något de unnar sig. Eller att de tränar för att kunna äta. Mat är inget man unnar sig. Det är något man behöver. Och man äter för att kunna träna. Inte tvärtom.

Och om man nu som vuxen ska gå ned i vikt utan att det ska bli en för stor grej vid matbordet är 5:2-dieten riskabel tycker hon.

- Metoden handlar om att ta bort 3 000 kalorier i veckan. Vill du göra det utan att barn märker det så minska uttaget jämnt över hela veckan i stället. Jag tycker också att man ska vara medveten om att den här typen av svält kan trigga hetsätning och i förlängningen utvecklas till bulimi. (TT)

Tobias Östberg

Annons
Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Denna artikel beskriver det vi känner till just nu. Vid nyhetshändelser kan händelseutvecklingen förändras efter att artikeln publicerats. Läs mer här
Annons
Annons
Västerbottens-Kuriren
facebooktwitterinstagramrss
phone
  • Växeln
  • 090-17 60 00
  • Redaktionen
  • 090-17 60 10
  • 090-17 60 11
geo
  • Besöksadress
  • VK
  • Förrådsvägen 9
  • 901 70 Umeå
Ansvarig utgivare: Ingvar Näslund | © Copyright Västerbottens-Kuriren | Allt material på sajten är skyddat enligt upphovsrätten